Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Карциноембрионален антиген (CEA)

Карциноембрионален антиген (CEA)

Карциноембрионален антиген (CEA) - изображение

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?

 

Чрез изследването на карциноембрионален антигенСЕА (carcinoembryonic antigen) се определя количеството на този протеин в кръвта.

CEA обикновено се продуцира (произвежда) от клетките на стомашно-чревния тракт по време на развитието на плода, но производството се преустановява преди раждането.
Това е причината нивата на карциноембрионалния антиген в кръвта на здрав човек обикновено да са много ниски.

Въпреки това обаче серумните нива на СЕА са повишени при някои видове рак (особено при колоректален карцином), поради което този белтък може да се използва като туморен маркер при клинични изследвания.

СЕА е бил установен за първи път през 1965 година от Phil Gold и Samuel O. Freedman в тъканен екстракт от дебело черво на човек.

Подробна информация за туморните маркери — видове, референтни стойности и заболявания, при които се изследват, ще намерите при:


В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Показанията за изследване на карциноембрионален антиген (СЕА) включват:

 • Определяне степента на разпространение на различни видове злокачествени заболявания и по-специално на рака на дебелото черво, а с това и стадия на развитие (стадиране) на тумора;
 • Проследяване ефективността на лечението при злокачествено новообразувание на дебелото черво или други специфични видове рак (рак на щитовидната жлеза, гърдата, белите дробове, черен дроб, панкреас, стомах и яйчници):
  1. нивата на СЕА могат да бъдат измерени преди и след операция, за да се направи оценка на ефекта от лечението и шансовете за възстановяване на пациента;
  2. нивата на карциноембрионален антиген могат да бъдат измерени по време на медикаментозното лечение на злокачествено новообразувание (химиотерапия).
   Така се получава информация за това колко е ефективна терапията;
   Колоректален карцином
 • За ранно откриване на рецидиви след проведено лечение;
 • Понякога изследването на карциноембрионален антиген може да се назначи, когато има съмнения за рак, но още не е диагностициран.
  Това не се прилага често, защото стойностите на СЕА могат да бъдат повишени при много други състояния, но може да предостави на лекаря допълнителна информация.
 • Прогностична стойност — прогноза за вероятността ракът да прогресира;
 • В някои случаи (когато има съмнения за метастази) стойностите на СЕА се определят в други телесни течности, различни от кръв (например пунктати (количество течност, взето по време на пункция) от плеврална или перитонеална кухина);

СЕА може да се назначи заедно с други туморни маркери за оценка на дадено злокачествено заболяване.

Тъй като не всички злокачествени заболявания произвеждат карциноембрионален антиген, а повишените стойности на СЕА невинаги се дължат на раково заболяване, това е причината карциноембрионалният антиген (CEA) да не се препоръчва за скринингово изследване (за ранно откриване) на рак.


Необходима ли е предварителна подготовка?

За това изследване не е необходима специална подготовка.

Не се притеснявайте да говорите с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения по отношение на необходимостта за извършване на това изследване, възможните рискове и резултатите от теста.


Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръвПри изследването на carcinoembryonic antigen е необходимо да се вземе венозна кръв, като повече информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите при:

В някои случаи може да се изследва друга телесна течност — перитонеална, плеврална или гръбначномозъчна (ликвор).
Какво ще усещате по време на изследването?

Подробна информация за това, което ще усетите по време на вземането на кръв при изследване на карциноембрионален антиген, ще намерите при:


Има ли рискове от провеждането на изследването?

Подробна информация за възможните рискове при вземането на кръв ще намерите при:


Резултати от проведеното изследване:

Чрез изследването на карциноембринален антиген (СЕА) се измерва количеството на този протеин в кръвта, като този туморен маркер обикновено се установява в кръвта на хора със злокачествено заболяване, особено при рак на дебелото черво (колон и ректум).
Повишени стойности на СЕА могат да се установят и при индивиди с рак на панкреаса, гърдата, яйчниците, белите дробове.

Резултатите от изследването обикновено са готови за 1-3 дни, като могат да варират между различните лаборатории.

   Нормални стойности:

< 5 ng/mL или < 5 mcg/L

ng/mL — нанограма на милилитър
mcg/L — микрограма на литър

Повечето видове рак не продуцират (произвеждат) този протеин, така че стойностите на СЕА могат да бъдат нормални, дори да е налице злокачествено образувание.

Нивата на карциноембрионалния антиген обикновено се връщат към почти нормални стойности в рамките на 6 седмици от началото на лечението, ако то е успешно. Резултати

   Отклонения от нормата:

Високи стойности на карциноембрионален антиген (CEA) обикновено се наблюдават при:

 • Рак на дебелото черво, бял дроб, панкреас, гърда или яйчници;
 • Злокачествен тумор, който не се повлиява от лечението;
 • Наличие на рецидив — непрекъснатото нарастване на СЕА може да бъде първият признак за повторната поява на тумора след неговото лечение.

  Освен това, пациентите с карцином в напреднал стадий или такъв, който се е разпространил (метастазирал) в други части на тялото, могат да са с високи стойности на туморния маркер, ако първоначално (преди лечението) карциномът е образувал СЕА;

 • Съпътстващо доброкачествено състояние или заболяване, като например:
  1. цироза;
  2. хепатит;
  3. дивертикулит;
  4. полипи;
  5. възпалително заболяване на червата;
  6. язвена болест;
  7. хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
  8. възпаление на жлъчния мехур (холецистит);
  9. обструкция (запушване) на жлъчните пътища;
 • Пушачи;


Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на СЕА не е ефективен скринингов тест за окултно (скрито) злокачествено заболяване, тъй като туморите в ранен стадий на развитие не водят до значително повишаване на нивата на този туморен маркер в кръвта.

Също така, много тумори никога не причиняват анормално повишаване на стойностите на СЕА в кръвта, дори в напреднал стадий на болестта.

Различни заболявания — хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), цироза, болест на Крон (Crohn) и други — могат да повлияят на стойностите на карциноембрионален антиген.

Нивата на CEA обикновено са по-високи при пушачи, отколкото при хора, които не пушат.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаЛюбопитноНормативни актовеИсторияНовиниКлинични пътекиЛеченияБотаникаСпециалистиЗдравни съветиХранене при...СнимкиФизиологияЛайфстайлЗаболявания (МКБ)Направления в медицинатаИнтервютаОрганизацииПроизводителиПсихологияВидеоНаучни публикацииЗаведенияПатологияПрезентацииАнкетиСоциални грижиСпорт