Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Невъзпалителни болести на женските полови органи Други аномални кръвотечения от матката и вагината

Други аномални кръвотечения от матката и вагината МКБ N93

Други аномални кръвотечения  от матката и вагината МКБ N93 - изображение

Други аномални кръвотечения от матката и вагината се срещат сравнително често.

Това са анормални състояни, които могат да се дължат на органични или функционални причини. Този вид нарушения могат да се наблюдават при жени във всякаква възраст.

Към други аномални кръвотечения от матката и вагината принадлежат:

  • Посткоитално и контактно кървене.
  • Други уточнени аномални кръвотечения от матката и вагаината.
  • Аномално маточно и вагинално кръвотечение, неуточнено.

Клиничната картина се характеризира с наличие на генитално кървене от маточен произход, което може да бъде различно по обем от оскъдно до много обилно, изискващо хоспитализация.

За диагнозата други аномални кръвотечения от матката и вагината основно значение имат анамнезата, клиничната картина, прегледа от лекар специалист.

Съществено значение имат образните изследвания, както и оценката на хормоналните нива, които са характерни за всеки един етап от менструалния цикъл на жената.

Диференциална диагноза се прави с всички заболявания, които могат да доведат до това състояние.

При наличие на маточно кръвотечение лечението е насочено към неговото преустановяване. На първо място се прилага комбинация от кръвоспиращи средства и лекарства, които активизират мускулния тонус на матката. При неуспех се прилага витамин А и хормонът прогестерон.

Като следваща мярка при неповлияване на кървенето от лекарственото лечение се извършва кюретаж /остъргване на повърхностния слой на маточната лигавица, който при нормална менструация отпада/, който може и да бъде първото лечебно мероприятие при по-възратни жени.

В последствие лечението е насочено към премахване на причините за кръвотечението. Обикновено профилактично се прилага в определена схема комбинацията витамин А + прогестерон.

2.5, 4 гласа

ВИДОВЕ Други аномални кръвотечения от матката и вагината МКБ N93

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други аномални кръвотечения от матката и вагината МКБ N93

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО