Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Регулиране на хормоните и менструацията чрез семена

Регулиране на хормоните и менструацията чрез семена

Регулиране на хормоните и менструацията чрез семена - изображение

Въпреки множеството си предимства, съвременният свят и модернизация на ежедневието оказват огромно влияние върху нашия организъм.

Електрическите светлини повлияват цикълът на бодърстване и сън. В миналото жените са раждали децата си далеч по-рано и са кърмели по-дълго, а това е намалявало излагането им на природен естроген. Днес, ние прекарваме повече време физически неактивни от нашите предшественици. Ксеноестрогените значително смущават нашата хормонално равновесие. Това са само малка част от факторите, имащи принос към нарушаването на равновесието на хормони и активни вещества в организма и свързаните с това промени във физиологичните процеси и функции.

Все още обаче, можем да се възползваме от това, което природата ни осигурява, за да подобрим здравето си! Съществуват редица хранителни продукти и семена, които са в състояние да осигурят на организма необходимите му елементи, за да поддържа хормоналния си баланс в отлични стойности.

Нашите тела и умове са изключително чувствителни към елементите, които непрекъснато се променят около нас и в нас - от климатичните промени до лунния цикъл и естествените промени в хормоналните нива в организма ни. Тези влияния могат да се проявят под формата на безсънни нощи по време на пълнолуние, склонност към сънливост през зимата, безпокойство през пролетта, както и раздразнителност, коремни спазми, болка и неразположение в периода преди настъпване на менструацията.

Цикличното редуване на семена е естествен начин да помогнем на организма да балансира нивата на хормоните по естествен път. С помощта на различни семена и масла, добавени към нашата диета по време на двете основни фази на менструалния цикъл, излишните хормони могат да бъдат преработени и елиминирани, а дефицитните да бъдат увеличени чрез стимулиране на ендокринната функция.

Този метод може да предложи естествена настройка на Лунния цикъл, балансиране на нередности, липса на менструация (аменорея) и успокояване симптомите на ПМС.

При разглеждане на предменструалните промени при жените е важно да се прави разлика между естествените симптоми и тези, дължащи се на други фактори и/или заболявания. Физическите промени в хормоналните нива може да доведат до осезаема промяна в чувствителността и енергичността. Въпреки това, поради различни причини, някои жени изпитват и други индивидуални симптоми на дисбаланс на прогестерона и естрогена, който може да включват тежки спазми и болезненост на гърдите, нередовна менструация или аменорея.

За щастие, черният дроб е орган, който работи за поддържане на баланса, детоксикация и метаболизиране на хормоните, особено, когато неговата функция се подпомага чрез използването и на подходящи билки. Когато обаче, черният дроб не функционира на оптимално ниво, метаболизмът и екскрецията на естроген се забавя и хормоналните нива продължават да се разбъркват до обезпокоителни нива.

Същност на регулация на менструацията чрез семена

Методът за контрол на хормоналните нива чрез използване на различни семена в диетата се състои в прием на точно определени семена и масла във всеки конкретен етап от менструалния цикъл. Идеята е, че семената доставят някои масла, витамини и хранителни вещества, които могат да подпомогнат организма в производството, секрецията и метаболизирането на хормоните. Семената, които се използват са ленено семе, тиквено семе, сусамено семе и слънчогледово семе.

Привърженици на метода казват, че лигнаните в семената на сусама и лена може да помогнат на тялото да се освободи от излишния естроген, а омега-3 мастните киселини допринасят за здравината и функционалността на клетъчните рецептори, което от своя страна води до регулация на хормоналния баланс.

Схема на прием на семената за регулация на менструацията

Семената се приемат на ротаторен принцип на базата на фоликуларната и лутеална фаза от менструалния цикъл.

Фоликуларната фаза от цикъла е Ден 1 - първият ден от менструалния цикъл и денят, в който започва кървенето.

