Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания HER 2 тест при рак на гърдата

HER 2 тест при рак на гърдата

HER 2 тест при рак на гърдата - изображение

HER 2 (Human epidermal growth factor receptor 2) Човешки епидермален рецептор за растежен фактор е член на фамилията HER рецептори за растежни фактори. Представлява трансмембранен протеин (белтък), който играе основна роля в преноса на сигнали в клетката. Участва в регулирането на нормалния клетъчния растеж, развитие и преживяемост. HER2 е специализиран протеин, който се открива върху клетките при карцином на млечната жлеза. Отговорен е за раковия растеж и разпространението на процеса.

Повишените стойности на HER2 в лабораторните изследвания може да се дължи на злокачествена клетъчна трансформация (превръщане). Връзката между HER2 и развитието на злокачествено заболяване е добре проучено при карцином на млечна жлеза и стомах.

Повече информация за рак на млечната жлеза може да прочетете:

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Всички пациенти с инвазивен карцином на млечната жлеза трябва да бъдат изследвани за HER2 с поне един от утвърдените методи. Резултатът от тестовете е важен за определяне на най-добрите варианти за лечение на пациент с рак на млечната жлеза.

Необходима ли е предварителна подготовка?

За да се проведе изследването е необходим биопсичен, резекционен материал или венозна кръв от пациента.

Ако приемате индиректни антикоагуланти (лекарства, които понижават съсирваемостта на кръвта), например: Warfarin (Sintrom) и др. Ако страдате от хемофилия или други заболявания свързани с проблеми със съсирването на кръвта трябва да уведомите лекуващия си лекар преди извършване на процедурата.

Метод на провеждане на изследването:

Използват се три метода за HER2 тестване при рак на гърдата. Първите два са от биопсичен или резекционен (предпочитан, защото предоставя достатъчно количество за извършване на теста) материал, а третия тест е от серум след вземане на венозна кръв от пациента.

1. Имунохисто-химичен метод (IHC)

Имунохисто-химичения метод измерва нивата на HER2 протеините разположени на повърхността на раковите клетки. Теста обикновено се извършва от резекционен или биопсичен материал. Такъв имуно-хистохимичен (ІНС) тест създаден за лабораторна употреба е Confirm HER2/new.

2. Флуоресцентна хибридизация in situ (FISH)

Флуоресцентната хибридизация in situ е генетичен метод, който определя броя на гените отговорни за синтезата на HER2 в резекционен или биопсичен (определя гените от всяка клетка) материал. Такива тестове за in situ хибридизация са Inform HER2 SISH – Ultra VIEW AP red detection kit и Ultra VIEW SISH detection kit.

Флуоресцентната хибридизация in situ се извършва в хистологична лаборатория. Тестът се прави с проба от тъкан (тумори след резекция или биопсия) и чисти предметни стъкла. За по-добра проследяемост стъклата са с етикет. За повече сигурност стъклата са опаковани в стандартна кутия за транспортиране. При повече от една проба от пациента, за предпочитане е тази, с по-голямо съдържание на тумор. Посочват се името, адреса и телефонния номер на лекаря и лечебното заведение, назначили изследването. Пробите трябва да се изпратят в специфична лаборатория, в която се извършват имунохистохимични и in situ хибридизационни тестове.

3. HER2 тест от серум на пациента

Необходимо е да се вземе кръвна проба от пациента (венозна кръв). Използва се ELISA (имуноензимен лабораторен имунулогичен метод). Основава се на това, че части от протеинните рецептори могат да напуснат клетъчната повърхност на туморните клетки и да попаднат в кръвообращението. Теста се извършва в имунологична лаборатория.

Какво ще усещате по време на изследването?

При вземане на биопсичен материал, пациентът усеща убождане на мястото на биопсията.

При резекционен материал пациентът е поставен под анестезия (пълна упойка). Болка може да се усеща до два дни след процедурата.

При ELISA методът е необходима венозна кръв, така че пациента усеща убождане на мястото на венепункцията.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Възможни са рискове от инфекция или кървене след процедурата, които могат да се наблюдават и при трите метода за придобиване на биологичен материал за изследване.

За да се минимализира рискът от инфекция е важно да се спазват изискванията за стерилност преди, по време и след процедурата, както от лекаря така и от пациента. Инфектираната рана се характеризира с болка, зачервяване, оток (подуване), често с отделяне на секрет. За да се избегне подобно усложнение след изписването, пациента стриктно трябва да спазва препоръките дадени му от лекуващия лекар.

Възможно е и кървене на мястото, което може да се прояви като хематом (кръвонасядане) т.е. подуване, болка, която да е в резултат от притискане на околни тъкани, посиняване на кожата около мястото на манипулацията. При поява на такива симптоми се консултирайте с лекуващия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Флуоресцентна хибридизация in situ (FISH) - Резултатът може да бъде позитивен, при който е налице генна активация или негативен при липсата на такава.

ELISA - Резултатът може да бъде позитивен или негативен.

Имунохисто - химичения метод (IHC) се характеризира с:

   Нормални стойности:

 0 (негативен), 1+ (също негативен)

   Отклонения от нормата:

 2+ (граничен) или 3+ (позитивен за — HER2 протеин)

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ако пациентът е диагностициран с инвазивен карцином на млечна жлеза, тест за HER2 трябва да се направи при първично диагностициране, за да се установи дали таргетната (системната химотерапия) терапия е подходяща за пациента.

В допълнение ако карциномът е метастазирал или е рецидивирал след лечение, тест за HER 2 трябва да се направи отново, но този път с биопсичен материал от рецидивиралия тумор или в зоната, където карциномът се е разпространил, особено ако резултатите засягат терапевтичния подход.

Направените HER2 тестове в повечето случаи са ясно позитивни или негативни, което означава, че ракът има високи или ниски нива на HER2 протеина. Ако резултатът не е ясно позитивен или негативен от използвания тест е необходимо тестът да се повтори от различна проба (друга част) от тумора или да се използва друг вид тест.

Понякога повтарящите се тестове могат да не дадат ясна оценка поради, което с лекуващия лекар трябва да обмислите най-доброто лечение за Вас.

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиПатологияВидеоЗдравни проблемиЛеченияБотаникаНаправления в медицинатаПсихологияСпециалистиНаучни публикацииЗаведенияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиПрезентацииСоциални грижиСпорт