Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Стражеви лимфен възел

Стражеви лимфен възел

Стражеви лимфен възел - изображение

Биопсията на стражеви лимфен възел е хирургична интервенция, по време на която се взема лимфна тъкан, за да се изследва за рак. Използва се, за да се установи дали установен раков процес се е разпространил от първоначалното огнище. Интервенцията може да се направи вместо по-разширена операция, наречена дисекция на лимфни възли. Все пак, ако се открие разсейка на рака в стражеви възел по време на интервенцията, се налага по-разширена хирургична намеса за отстраняването на повече лимфни възли.

Стражеви лимфен възел се нарича първия от група лимфни възли, където може да са попаднали ракови клетки, след като са напуснали първоначалното огнище и са започнали да се разпространяват. Например, стражеви лимфен възел за рак на млечната жлеза нормално е един от тези под мишницата.

В областта около първоначалното раково огнище се инжектира контраст или маркер. Въведеното вещество се придвижва до първия лимфен възел от групата, през която преминава лимфата от областта на огнището - стражеви лимфен възел. Чрез контраста или маркера се получава картина на лимфните съдове, която се вижда от лекаря чрез специална апаратура. Лимфният възел може да бъде изваден и от него да се приготви микроскопски препарат, който се изследва за ракови клетки. Ако стражеви лимфен възел се окаже положителен за ракови клетки обикновено се прави разширена операция с екстирпация на повече лимфни възли.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Биопсия на стражеви лимфен възел се прави:

 • За да се установи дали диагностициран рак, като меланом или рак на млечната жлеза се е разпространил в лимфните възли
 • За премахване на няколко лимфни възела вместо на всички в региона на раковото огнище. Този вид операция отнема по-малко време, по-лесна е за изпълнение и намалява рисковете от дългосрочни увреждания, като лимфедем (продължително подуване на ръка или крак).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Съобщете на лекаря, ако:

 • Сте бременна
 • Приемате медикаменти, особено за лечение на депресивни състояния
 • Имате алергия към медикаменти, включително упойки или контрастни вещества
 • Страдате от болести на кръвосъсирването или приемате препарати като аспирин, варфарин, синтром и др.
 • Са ви правили биопсия в миналото
 • Са ви правили лъчелечение на мястото на биопсията

Следвайте точно инструкциите на лекаря. Не приемайте храна и течности 8 часа преди манипулацията.

 

Метод на провеждане на изследването:

Преди биопсия на стражеви лимфен възел ще ви бъде инжектиран контраст или маркер и ще се направят снимки със специална камера. Повечето лекари използват обезболяващи средства заедно с контраста, за да намалят дискомфорта.

Първият възел или възли, които абсорбират маркера се наричат стражеви лимфен възел или възли. Те и тъканта около тях се изважда. Това се прави под локална или обща упойка. Извадените лимфни възли и тъкани се изпращат за изследване под микроскоп за рак. Мястото на биопсията се зашива и покрива с превръзка.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

 • При локална анестезия може да усетите убождане при поставянето на анестетика. По време на процедурата няма да чувствате болка
 • Ако сте били под обща анестезия може да се чувствате отпаднали в първите часове след процедурата. Също може да чувствате дискомфорт в гърлото от поставената интубационна тръба

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Възможна е появата на някои проблеми след биопсия на стражеви лимфен възел:

 • Кървене от мястото на интервенцията
 • Изтръпване на кожата около мястото на биопсията
 • Инфекция
 • Подуване и натрупване на течности (малко вероятно при тази методика)
 • Поражение на нерви при биопсията (може да се прояви със слабост или болка)

 

Резултати от проведеното изследване:

При биопсия на стражеви лимфен възел е възможно да:

 • Се открият нарушения в лимфния поток
 • Не се идентифицира стражеви лимфен възел
 • Бъдат открити ракови клетки. Раковите клетки, открити в лимфния възел може да са от първично огнище (болест на Ходжкин) или да са метастази от друго огнище (рак на млечната жлеза, меланом)

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Противопоказанията за извършване на биопсия на стражеви лимфен възел не се различават от тези за извършване на малка хирургична интервенция. Възможно е обаче да не се получи ясен резултат от малката проба, взета при биопсия на стражеви лимфен възел, което налага извършването на по-сериозна операция (аксиларна лимфна дисекция).

3.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаИсторияЛеченияЗаведенияНаправления в медицинатаПсихологияВидеоНаучни публикацииОрганизацииПатологияСнимкиПрезентацииЛайфстайлХранене при...Здравни съветиБотаникаСоциални грижиСпортИнтервюта