Начало Медицинска енциклопедия Лечения Пароксетин Медикаментозно лечение

Пароксетин

Пароксетин - изображение

Препаратът пароксетин представлява представител на групата на селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин и потиска неговото обратно поемане.

Тази група е разработена с цел подобряване на терапевтичния профил на препаратите, използвани за лечение на афективни разстройства и повлияване метаболизма главно на серотонин, без потискане обратното поемане на норадреналин и допамин или повлияване в незначителна степен.

По същество препаратът принадлежи към голямата група антидепресанти, използвани при широка гама състояния, вариращи от тревожност и лабилно настроение до тежка депресия и обсесия.

Лекарственото средство се прилага предимно перорално, под формата на таблетки, като дозата се определя винаги индивидуално в зависимост от състоянието на болния и тежестта на клиничната симптоматика.

Обикновено се започва с ниска дозировка и постепенно, плавно се увеличава до постигане на оптимален ефект. Някои таблетки са пригодени за разделяне на две, което позволява оптимално дозиране.

Съществуват препарати с удължено освобождаване, с цел подобряване съучастието на пациента (по този начин е необходим еднократен дневен прием).

Пароксетин намира широко приложение в психиатрията, като се използва най-често при следните състояния:

По-високи дози обикновено са необходими при тежки депресивни епизоди, хронична депресия, обсесия, паник атаки.

Противоречиви резултати съществуват по отношение на приложението му за потискане на част от симптоматиката при менопауза (горещи вълни, колебания в настроението).

По време на терапевтичния курс е възможно да се наблюдават различни по тежест нежелани ефекти, като най-често пациентите се оплакват от стомашно-чревни и неврологични нарушения.

Обикновено страничните реакции от употребата на този антидепресант са леки и не представляват сериозен проблем.

Често са налице диспептични нарушения, промяна в апетита, стомашен дискомфорт, намалено либидо, необичайна сънливост (сънливост през деня) и проблеми със съня.

Възможно е развитие на емоционална лабилност и изпадане в крайни настроения, чувство на витална тъга, апатия, дереализация (чувство за нереалност).

Неврологичната симптоматика е относително често срещана, като включва широка гама от симптоми, вариращи от световъртеж, замаяност, объркване и затруднена концентрация до нарушения в говора и зрението.

Като цяло препаратите от групата на инхибиторите на обратното поемане на серотонин (сертралин, циталопрам, флуоксетин) водят до промени в нормалните нива на някои параклинични показатели, като например холестерол и чернодробни ензими, което трябва да се има предвид при рисковите групи пациенти (например с атеросклероза, хипертриглицеридемия, метаболитен синдром).

В първите дни от започване на лечението е възможно намаляване нивата на натрия (хипонатриемия), като застрашени са предимно представителите на женския пол с ниско тегло, изходни ниски серумни нива на натрий и приемащи диуретици едновременно с антидепресантите.

При около десет процента от приемащите пароксетин пациенти се наблюдават намалено либидо, нарушения в еякулацията при мъжете и нарушения в менструалния цикъл при жените. Налице е повишен риск от развитие на вагинална кандидоза, вагинит и инфекции на пикочните пътища.

Съобщава се за различни кожни прояви, като например повишено изпотяване, фоточувствителност, зачервяване, обрив, сърбеж.

Хематологични нарушения са налице при по-малко от един процент от приемащите препарата, като се описват анемия, левкоцитоза или левкопения, еозинофилия и други аномалии в белите и червените кръвни клетки.

Медикаментозното средство може да повиши значително риска от суицидни мисли и действия при деца и юноши, поради което не се препоръчва употребата му при възраст под 18 години.

Необходимо е постепенно прекратяване на приема, поради висок риск от синдром на отнемане (сърцебиене, задух, изпотяване, депресивна симптоматика и лабилен емоционален статус) при внезапно прекратяване на приема на лекарството.

Употребата му при бременни жени или кърмачки се осъществява с повишено внимание, тъй като препаратът преминава през плацентарната бариера, прониква и в кърмата и може да предизвика различни увреждания при плода и новороденото.

Едновременната употреба на пароксетин с медикаменти от определени фармакологични групи може да доведе до нежелани лекарствени взаимодействия, като особено опасно е приложението му в комбинация със следните представители:

Някои средства, прилагани в алтернативната медицина и билколечението (например жълт кантарион, валериана, кава) също могат да предизвикат нежелани взаимодействия при едновременна употреба.

Препаратът е достъпен с рецепта, като дозата и продължителността на терапевтичния курс се определят от специалист, съобразно състоянието на пациента, наличието на придружаващи заболявания и приема на други медикаменти.

Още по темата:

3.9, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Пароксетин

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаНовиниЛайфстайлТестовеИсторияСъставкиСпортСнимкиХранене при...Социални грижиВидеоЗдравни проблемиАнкетиИзследвания