Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Невъзпалителни болести на женските полови органи Други аномални кръвотечения от матката и вагината Посткоитално и контактно кървене

Посткоитално и контактно кървене МКБ N93.0

Посткоитално и контактно кървене МКБ N93.0 - изображение

Посткоитално и контактно кървене представлява сравнително рядко срещано състояние, което се характеризира с кървене, което се проявява след полов акт или при допир.

Различни причини могат да доведат до посткоитално и контактно кървене, като от тях с най-голямо значение са:

  • Преканцерози и злокачествени заболявания на маточната шийка.
  • Ектопия или ерозия на маточната шийка.
  • Полип на маточната шийка.
  • Възпалителни заболявания и полово предавани инфекции.
  • Травматична увреда вследствие на половия контакт.

Клинично състоянието се характеризира с появата на кървене след полов контакт, което обикновено е оскъдно и спира след няколко часа. Понякога кървенето може да е по-силно и да изисква преглед и хоспитализация на пациентката.

В други случаи контактното кървене се установява при рутинен гинекологичен преглед, при който при оглед на маточната шийка и допирането и при поставянето на спекулума или с някакъв инструмент води до предизвикването на кървене.

Диагнозата при посткоитално и контактно кървене не е трудна и се поставя посредством оглед. Понякога само чрез огледа може да се отграничи дали причината е възпалителен процес.

Винаги трябва да се има предвид, че посткоиталното и контактно кървене може да се дължи на преканцероза или карцином на маточната шийка.

Необходимо е да се вземе цитонамазка, да се направи колпоскопия и при някакво съмнение да се вземе биопсия, като материалът е необходимо да се изпрати за хистологично изследване.

Диференциална диагноза се прави измежду всички заболявания, които могат да доведат до посткоитално и контактно кървене.

Лечението при посткоитално и контактно кървене е различно и зависи от причината за възникването на това състояние.

При възпалителен процес е необходимо да се предприеме съответното лечение.

При преканцерози лечението е деструкция на лезиите или конизация на маточната шийка, докато при злокачествен процес засягащ маточната шийка е необходимо да се предприеме оперативна интервенция с отстраняване на матката, яйчниците и извършване на лимфна дисекция.

4.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО