Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални, чревни инфекции Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli

Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli МКБ A04.2

Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli МКБ A04.2 - изображение

Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli е чревна инфекция, идентична с шигелозата. Заболяването протича с диариен синдром и висока температура.

Ентероинвазивните щамове E. coli произвеждат адхезинови протеини, чрез които се свързват и проникват в чревните клетки. Налице е инвазия в чревния епител с вътреклетъчно размножение и развитие на изразен възпалителен процес - ентерит, много по-рядко и със засягане и на колона. Патогените не произвеждат токсини, но сериозно увреждат чревната стена чрез механично разрушаване на клетките.

Входна врата за инфекцията е устната кухина. Източник на заразата са възрастните хора, които не боледуват от колиентерити, но са носители на причинителя. Те са най-честият източник на епидемични взривове в детски и лечебни заведения.

Механизмът на заразяване е фекално-орален, рядко въздушно-капков. Боледуват главно преморбидно увредени кърмачета - недоносени, хипотрофични, рахитични, анемични, на изкуствено хранене, често боледуващи и др.

Причинителите преодоляват стомашната киселинна бариера и навлизат в тънките черва - главно в йеюнума, където селективно увреждат чревния епител.

Клиничната изява настъпва в рамките на 12 до 72 часа след консумация на заразена храна. Заболяването се характеризира с коремни спазми, диария, повръщане, повишена температура, втрисане и общо неразположение. Изпражненията са примесени със слуз, а понякога и с жилки кръв.

Еволюцията на заболяването клони към влошаване и задълбочаване на състоянието с поява на бледост, прострация, забавена реактивност, дехидратация, хлътване на фонтанелата, сухи лигавици, балониране на корема, хепатомегалия и др. Подобрение настъпва след 4-5 дни при адекватно и ранно лечение.

Диагнозата се базира на епидемиологичните и клинични данни. Потвърждава се чрез микробиологичните изследвания - изолиране на причинителя от фекална проба, по-рядко от кръв или повърнати материи.

Заболяването изисква хоспитализация. