Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания KI-67 протеин тест

KI-67 протеин тест

KI-67 протеин тест - изображение

KI-67 е ядрен протеин, който участва в клетъчното делене (пролиферация). Концентрацията му се повишава през активните фази на делене, а при клетъчен покой не се открива.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

KI-67 протеин тест се използва като клетъчен маркер за пролиферация. Най добре е проучен при карцином на млечна жлеза и простата. Позитивира се при наличие на туморни клетки и при възобновяване (рецидив) на процеса. Резултатът има прогностична стойност за преживяемостта на пациентите и отговаря на клиничния стадий на заболяването.

Необходима ли е предварителна подготовка?

За теста се взема венозна кръв от пациента сутрин на гладно, т.е. не трябва да, е приемал храна и течности поне през последните 12 часа.

Метод на провеждане на изследването:

Използва се имуно-ензимно лабораторно изследване Елайза (ELISA), за което са необходими изолирани от гризачи моноклонални антитела специфични за KI-67 протеин.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пациента усеща убождане на мястото на венепункция.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете за пациента от вземане на венозна кръв са минимални.

Резултати от проведеното изследване:

Референтните граници са: 0.313-20ng/mL.

Колкото по висок е резултатът толкова повече клетки се делят и формират нови клетки. Този интензивен процес на пролиферация е характерен за туморните клетки.

Кога не трябва да провеждате изследването?

KI-67 протеин тест се назначава през диагностичния процес на малигненото заболяване и в периода след лечението, за да се прецени риска от рецидив. Тестът не се назначава по време на химиотерапия или веднага след нея, тъй като е възможно да се получат фалшиво положителни резултати.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаИзследванияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияСнимкиПатологияЗдравни съветиВидеоЗдравни проблемиЛеченияБотаникаЗаболявания (МКБ)Хранене при...ИнтервютаСпортСпециалистиНаправления в медицинатаКлинични пътекиПсихологияНаучни публикацииЗаведенияОрганизацииНормативни актовеПрезентацииСоциални грижи