Начало Медицинска енциклопедия Лечения Див ям: полезни свойства и приложение Лечение с храни и хранителни добавки

Див ям: полезни свойства и приложение

Див ям: полезни свойства и приложение - изображение

В съвременното модерно, забързано и изключително стресиращо ежедневие, обикновено търсим бърз лек за наличните болежки и най-често го намираме под формата на различни медикаменти със сложни имена, труден за разбиране механизъм на действие и куп потенциални странични ефекти и лекарствени взаимодействия.

Въпреки това продължаваме да се доверяваме на утвърдените медикаментозни препарати, радвайки се кратковременно на бързия ефект и настъпилото облекчение, а последствията оставяме на заден план в дълбоките дебри на подсъзнанието.

През последните няколко години се наблюдава интересен възход в производството на всевъзможни хранителни добавки, едни от които със съмнителен състав и обещаващи бързи ефекти за болежки от всякакво естество (от мечтаното отслабване до овладяване на туморни новообразувания), но има и такива, които са запазили в състава си природните дарове под формата на екстракти от билки, треви и други лековити растения.

Природата се е погрижила за всяко болестно състояние човек да разполага с няколко различни вида натурални средства, с голяма ефективност, ниска токсичност и висока достъпност.

Малко хора ходят в гората за билки или отглеждат в дома си растения с лечебни свойства, поради което все по-често можем да ги разпознаем в състава на много от предлаганите на пазара добавки.

С висока популярност, особено сред представителките на женския пол, се слави растението див ям (известно също и като мъхната диоскорея), представляващо тревиста лиана с достигащо до почти три метра на дължина и до три сантиметра на широчина коренище с червеникавокафяв цвят, което е изключително богато на куп полезни субстанции.

Подробна информация може да намерите в раздел Ботаника:

Див ям

Особено широка е популярността му през осемнадесети и деветнадесети век, когато се използва за облекчаване на менструалните крампи, при проблемно раждане, стомашно дразнене и спазми.

В резултат на активни проучвания се установява, че корените и коренищата му са изключително ценен източник на фитохормона (фитоестроген) диосгенин, който в последствие по химичен път може да се превърне в прогестерон, естроген, дехидроепиандростерон.

В природата съществуват приблизително 600 различни вида див ям, някои от които се отглеждат и култивират изцяло за синтез на натурални хормони. Само 12 вида от наличните разновидности на растението са ядливи.

Въпреки че притежава естроген-подобна активност и като цяло хормоно-подобен потенциал, субстанцията не се превръща в естроген (или други хормони) в човешкия организъм. Това е възможно само в лабораторни условия по химичен път.

По тази причина ефективността на растението се оспорва от редица специалисти и е причина за множество ожесточени дебати в научните среди.

Въпреки липсата на яснота по отношение на ефективността на растението, употребата му в световен мащаб показва висок интерес от страна на населението.

Див ям: полезни свойства и приложение

Популярността си добавките, съдържащи див ям, дължат на многобройните свойства на растението, а именно:

Полезни свойства

 • противовъзпалителен ефект
 • спазмолитична активност
 • антиревматична активност
 • утеротоничен ефект
 • умерена антиоксидантна активност
 • слабо диуретично действие
 • детоксикиращ ефект
 • слаб хиполипидемичен ефект

 

Богатият състав на растението е причина за неговите многобройни ефекти и съответно широко приложение.

Освен фитохормона диосгенин, дивият ям съдържа стероидни гликозиди и сапонини, от които се отделя диосцин, който в организма на човек се хидролизира до диосгенин и редица други субстанции с многостранни ефекти.

В някои среди и райони добавките, съдържащи див ям, са известни като природна, натурална алтернатива на естрогеновата терапия, в други са известни главно поради спазмолитичната си активност, но независимо от основното показание за приложение не бива да се прилага субстанцията вместо предписаната от специалист медикаментозна терапия.

Употребата на хранителни добавки (независимо от състава) се извършва след консултация с лекар, с цел намаляване на възможните рискове, нежелани взаимодействия и влошаване на налични подлежащи заболявания.

Показания за приложение на див ям

Дълги години растението се използва в подкрепа на женското здраве, за постигане на хормонален баланс, при репродуктивни нарушения, болезнена менструация и други.

Показанията за неговата употреба са широки и почти всяка жена може да разпознае част от своите проблеми в тях и да извлече ползи за своето здравословно състояние.

