Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания PET сканиране на белия дроб

PET сканиране на белия дроб

PET сканиране на белия дроб - изображение

PET сканиране на бял дроб е образно изследване, при което чрез радиоактивно вещество (наречено маркер) се търсят патологични изменения в белите дробове, по-специално рак на белия дроб. За разлика от ядрено-магнитния резонанс (MRI) и компютърната томография (CT), чрез които се изследва белодробната структура, при позитронно-емисионна томография на бял дроб (ПЕТ сканиране) се проследява функцията на белите дробове.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Индикации за извършване на ПЕТ на бял дроб:

 • Неуточнени солитарни лезии в белия дроб
 • Първична онкологична диагноза и TNM стадиране при противоречиви данни от клиничните, рентгенографските и компютър-томографските резултати.
 • Изобразяване функционалната и биологичната агресивност на първичния тумор, регионални или далечни метастази.
 • Визуализация и количествена оценка на химиочувствителността на туморната лезия и откриване на лекарствена резистентност
 • Образна и количествена оценка на ефекта от противотуморната терапия
 • Диференциална диагноза - следоперативна фиброза или туморна тъкан
 • Подобряване планирането на лъчелечението
 • Престадиране с ранно откриване на рецидиви и метастази

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди ПЕТ сканирането на бял дроб трябва да информирате лекаря за медикаментите, които приемате, основното и придружаващите Ви заболявания, както и за всички оперативни и лъчетерапевтични процедури, на които сте се подлагали.

Необходимо е да предупредите изследващият лекар в следните случаи:

 • Ако страдате от клаустрофобия
 • Ако сте бременна или кърмите
 • Ако имате алергии към контрастни вещества
 • Ако сте диабетик и приемате инсулин, ще се наложи специална подготовка
 • Ако страдате от бъбречна недостатъчност

Преди ПЕТ сканирането не трябва да приемате храна поне 6 часа.

Не приемайте напитки съдържащи кофеин (кафе, чай) и не пушете най-малко 6 часа преди изследването.

Преди ПЕТ сканирането на бял дроб не е желателно да извършвате тежка физическа дейност (включително спорт).

Необходимо е да имате актуално изследване на креатинин и урея.

В деня на изследването:

 • Облечете си удобни дрехи
 • Отстранете всички метални предмети, зъбни протези и слухови апарати - възможно е да повлияят качеството на образите
 • Необходимо е да се изследва кръвната глюкоза, преди да Ви инжектират радиофармацевтика. Ако стойностите на кръвната захар са повишени, изследването ще бъде отложено за по-късно.

Метод на провеждане на изследването:

При ПЕТ сканиране на бял дроб се инжектират малки дози радиоактивен материал - радиофармацевтик. Най-често се използва fluorodeoxyglucose – [18F]FDG като аналог на глюкозата, който се натрупва на места с повишен глюкозен метаболизъм (малигнената клетъчна трансформация е свързана с усилена глюколиза).

Степента на натрупване на [18F]FDG в патологичните огнища се изчислява автоматично върху образите на съвременните позитронни томографии и е широко разпространена в литературата като SUV (Standardized uptake value).

Радиофармацевтика се въвежда венозно, затова предварително ще Ви бъде поставен венозен катетър - абокат. След инжектирането ще трябва да изчакате в продължение на 1 час, за да се натрупа радиофармацевтика в организма. 

Позитронно емисионната томография на бял дроб се провежда в апарат подобен на къс тунел и продължава около 30 минути, но може да отнеме и повече време.

За повече информация относно начина на провеждане на изследването може да прочетете позитрон емисионна томография.

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на ПЕТ сканирането няма да почувставате болка. Масата на апарата може да е твърда или студена и това създава известен дискомфорт при някои пациенти.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Радиационният риск при PET сканирането е минимален, понеже радиоактивния маркер се разпада много бързо, и след няколко часа се елиминира от тялото Ви. Прилаганите субстанции при радиоизотопните изследвания не повлияват нормалната активност на пациента и не представляват риск за здравето му.

Възможно, но много рядко, усложнение е развитието на алергична реакция към използваната радиоактивна субстанция.

Жените, които са бременни или кърмят трябва да предупредят лекаря преди изследването. Плодът и кърмачето са много по-чувствителни на радиация.

Резултати от проведеното изследване:

Позитронно емисионната томография (РЕТ) е утвърден метод в нуклеарната медицина, който намира широко приложение в онкологията. Чрез ПЕТ сканирането на бял дроб се проследява метаболизма и функцията на изследваните тъканите. Това позволява ранна оценка на състоянието на белия дроб, още преди появата на анатомични изменения в него.

   Нормални стойности:

При нормални резултати не се наблюдават отклонения по отношение на размера, формата или функцията на белите дробове. При ПЕТ сканирането не са установяват области с необичайно натрупване на радиофармацевтика.

Неточните резултати може да се дължат на употребата на лекарства и вещества, влияещи метаболизма (инсулин), кофеин, алкохол или тютюневи изделия в последните 24 часа.

   Отклонения от нормата:

Отклоненията от нормата при PET сканирането на бял дроб може да се дължат на:

 • Инфекция
 • Възпаление на белите дробове с друга етиология
 • Рак на белия дроб или рак на друга област на тялото, който се е разпространил към белите дробове (белодробни метастази)
 • Солитарни нодули (единични възли)

Фалшиво-негативните резултати могат да се появят вследствие на хипергликемия, тумори, акумулиращи слабо радиофармацефтика, като бронхоалвеоларният карцином, карциноидът и някои аденокарциноми.

Същевременно редица процеси, които не са неопластични водят до позитивен образ.
За да се преодолее възможността от фалшиво положителни резултати при възпалителен процес, туберкулоза, саркоидоза, липоидна пневмония, микотични инфекции, талк-грануломатоза и други, се препоръчва повторно късно ПЕТ сканиране.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Бременността е абсолютно противопоказание за провеждане на позитрон емисионна томография на бял дроб, а кърменето трябва да се преустанови в следващите 24 часа. Изследването се избягва също, когато пациента е прекалено нервен, при лечение със седативи, при наскоро проведена операция, биопсия, химиотерапия или лъчетерапия.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиИсторияСпециалистиКлинични пътекиЛеченияНаправления в медицинатаПсихологияНаучни публикацииВидеоФизиологияХранене при...ЗаведенияОрганизацииПатологияПрезентацииЛайфстайлБотаникаАнкетиСнимкиСоциални грижиСпорт