Лутеалната фаза представлява периодът след овулацията или около 14-15 ден до 28-ми ден.

Въпреки това, някои жени имат по-къси или по-дълги цикли, отколкото считания за „идеален“ 28-дневен цикъл и невинаги овулацията настъпва точно на 14-я ден, затова е важно да се знае индивидуалният ритъм на тялото и да се анализират неговите признаци.

Схема на прием на семена за регулация на менструалния цикъл

Фаза 1: Фоликуларна фаза (ден 1 до 14). Ден 1 започва от първия ден на кървенето. Ако цикълът не настъпи, започнете от новолуние.

Целта е по време на тази фаза да се регулира производството и абсорбцията на естроген. Естрогенът подготвя тялото за овулация. Твърде ниските му нива могат да инхибират тази решаваща функция. Твърде високите нива пък може да влошат симптомите, които често съпътстват менструалният период.

Консумацията на богати на омега-3 мастни киселини по време на тази фаза (в балансирано съотношение с омега-6 мастни киселини) насърчава здравината на клетъчните мембрани, което позволява на хормоните да достигнат до своите целеви органи.

По време на тази фаза трябва да се консумират накиснати предварително и смлени ленени и тиквени семена, по една чаена лъжичка дневно. Приемайте и висококачествена добавка на рибено масло, за да получите необходимите Ви ежедневни нива на EPA/DHA (ейкозапентаенова киселина/докозахексаенова киселина) дневно.

Лененото семе е богати на лигнани. Полезните бактерии в червата метаболизират лигнаните до ентеролкатон, който се свързва с естрогеновите рецептори и по този начин тялото получава сигнал да спре допълнителното производство на естроген.

Тиквените семки са богати на омега-6 мастни киселини и изключително богати на цинк, който е важен за репродуктивните функции, абсорбция на протеин и имунната система.

Моля имайте предвид: Ако имате прекалено ниски нива на естроген, лененото семе трябва да бъде консумирано твърде ограничено или да бъде пропуснато!

Фаза 2: Лутеална фаза (дни от 15 до 28). Овулацията бележи началото на тази фаза.

Целта по време на тази фаза е да се повиши нивото на хормона прогестерон. Доминирането на омега-6 мастните киселини в семената и маслата, използвани по време на тази фаза, цели стимулирането му по естествен път. Основна задача на прогестерона е да контролира нарастването на маточната лигавица и да я поддържа, ако настъпи бременност. Ако бременност не настъпи, тогава нивата на прогестерон се понижават, а нарасналата лигавица на матката се отделя и изхвърля от тялото по естествен път, посредством менструалното кървене. Така, цикълът отново се връща към фаза 1.

Прогестеронът предизвиква отпускане на гладката мускулатура и допринася за намаляване на мускулните контракции и неприятните усещания, свързани с тях.

Консумирайте поне по 1 супена лъжица накиснати и смлени слънчогледови и сусамени семена дневно.

Приемайте масло от вечерна иглика всеки ден (1500-2000 мг)!

Слънчогледовите семена са богат източник на омега-6 мастни киселини и съдържат голяма концентрация витамин Е - един от мастноразтворимите витамини, които поддържат репродуктивните функции. Те също са с високо съдържание на селен - минерал, който подпомага детоксикацията на черния дроб (чернодробната токсичност и изтощение е свързана с усилване на спазмите и смущения в менструацията).

Сусамовите семена са подходящи за тази фаза, поради това, че значително повишават бионаличността на витамин Е в семената от слънчоглед. Подобно на лена, сусамът съдържа високи нива на лигнани.

Имайте предвид, че както слънчогледовите семки, така и сусама са богати на мед. При някои хора, чиито нива на цинк са много ниски, това може да доведе до усилване на симптомите на ПМС (предменструален синдром). Медта е антагонист на цинка, което означава, че високите нива на мед, водят до понижение на нивата на цинк. Ако Вашите нива на цинк са твърде ниски, може да пропуснете сусамовите семена и да използвате само слънчогледови семена и масло от вечерна иглика по време на фаза 2. Също така, може да обмислите леко увеличение на потреблението на тиквено семе по време на фаза 1.