Див ям - в подкрепа на женското здраве

Добавките, съдържащи див ям, се използват при следните състояния:

 • алтернатива на естроген-заместителната терапия: субстанцията по специфичен механизъм повлиява рецепторите за естроген, локализирани в различни части на тялото, тъй като след перорален прием се усвоява във висок процент, като употребата не е свързана с възможните нежелани ефекти на медикаментозната терапия
 • при вагинална сухота (по-честа с напредване на възрастта): използва се под формата на препарати за перорална употреба, но също и като съставна част в някои продукти за локална употреба (вагинален крем)
 • синдром на предменструално напрежение: облекчава широката гама от неприятни симптоми, като емоционална лабилност, повишен апетит предимно за захарни изделия, поява на акне, раздразнителност, като за постигане на оптимален ефект се препоръчва комбиниране с други фитопрепарати, например съдържащи витекс
 • дисменорея (болезнена менструация): поради своя изразен спазмолитичен ефект добавката води до редукция на мускулните спазми на матката, яйчниците, фалопиевите тръби, като по този начин облекчава болковия синдром
 • за увеличаване размерите на гърдите: един от алтернативните методи за жените с по-малък бюст във връзка с наличието на фитоестрогени. Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Уголемяване на бюста по естествен път)
 • за повишаване на либидото: дисбалансът в хормоналните нива е честа причина за понижено до липсващо желание за полов контакт
 • облекчаване симптомите при менопауза: локално (крем, лосион) и перорално субстанцията се използва за облекчаване на проявите, свързани с настъпващата менопауза, като честа промяна в настроението, горещи вълни, нарушения на съня, нощно изпотяване, като за постигане на оптимален ефект се препоръчва едновременна употреба с витамин Е, витамин А, омега-3 мастни киселини и други. Подробна информация може да намерите в раздел Лечения (Хранителни добавки при менопауза)

Показания за приложение на див ям

 • при гадене и повръщане, свързани с бременността: антиеметичният ефект на субстанцията се реализира по не напълно изяснен механизъм, поради което преди употреба е задължителна консултацията със специалист
 • облекчаване на раждането: поради своя утеротоничен ефект в близкото минало много акушерки и билкари са използвали див ям за регулиране на маточните контракции по време на раждане и облекчаване на болковия синдром по време на раждането и в периода след това
 • облекчаване на болката след хирургични интервенции в тазовата област: намира приложение след оперативни интервенции във връзка с ендометриоза, яйчникови кисти, цезарово сечение, отстраняване на маточни фиброидни образувания и други
 • при ревматоиден артрит: използва се във възпалителния стадий на ревматоидния артрит за намаляване натрупването на медиаторите на възпалението и облекчаване на болковия синдром
 • дивертикулоза на червата: проявява изразен спазмолитичен ефект, като ефективно облекчава спазмите на интестиналния тракт
 • намаляване повишените нива на холестерола, облекчаване дейността на черния дроб
 • нервност, безпокойство, раздразнителност

С цел улесняване на пациентите са създадени различни форми на субстанцията, като може да я намерите като прах, чай, тинктура, капсули, крем за локално приложение.

С особено висока популярност са кремовете с концентрация около 12 процента, известни като натурални прогестерони.

Регулацията на хранителните добавки не е така строга и стриктна както с медикаментозните средства, поради което препоръчителните дози варират в широки граници.

Видове препарати и препоръчителна доза

Стандартната доза на добавките, съдържащи див ям (капсули), е от порядъка на 300 до хиляда милиграма, като най-често дневната доза е разпределена в два приема с достатъчно количество течности.

Не се препоръчва едновременна употреба на няколко различни добавки (или форми), съдържащи див ям, например тинктура и капсули или капсули и крем, поради риск от превишаване на препоръчителната дневна доза и развитие на различни нежелани ефекти и взаимодействия.

Под строг медицински контрол и наблюдение при определени състояния е възможен прием на по-високи дози (две до три хиляди милиграма дневно).

За постигане на оптимален ефект се препоръчва комбиниране с други добавки, съдържащи субстанции с подобна активност, но действащи по различен механизъм, като например витекс, черен кохош и други.

Див ям: полезни свойства и приложение

Въпреки своята ниска токсичност и висока безопасност добавките, съдържащи див ям, са противопоказани при определени групи пациенти или е необходим строг медицински контрол и продължително проследяване.

Такива са например:

 • пациенти с подлежащи хормон-продуциращи новообразувания като тумор на яйчниците, рак на млечните жлези, карцином на матката
 • при дефицит на протеин S
 • при хемофилия
 • при мъже с диагностициран рак на простатата
 • по време на бременност: не се препоръчва употребата в хода на бременността, поради повишен риск от контракции
 • по време на кърмене: не е известно каква част от субстанцията се излъчва в кърмата и какви ефекти може да предизвика у кърмачето, поради което не се препоръчва употребата в периода на лактация
 • прием на перорални контрацептиви
 • при хормонално-заместителна терапия
 • наличие на алергия към субстанцията

Възможни рискове и нежелани взаимодействия

За извличане на оптимален ефект от приложението на добавки и продукти, съдържащи див ям и намаляване на рисковете от възникване на нежелани реакции и взаимодействия, винаги се съветвайте с вашия лекуващ лекар и обръщайте специално внимание на листовките на производителя.

При отделните фармацевтични фирми са възможни разлики по отношение на концентрацията на субстанцията, дозата и режима на прием.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
http://natural-fertility-info.com
http://www.umm.edu
http://www.herbwisdom.com
http://www.livestrong.com
https://www.drugs.com
https://www.nwhn.org
http://www.xtend-life.com
http://www.emedicinehealth.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияАлт. медицинаФизиологияХранене при...Здравни съветиСпортПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниТестовеИсторияЗдравни проблемиИнтервютаПроизводителиОткритияНормативни актове