Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания CA 15-3 туморен маркер Лабораторни изследвания Туморни маркери

CA 15-3 туморен маркер

CA 15-3 туморен маркер - изображение

Въведение

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждане на изследването?

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?

 

Въведение

CA 15-3 (Cancer antigen 15-3), известен още като раков антиген 15-3, карциномен антиген 15-3, карбохидратен (въглехидратен) антиген 15-3, представлява протеин (белтък), който нормално се продуцира (произвежда) от клетките на млечната жлеза.

Чрез изследването на туморния маркер CA 15-3 се определя количеството на този протеин в кръвта.

При голяма част от пациентите с рак на гърдата се установяват повишени нива на раковия антиген 15-3 и на сходния СА 27.29, което ги прави полезни като туморни маркери за проследяване на хода на злокачественото заболяване.
Могат да се изследват нивата на CA 27.29 или на CA 15-3, но не е необходимо да се правят и двата теста едновременно, тъй като са идентични.

Карциномните антигени CA 15-3 и CA 27.29 са биомаркери, които са силно асоциирани (свързани) със злокачествено новообразувание на млечната жлеза и се кодират от муцин 1 гена (MUC1).

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените, като всяка година повече от 1 милион жени в световен мащаб се диагностицират с това заболяване.

Концентрациите на карбохидратен антиген 15-3 са повишени само при около 10-20% от жените с рак на гърдата в ранен стадий, но е повишен при около 30% от пациентите с локализиран рак на гърдата (рак, ограничен в мястото на възникване), както и при 70-80% от пациентките с рак на гърдата в напреднал (с метастази) стадий или рецидивиращ.

Стойностите на CA 15-3 могат да бъдат високи и при други видове рак (например на дебело черво, бял дроб, панкреас, яйчници или простата), при някои доброкачествени състояния (например цироза, хепатит, доброкачествени заболявания на гърдата), а освен това не всички карциноми на гърдата произвеждат ЦА 15-3 антигена.
Това води до по-ниска чувствителност, специфичност и прогностична стойност на туморния маркер, което не го прави надеждно средство за скрининг, диагностика или стадиране на рака на гърдата.

Изследването на туморен маркер CA 27.29 има малко по-висока чувствителност, но неговите показания и противопоказаният са идентични с тези на изследването на CA 15-3.

Подробна информация за туморните маркеривидове, референтни стойности и заболявания, при които се изследват, ще намерите при:

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

 • Изследването на CA 15-3 не е достатъчно чувствително и специфично, за да се препоръча като скринингов тест за злокачествено новообразувание на млечната жлеза;

 • Изследването за СА 15-3 не се назначава в случаите на рак на гърдата в начален стадий, тъй като в голяма част от случаите с рак на гърдата в начален стадий нивата на СА 15-3 не са повишени, тъй като някои тумори не продуцират (произвеждат) достатъчно количество от туморния маркер.

  Изследването на СА 15-3 няма клинична стойност със случаите, когато ракът на гърдата не продуцира ЦА 15-3;

 • В случаите, когато е диагностициран рак на гърдата в напреднал стадий, изследването на туморен маркер 15-3 може да се назначи заедно с други тестове (като например Тест за естрогенни и прогестеронни рецептори при карцином на млечна жлеза, HER 2 тест при рак на гърдата и тестове за генна експресия при рак на гърдата), което ще спомогне да се определят предиктивните (прогнозните) характеристики на новообразуванието и възможностите за неговото лечение.

  При около 80% от пациентите с рак на гърдата в напреднал етап се установяват повишени нива на CA 15-3;Показания за изследване на CA 15-3

 • Основното приложение на този маркер е проследяване на ефекта от лечението при рак на гърдата.

  Нивата на CA 15-3 обикновено не се изследват веднага след началото на терапията, тъй е като е възможно преходно повишаване и понижаване на нивата на СА 15-3, което не корелира с реалното състояние на пациента.

  Обикновено се изчакват няколко седмици (4-6) след започване на лечението, за да се започне проследяване на нивата на СА 15-3;

 • За ранно откриване на рецидиви след лечение на първичен рак на гърдата;


Изследването на карциномен антиген СА 15-3
не може да се използва като показател за поставяне на окончателна диагноза, тъй като резултатите от теста трябва да бъдат потвърдени с помощта на методи за образна диагностика и/или вземане на малко количество тъкан за изследване с микроскоп (биопсия).


