Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза Инструментални изследвания Радиоизотопно изследване (Сцинтиграфия)

Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза

Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза - изображение

Радиоизотопното изследване на щитовидната жлеза е изследване на щитовидната жлеза с радиоактивен материал и специфична камера за измерване на количеството абсорбиран от кръвта в щитовидната жлеза радиоактивен материал. Провежда се за откриване на различни заболявания на щитовидната жлеза.

Радиоизотопното изследване на щитовидната жлеза дава информация за размера, формата и локализацията на щитовидната жлеза. Също така могат да бъдат открити области с повишена или понижена активност. С помощта на специфична камера се правят снимки на щитовидната жлеза в три различни проекции. Радиоактивният материал, който се използва е йод или технеций.

Разновидност на това изследване е сканиране на цялото тяло. Използва се при хора след лечение на рак на щитовидната жлеза, както и за проследяване за настъпило метастазиране.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза се провежда в следните случаи:

• За откриване на причината за свръхактивност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм);

• За проследяване за разпространение на рак на щитовидната жлеза извън границите на жлезата. В този случай се прави сканиране на цялото тяло.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Кажете на Вашия лекар:

• Ако редовно приемате лекарства, независимо дали са изписани на рецепта или се касае за хранителни добавки и витамини. Вашия лекар ще Ви съобщи, ако е необходимо кога и по какъв начин да спрете някое от лекарствата, които биха могли да променят резултатите от изследването.

Такива лекарства са:
1. Тироидни хормони;
2. Антитироидни лекаства;
3. Лекарства съдържащи йод: йодирана сол, сиропи за кашлица, хранителни добавки с кафяви морски водорасли, мултивитамини, някои лекарства за сърце (amiodarone)

• Ако сте алергични към лекарства – например йод. Обикновено дори и да сте алергични теста се провежда, но с повишено внимание, защото количеството йод, което се използва е минимално.

• Ако сте имали сериозна алергична реакция (анафилаксия) от различни субстанции включително храни, отрови или дори ужилване от пчела.

• Ако сте провеждали тест с радиоактивни материали през последните 4-ри седмици.

• Ако сте или може да сте бременна.

• Ако кърмите.

Преди провеждане на радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза може да се направи и изследване на щитовидните хормони – TSH, T3 и T4.

Подготовка за радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза:

• Не трябва да се храните 2 часа преди теста.

• Не трябва да се приемат антитироидни лекарства от 5 до 7 дни преди провеждане на изследването.

Възможно е да спазвате диета и да избягвате да консумирате храни с високо съдържание на йод, особено при изследване за рак на щитовидната жлеза.

По време на изследването се приема през устата малко количество радиоактивен йод или се инжектира венозно технеций. Начина, по който се въвежда радиоактивния материал зависи от вида му.

• Радиоактивният йод се приема под формата на капсули или течност 24 часа преди провеждане на изследването.

• Технецият се прилага интравенозно 2 часа преди провеждане на теста.

Непосредствено преди теста се отстраняват изкуствени челюсти (ако имате такива), бижута и всякакъв вид метални предмети около шията или в горната част на тялото.

Преди провеждане на теста обикновено се попълва информирано съгласие. Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

Метод на провеждане на изследването:

Радиоизотопното изследване на щитовидната жлеза се провежда в радиоизотопни центрове от специално обучен персонал.

При провеждане на изследване с технеций може да усетите леко затопляне и гадене по време на интавенозното му въвеждане. Достатъчно е да се отпуснете и да поемате дълбоко въздух. В този случай Вие сте легнали по гръб с глава назад и опъната шия, необходимо е да стоите неподвижно. С помощта на специална камера (гама сцинтилационна камера) се правят снимки на щитовидната жлеза в три различни проекции 4 до 6 часа след въвеждане на радиоактивния материал. Теста отнема около 10 минути. Повторно сканиране се провежда след 24 часа.

След провеждане на изследването може да извършвате обичайните си дейности. Необходимо е повишено внимание по време на уриниране, защото радиоактивния технеций се елиминира с урината за около 24 часа. Много е важно да пускате водата в тоалетната чиния и да си измивате ръцете след всяко ходене до тоалетна.

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате лек дискомфорт от неудобната поза, необходима за провеждане на теста.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Съществува минимален риск от увреждане на тъкани и клетки от радиацията, включително и от ниската доза, която се използва за провеждане на теста. Въпреки това рискът е много малък в сравнение с ползите от провеждане на теста.

Този тест не се провежда при бременни, кърмещи жени, както и при малки деца.

Резултати от проведеното изследване:

При радиоизотопното изследване на щитовидната жлеза се използва радиоактивен йод или технеций, както и специална гама-сцинтилационна камера, за заснимане. Теста се провежда за откриване на различни заболявания на щитовидната жлеза.

Нормални стойности:

Нормално щитовидната жлеза има форма на пеперуда, размер около 3 см и е с равномерно разпределение на радиоактивния материал в жлезата.

Отклонения от нормата:

При отклонения щитовидната жлеза може да е с по-големи или по-малки размери от нормалните. Може да има области с повишена (топли възли) или понижена (студени възли) активност. Студените възли могат да са белег и за рак на щитовидната жлеза.
Сканирането на цялото тяло дава информация за наличие на радиоактивен йод в костите или в други тъкани. Това изследване се провежда след отстраняване на щитовидната жлеза след рак за изключване на разпространение в други части на тялото.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Радиоизотопното изследване на щитовидната жлеза може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

• При прием на тироидни хормони.

• При консумиране на храни с високо съдържание на йод: йодирана сол, кафяви морски водорасли, морски деликатеси.

• При провеждане на друг тест с радиоактивни материали през последните 4-ри седмици.

Още по темата:

4.0, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияИсторияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноНормативни актовеЛеченияЗаболявания (МКБ)ПсихологияПатологияНаучни публикацииИнтервютаХранене при...ВидеоСнимкиКлинични пътекиФизиологияСпортБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиЗаведенияОрганизацииПрезентацииЛайфстайлАнкетиСоциални грижи