Предварителна обработка на семената

Семената (както и ядките и пълнозърнестите храни) са покрити с фитинова киселина, танини и гоитрогени – всички натурални ензимни инхибитори, което им позволява да оцелеят в стомашно-чревния канал. Накисването или покълването е допринася за освобождаване на семената/ядките/зърнените от тяхната химична защита и ги прави податливи на разграждане и усвояване.

Ако тези храни се консумират редовно, без да бъдат накиснати или обработени, наличните в тях ензимни инхибитори могат сериозно да затруднят и нарушат храносмилането. В най-лошия случай това може да доведе до минерален недостиг, загуба на костна маса и проблеми с претоварване на дебелото черво и жлъчния поток. За правилното извършване на метода за регулация на менструалния цикъл чрез семена, е нужно те да бъдат в достатъчна бионаличност. Затова, в никакъв случай, не пренебрегвайте предварителното накисване! Усилието е малко, в сравнение с крайния резултат.

Накиснете семената в чиста вода с изцеден в нея лимонов сок или чаена лъжичка ябълков оцет, като ги оставите да престоят така най-малко 7 часа или една нощ. След това ги поставете в ситна цедка и ги изплакнете. Следва дехидратиране при температура не по-висока от 115 градуса или чрез поставяне в хладилника за няколко дни. Лекото запичане може да намали ензимните инхибитори, но донякъде понижава и лечебните свойства. Въпреки това, е по-добър вариант, отколкото консумацията им в суров вид.

Използването на храни и семена с лечебна цел може да бъде лесно. В началото може да изглежда сложно за приложение, но е нужно само малко търпение, докато си създадете рутина.

Така например, таханът е един лесен начин да получите сусамови семена. Всички семена лесно може да добавяте към различни супи и салати или под формата на бисквити:

Бисквити за фоликуларна фаза 1

Бисквити с тиквени семенаСъставки:

 • 1 чаша сурови накиснати тиквени семки
 • 1 чаша накиснато ленено семе
 • 1 супена лъжица суров ябълков оцет или лимонов сок
 • 2 чаени лъжици морска или хималайска сол

Може да бъдете креативни и да използвате подправки като розмарин, чесън и черен пипер.

 

Бисквити за лутеална фаза 2

Бисквити със сусамови семенаСъставки:

 • 1 чаша сурови накиснати сусамови семена
 • 1 чаша сурови накиснати слънчогледови семена
 • 3 супени лъжици семена от чиа, за да се слепят
 • 1 супена лъжица суров ябълков оцет или лимонов сок
 • 2 чаени лъжици морска или хималайска сол

Може да добавите подправки на вкус като черен пипер, чесън и къри.

Смесете всички съставки, добавете достатъчно течност (чиста вода или зеленчуков сок) и ги смелете в кухненски робот или чопър. Получената смес оформете в желаната от Вас форма и големина и поставете върху хартия за печене. Поставете във фурната на температура не по-висока от 115 градуса. В средата на изпичането може да използвате нож и да направите черта в средата на всяка бисквита, след което да продължите изсушаването докато добият желаната от Вас степен на изпичане и хрупкавост.

Целият процес на регулация на менструалния цикъл може да отнеме няколко месеца. Отличното познаване на свойствата и влиянието на отделните семена и масла ще позволи да се регулира процеса, както и когато е необходимо, според конкретните нужди.

Противопоказания за прилагане на метода

Цикълът от семена може да не е най-доброто решение, ако менструалното кървене е изключително тежко и обилно!

Ако жлъчният Ви мехур е бил премахнат или функцията му е нарушена, трябва да бъдете внимателни с добавянето на мазнини към диетата си. Това не означава, че в този случай не може да прилагате метода, но тогава ще са необходими добавки на някои ензими.

Съвети

 • Запознайте се подробно с хормоналните промени във Вашия организъм!
 • Хигиена на съня. Намалете силата на осветлението при смрачаване и премахване на устройствата, излъчващи светлина от спалнята си (включително смартфони и компютри и т.н)!
 • Погрижете се за здравето на черния си дроб! Наблегнете на храни като червено цвекло и горчиви храни!
 • Поддържайте чревната си флора с ферментирали и култивирани храни!
 • Поддържайте здравословно телесно тегло - нито твърде ниско, нито прекалено високо!
 • Стремете се към физическа активност всеки ден.
 • Минимизирайте излагането си на токсини в ежедневието си.
 • Сусамовите семена могат да бъдат открити обелени или необелени. Необелените са с по-висока концентрация на калций, който е показан за намаляване на симптомите по време на лутеалната фаза, но са с високо съдържание на оксалати, които може да не са подходящи за някои хора. Консултирайте се с Вашия лекар!
 • Използвайте органични семена и храни!
 • Добавяйте семената към овесена каша, салати, кисело мляко или шейкове.
 • Водете си дневник, в който да отбелязвате симптомите и резултатите от приложението на семената. Може да са необходими около три месеца, за да настъпят осезаеми резултати, затова бъдете търпеливи.

Отзиви и резултати

Жени, които са приложили метода съобщават, че през първия месец са усетили регулирането на настроението, общо облекчение на възпалението, намаляване на апетита (особено за сладко) и значително отслабване на спазмите. Пълният резултат настъпил около 3 месеца след началото.

Освен анекдотични доклади, все още не са открити категорични доказателства за или против ефикасността на този метод, но има доказателства, които показват, че отделните семена, използвани в метода, може индиректно да повлияят менструалния цикъл и  да играят роля за намаляване на някои от симптомите на ПМС и менопауза. Лененото семе е едно от най-изследваното в това отношение:

Проучване от 1993 година е установило, че жените приемащи по една супена лъжица ленено семе на прах всеки ден, удължават лутеалната фаза (втората половина на цикъла) и имат по-малко ановулаторни цикли (месеци без овулация). Изследователите установили, че докато ленът няма значителен ефект върху концентрацията на прогестерона в лутеалната фаза, съотношението на прогестерон/естрадиол са били значително по-високи.

В по-късно проучване жените, които консумирали ежедневно кифла с добавка на 25 грама ленено семе за три месеца съобщават за значително намаляване на болката в гърдите в началото на менструалния цикъл.

Други проучвания показват намаляване на горещите вълни при жените, използващи ленено семе, въпреки че някои проучвания са показали липса на полза за симптомите на менопауза.

Проучване от 2011 година показа, че маслото от тиквено семе подобрява нивата на HDL ("добрия") холестерол при жени в менопауза и намалява симптомите на менопауза, включително тежестта на горещите вълни, по-слабо главоболие и по-малко болки в ставите.

През 2012 година, немско проучване заключва, че увеличената консумация на богатите на фитоестрогени слънчогледови и тиквени семки води до намаляване на риска от рак на гърдата след менопауза.

Макар, нито едно от тези изследвания да не дават конкретни доказателства за цикличния прием на семена специално, те показват, че някои семена могат да играят активна роля в нашата хормонална екология.

Анекдотичните доклади за използване на семена за облекчение на ПМС не могат да бъдат пренебрегнати и най-малкото, добавянето им в нашия ежедневен режим може да допринесе за възстановяване на естествения ни ритъм. Така че, ако страдате от ПМС, защо да не опитате?

Източници:
https://theherbalacademy.com
https://tummytemple.com

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛеченияАлт. медицинаСнимкиСпортФизиологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниИзследванияБотаникаЗдравни съветиХранене при...ПсихологияТестовеЗдравни проблеми