Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Позитрон емисионна томография

Позитрон емисионна томография

Позитрон емисионна томография - изображение

Позитрон емисионна томография (РЕТ) представлява изследване, което използва специална камера и маркер (радиоактивен материал) за изследване на органите. Маркерът обикновено е специално вещество, напр. глюкоза, което се натрупва в клетките, използващи много енергия, като раковите клетки.

По време на позитрон емисионна томография маркерът се вкарва интравенозно, при което чрез кръвния поток достига и се натрупва в прицелния орган или тъкан. Маркерът излъчва миниатюрни, позитивно заредени частици (позитрони). Камерата улавя позитроните и изпраща записа към компютър, който от своя страна го превръща в изображение на монитора.

Тъй като при позитрон емисионна томография се представя изображение на маркера, този метод не притежава разрешителната способност на компютърната томография (CT, КТ) или ядрено-магнитния резонанс (ЯМР, MRI). Образът от позитрон емисионна томография може да се съпостави с този, получен при компютърна томография, за получаване на по-детайлна информация къде се натрупва маркера.

Често се използва позитрон емисионна томография за откриване и следене на развитието на туморни процеси, както и за изследване функцията на органите или кръвотока.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Позитрон емисионна томография се препоръчва при следните ситуации:

 • За изследване на мозъчния кръвоток. PET може да бъде много полезна за откриване на заболявания на нервната система, като например болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, множествена склероза, мозъчно съдова болест, болест на Хънтингтън, инсулти и др
 • За откриване на промени в мозъка, които да предизвикват епилепсия
 • За да се следи еволюцията на различни видове тумори, особено на лимфоми и тумори на главата и шията, мозъка, белите дробове, дебелото черво и простатата. В ранните стадии ракът може да се види много по-ясно с позитрон емисионна томография, отколкото с компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс
 • За установяване колко е напреднал туморния процес и дали е разпространен в други тъкани и органи (дали има метастази). В тези случаи често се съчетава с компютърна томография
 • За откриване на отслабнал кръвен поток в коронарните артерии, което може да означава коронарна болест на сърцето
 • За откриване на увредена сърдечна тъкан, особено след инфаркт

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на позитрон емисионна томография трябва да уведомите лекаря си ако:

 • Боледувате от диабет и приемате медикаменти за контрол на захарен диабет
 • Приемате каквито и да било лекарства. Може да се наложи да спрете някои преди процедурата
 • Сте бременна или кърмите, за да не попадне вещество маркер в организма на детето ви
 • Ако имате клаустрофобия или някога сте имали пристъпи на паника

Също трябва да знаете:

 • Не пушете и не приемайте кофеин или алкохол едно денонощие преди процедурата
 • Не приемайте храна и течности най-малко 6 часа преди провеждане на изследването

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването позитрон емисионна томография се провежда в специализирани за целта центрове или в звената по нуклярна медицина (радиология) в болниците. Ще ви помолят да легнете на маса, свързана към голям скенер, камера и компютър.

Радиоактивният маркер обикновено се въвежда венозно. Може да се наложи да изчакате определен период от време, за да се разпредели маркера в организма ви. През този период може да се наложи да избягвате да се движите или да говорите.

PET скенерът ще се движи около Вас. Изображенията ще бъдат изпращани до монитора, където лекарят ги наблюдава. Правят се серия от снимки, като много важно е да стоите неподвижно през това време.
При позитрон емисионна томография на мозъка може да ви помолят да четете, да назовавате предмети или да разкажете нещо, в зависимост коя от функциите на мозъка се изследва.

Процедурата отнема обикновено от 1 до 3 часа. След завършване на позитрон емисионна томография се препоръчва да се приема голямо количество течности в следващите 24 часа, за да се улесни извеждането на веществото маркер от организма.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на позитрон емисионна томография няма да почувствате болка. Може масата в залата да е неудобна и да ви е трудно да стоите неподвижно, но това е важно за протичането на теста. Може да се почувствате нервни, докато сте в апарата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от облъчване са минимални, съпоставено с ползите от провеждането на позитрон емисионна томография. По-голямата част от маркера ще бъде изхвърлена от организма ви в първите 6-24 часа от въвеждането. Алергични реакции се наблюдават изключително рядко.

 

Резултати от проведеното изследване:

Лекарят, който провежда изследването може да обсъди предварителните резултати с Вас веднага след края на изследването. Пълните резултати са налични в рамките на 1-2 дни.

  

Кога не трябва да провеждате изследването?

Позитрон емисионна томография не се прави по време на бременност, поради опасност от увреждане на плода от радиацията. Избягва се също, когато сте прекалено нервни, при лечение със седативи или наскоро сте претърпели операция, биопсия, химиотерапия или лъчетерапия.

Резултатите може да не са точни, когато сте употребявали лекарства, влияещи метаболизма (инсулин), кофеин, алкохол или тютюневи изделия в последните 24 часа.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияИсторияСпециалистиПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлСнимкиНормативни актовеЛюбопитноСпортЛеченияСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияОрганизации