Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Невъзпалителни болести на женските полови органи Други невъзпалителни болести на шийката на матката Стриктура и стеноза на шийката на матката

Стриктура и стеноза на шийката на матката МКБ N88.2

Стриктура и стеноза на шийката на матката МКБ N88.2 - изображение

Стриктура и стеноза на шийката на матката представлява сравнително рядко срещано състояние.

Стриктура на шийката на матката означава, че отвора на маточната шийка (ендоцервикални на канал) е по-тесен, отколкото е типично при нормалната маточна шийка.

При стеноза на шийката на матката ендоцервикален канал може да бъде напълно затворен.

Причини за стриктура и стеноза на шийката на матката е най-често травматично раждане, дилатация при необходима за евакуация на маточното съдържимо, вагинална инфекция, атрофия при жени в менопауза, доброкачествени и злокачествени заболявания изхождащи от маточната шийка и други.

Клиничната картина при стриктура и стеноза на шийката на матката е различна в зависимост от това дали се касае за стриктура или стеноза.

Симптомите зависят от това дали цервикалния канал е частично или изцяло запушен.

При жените в менопауза може да има натрупване и задържане на кръв в матката (хематометра), която може да причини инфекция и често предизвиква болка в таза.

При жените в репродуктивна възраст, освен болката и дискомфорта в малкия таз по време на менструация има повишен риск от безплодие и ендометриоза, тъй като кръвта от маточната куха може да попадне в коремната кухина.

За диагнозата стриктура и стеноза на шийката на матката най-голямо значение имат анамнезата за травматична увреда на маточната шийка, огледа със спекулум, колпоскопията, клиничната картина при някои специфични заболявания.

Диференциална диагноза се прави с всички заболявания, които имат подобна клинична симптоматика.

Лечение на цервикална стеноза включва отваряне или разширяване на цервикалния канал.

Състоянието може да подобри след вагинално раждане, разширение чрез вкарване на дилататори в шийката на матката.

Стеноза се причинява от абнормно разрастване на съединителна тъкан, която може да се отстрани чрез лазерна вапоризация.

Накрая, разширяването на цервикалния канал може да се извърши чрез хистероскопско отстранява не цервикална тъкан, като по този начин се постига разширение.

4.0, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО