Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за кортизол в урината Лабораторни изследвания Анализ на урина

Изследване за кортизол в урината

Изследване за кортизол в урината - изображение

Кортизоловия тест е изследване, при което се измерва нивото на хормона кортизол в 24-часова урина. С това изследване могат да се установят проблеми с надбъбречните жлези или хипофизата. Кортизолът е хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Нивата на кортизол могат да се повишат при отделяне на адренокортикотропен хормон (ACTH) от хипофизата.


Кортизолът има много функции. Той помага на организма да усвоява глюкозата и мазнините за енергия, както и да се справи със стреса. Нивата на кортизол могат да се променят при много състояния като физичен и психоемоционален стрес, инфекция, травма.


Нормално нивата на кортизол се повишават в ранните сутрешни часове и са най-високи около 7 – 8 часа. Те спадат през нощта и по време на ранната фаза на съня. Ако спите през деня и сте буден нощем тази особеност може да се обърне. Ако при Вас няма тази обичайна и характерна промяна в нивата на кортизол през деня това може да се дължи на свръхактивност на надбъбречните жлези. Това състояние се нарича синдром на Къшинг (Syndroma Cushing).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на нивото на кортизол се провежда за откриване на нарушения в надбъбречните жлези или хипофизата, както е при синдром на Къшинг.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди изследването може да се наложи, ако имате активната физическа дейност да я прекратите за деня преди провеждане на теста.


Приемайте достатъчно течности по време на 24-часовото изследване, за да се предпазите от дехидратация.


Приемът на някои лекарства може да доведе до промяна в резултата от изследването. Ето защо преди изследването трябва да съобщите на вашия лекар за всички лекарства, които приемате независимо дали са по лекарско или без лекарско предписание.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Как се взема 24-часова проба урина?

 • Започвате да събирате урина от сутринта. След като станете от сън отидете до тоалетна, без да събирате отделената първа урина, а само отбележете часа и спрямо този час отбележете 24-часовия период;
 • Събирайте урината, която отделяте през следващите 24 часа. Вашия лекар или лабораторията, в която се провежда изследването ще Ви снабдят с достатъчно голям съд (~ 4 l). В този контейнер има малко количество консервант. Отделяйте урината първо в по-малък, чист съд, след което я изливайте в големия контейнер като внимавайте да не докосвате с ръце вътрешната му повърхност;
 • През тези 24 часа съхранявайте големия контейнер с урина в хладилника;
 • Отделете последната урина в края на 24-часовия период или малко преди изтичането му и я добавете към големия контейнер като отново отбележете часа;
 • Внимавайте да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения); менструална кръв или др. в пробата.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При това изследване не се усеща дискомфорт или болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на проба урина няма опасност от възникване на проблеми.

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на кортизол в урината се провежда за измерване на нивото му в проба от 24-часова урина.

 

   Нормални стойности:

Нормалните стойности могат да варират между различните лаборатории.


Нормални стойности на кортизол в 24-часова урина:

 • При възрастни: по-малко от 100 micrograms (mcg) или 276 nanomoles (nmol);
 • При подрастващи: 5-55 mcg или 14-152 nmol;
 • При деца: 2-27 mcg или 5-75 nmol.

 

   Отклонения от нормата:

Повишени стойности на кортизол:

 • Синдрома на Къшинг и болестта на Къшинг.
 • Повишаване на нивата АКТХ може да има и при други състояния като рак на белия дроб. Тези повишени нива на АКТХ също водят до повишено отделяне на кортизол от надбъбречните жлези.
 • В надбъбречните жлези също може да има тумори (доброкачествени или злокачествени), които също водят до повишаване на нивата на кортизол и до синдром на Къшинг.
 • Високи нива на кортизол може да има при сериозни заболявания на черния дроб и бъбреците, при депресия, хипертиреоидизъм или затлъстяване, при травми, при скорошни оперативни интервенции, при инфекции.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на урина може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Ако сте под физически или емоционален стрес.
 • Ако сте бременна. Това състояние води до повишаване на нивата на кортизол.
 • Ако имате ниска кръвна захар.
 • Ако приемате медикаменти като естрогени, амфетамини или кортикостероиди.
 • Ако не сте събирали правилно 24-часовата урина.

Още по темата:

2.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияФизиологияСпортЛюбопитноИсторияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияСнимкиНовиниХранене при...Клинични пътекиБотаникаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииСоциални грижи