Необходима ли е предварителна подготовка?

За изследването на раков антиген 15-3 не е необходима специална подготовка.

Необходимо е да информирате Вашия лекар за всички медикаменти, които приемате (включително билки, витамини и добавки), тъй като някои лекарствени средства могат да повлияят на резултатите от теста.


Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв за изследванеПри изследването на туморен маркер CA 15-3 е необходимо да се вземе кръв от вена, като подробна информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите при:

 

 

 


Какво ще усещате по време на изследването?

Подробна информация за това, което ще усетите по време на вземането на кръв при изследване на CA 15-3 туморен маркер, ще намерите при:


Има ли рискове от провеждане на изследването?

Подробна информация за възможните рискове при вземането на кръв, необходима за изследването на CA 15-3 туморен маркер, ще намерите при:


Резултати от проведеното изследване:

Чрез изследването на раков антиген CA 15-3 се определя количеството на този протеин в кръвта.

Определянето на нивата на CA 15-3 най-често се използва за проследяване на метастазирал рак на гърдата по време на активно лечение.
Резултати от изследването

Понижаване на нивата на туморния маркер по време на лечението може да е индикация за отговор на тумора към лечението, докато увеличаващи се или непроменящи нива, въпреки адекватното лечение, могат да са индикация за това, че туморът не се повлиява от лечението или че рецидивира.

Резултатите от изследването обикновено са готови в рамките на 24 часа и могат да варират между отделните лаборатории.

   Нормални стойности:

Резултати от изследването на туморен маркер CA 15-3

Нормалните стойности на CA 15-3 не гарантират, че не е налице карцином — локализиран или метастазирал.
Възможно е злокачественото заболяване да бъде в ранен стадий на развитие (тоест туморът не произвежда достатъчни количества СА 15-3) или пациентът да е част от тези 20-25% от хората, имащи рак на гърдата в напреднал стадий, който не произвежда СА 15-3.


   Отклонения от нормата:

Повишени нива на СА 15-3 туморен маркер:

Високите концентрации на СА 15-3 са свързани с напреднал стадий на рак на гърдата или висок туморен товар.

Стойностите на CA 15-3 корелират със степента на развитие, тоест нарастването на тумора ще доведе до увеличаване нивата на карбохидратен антиген 15-3.

Значително по-високи нива се наблюдават при метастатичен рак на гърдата, особено когато са налице метастази в черния дроб или в костите.

Едновременното повишаване на нивата на CA 15-3 и алкална фосфатаза (АФ, ALP) е свързано с повишен риск за ранен рецидив на рак на гърдата.

Повишени нива на cancer antigen 15-3 могат да се наблюдават и при здрави индивиди, при други злокачествени заболявания (освен рак на гърдата), както и при някои доброкачествени състояния:

Ниски нива на СА 15-3:

Възможно е да се наблюдават ниски нива на туморния маркер дори при злокачествено заболяване на гърдата, тъй като не всички видове рак произвеждат карциномен антиген 15-3.

Карциномите в ранен стадий на развитие не произвеждат достатъчно количество от карциномен антиген 15-3 и затова стойностите му са ниски.

Нивата на СА 15-3 се понижават при пациенти, които се повлияват от лечението.


Кога не трябва да провеждате изследването?

Факторите, които могат да възпрепятстват провеждането на изследването или могат да повлияят на резултатите от теста, включват:

 • прием на някои медикаменти;
 • изследването на СА 15-3 не се препоръчва при скрининг за рак на гърдата;
 • СА 15-3 може да се използва като маркер само ако туморните клетки произвеждат достатъчно количество от него;
 • изследването на СА 15-3 в първите 4-6 седмици от лечението на злокачествено заболяване може да доведе до фалшиво положителни резултати, поради което резултатите от теста трябва да се интерпретира с повишено внимание;
 • изключително високи титри на антитела срещу стрептавидин (естествен протеин, продуциран от бактерията Streptomyces avidinii) — в редки случаи;

Още по темата:

4.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияАлт. медицинаНовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиВидеоПатологияЗдравни съветиЗдравни проблемиЛеченияБотаникаПсихологияСпортКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизации