Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Алфа фетопротеин L3 тест

Алфа фетопротеин L3 тест

Алфа фетопротеин L3 тест - изображение

Алфа фетопротеин L3 тест (AFP L3) е стандартен серумен туморен маркер използван в диагностицирането на хепатоцелуларен карцином. В световен мащаб хепатоцелуларния карцином е третата водеща причина за смърт при карциномно болните. Хепатоцелуларния карцином се лекува ефективно, когато се диагностицира в ранен стадий. Обаче при повечето пациенти се поставя диагнозата вече, когато имат изявени симптоми и се оказва, че карциномът е в напреднал стадий, резистентен на лечение.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

AFP L3 се прилага при диференциална диагноза между хепатоцелуларен карцином и хронично чернодробно заболяване. При проследяване на пациенти с фамилна обремененост или чернодробна цироза, като превантивна мярка от развитие на чернодробен карцином.

Мониторирането на пациенти предразположени към развитие на хепатоцелуларен карцином принадлежащи към специфични етнически и възрастови групи, които нямат чернодробна цироза, но имат поставена диагноза от хепатит Б в ранна възраст:

  • Жени от азиатски произход след 50 годишна възраст
  • Мъже от азиатски произход след 40 годишна възраст
  • Мъже от африкански произход след 20 годишна възраст

Необходима ли е предварителна подготовка?

Необходимо е пациентът да не е приемал храна 12 часа преди вземане на кръвната проба.

Метод на провеждане на изследването:

Използва се лазерно индуцирана флуоресценция с маркирани антитела.

Какво ще усещате по време на изследването?

Единственият дискомфорт за пациента е при вземане кръвната проба.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете за пациента при вземане на венозна кръв са минимални.

Резултати от проведеното изследване:

Нормално AFP L3 <10% от общия алфа фетопротеин, което означава, че и двата маркера се изследват паралелно. Общият Алфа фетопротеин нормално е под 10 ng/ml.

Отчетена стойност на AFP-L3 > 10% от общия алфа фетопротеин се асоциира с до 10 кратно повишен риск от развитие на хепатоцелуларен карцином, тези пациенти трябва да бъдат проследявани по често във времето.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Алфа фетопротеин L3 тест не е специфичен при диагностициране на злокачествено заболяване, например някой хепатоцелуларни тумори не синтезират AFP L3. Поради което не трябва да се прави заключение само по резултата от теста. Необходими са допълнителни клинични и образни изследвания за оценка на риска.

AFP L3 е нормално повишен при новородени, и нивото бързо намалява до шестата година.

Резултатите от теста не са приложими при бременни жени, защото може да се получат фалшиво положителни резултати.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛеченияЗдравни съветиБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиПсихологияНаучни публикацииВидеоЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиПрезентацииЛайфстайлПатологияАнкетиФизиологияСнимкиСоциални грижиСпортХранене при...РецептиТестовеДиетиСъставкиХрани и ястия