Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания HER 2 тест при рак на стомаха

HER 2 тест при рак на стомаха

HER 2 тест при рак на стомаха - изображение

Ракът на стомаха е световен здравен проблем с над 900 000 ново диагностицирани и около 700 000 загинали годишно. В световен мащаб е втората водеща причина за смърт при пациенти с онкологични заболявания.

HER 2 е протеин, който се експресира (намира в по-големи количества) върху туморните клетки при карцином на стомаха и е отговорен за развитието и метастазирането (разпространението) на процеса.

Хирургичната резекция е основната в лечението на стомашния карцином, обаче повечето пациенти се диагностицират в неоперабилен стадий. При тези пациенти химиотерапията може да удължи живота, но въпреки това преживяемостта остава ниска.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

HER 2 тестът при рак на стомаха трябва да се направи при пациенти диагностицирани с рак на стомаха, защото резултатът е важен за по-нататъшното лечение.

Необходима ли е предварителна подготовка?

За изследването се взема венозна кръв или част от тумора, която се взема чрез биопсия или хирургична резекция. Предварителна подготовка би могла да бъде необходима ако приемате медикаменти, които понижават съсирваемостта на кръвта или страдате от заболявания свързани с проблеми в съсирването.

Метод на провеждане на изследването:

Методите, които най-често се използват за доказване HER 2 рецепторен протеин при пациенти с рак на стомаха са:
1. Имунохистохимичен. Отчита нивата на протеините разположени на раковите клетки.

2. Флуоресцентна хибридизация in situ. Генетичен метод, който определя гените отговорни за синтезата на HER 2 в ядрата на раковите клетки.

И двата метода се извършват в хистологична лаборатория от туморен материал (резекционен или биопсичен).

3. ELISA (имунологичен метод). За провеждането му се взема венозна кръв от пациента. Базира се на това че части от протеините рецептори, могат да напуснат клетъчната повърхност и да попаднат в общото кръвообращение.

Какво ще усещате по време на изследването?

Фиброгастроскопията е основен метод в диагностицирането на стомашния карцином, чрез нея се взема и част от тумора (биопсия). Извършва се на празен стомах (на гладно). Обикновено пациентите са седирани по време на фиброгастроскопията, за да е възможно по-лека за тях. Възможно е да се усеща гадене по време на изследването и лека болка при вземане на пробата. При вземане на резекционна проба пациентът е поставен под анестезия (пълна упойка), защото обикновено вземането на такъв материал съвпада с оперативното лечение (хирургична резекция) на пациента с карцином на стомаха. При ELISA е необходима венозна кръв, от която се отделя серум, така че усещането за пациента е както при вземане на кръв.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Възможните рискове при извършване на фиброгастроскопия са от кървене, аспириране (вдишване) на стомашно съдържимо или перфориране на стомаха. За да се снижи риска от аспириране изследването се извършва на гладно. Перфорацията на стомаха е състояние в хирургията, което налага спешна хирургична интервенция. Евентуално рисковете, които биха могли да се наблюдават при вземане на резекционен материал, след хирургична интервенция са: кървене, инфектиране на раната, което налага спазване на добра хирургична практика.

Резултати от проведеното изследване:

При Имунохистохимичения метод за нормални стойности се приемат: 0 и 1 (+). Отклоненията от нормата биха могли да бъдат: 2 (++), който се приема за граничен резултат или 3 (+++) положителен за HER 2.

Резултатът от Флуоресцентната in situ хибридизация е: положителен (+) с генна активация или отрицателен (-) при липсата на такава.

При ELISA се наблюдават положителни (+) или отрицателни (-) резултати.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Проведените тестове за HER 2 при рак на стомаха при повечето пациенти са отчетливо положителни или отрицателни. Ако резултатът не е ясен то тогава е необходимо тестът да се направи отново. Тест за HER 2 е необходимо да се направи при ново диагностицирани пациенти с рак на стомаха, за да бъде използвана подходяща терапия в лечението им. Случаите, при които карциномът рецидивира или метастазира (разпространява) след проведено лечение, тестът трябва да се направи отново, но с проба от рецидивиралия тумор или от мястото на разпространение ако е възможно.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаНовиниНормативни актовеСпециалистиЛеченияИсторияБотаникаНаправления в медицинатаЛайфстайлНаучни публикацииВидеоПсихологияЗдравни съветиЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииХранене при...ПатологияСпортПрезентацииФизиологияСнимкиДиетиАнкетиСоциални грижи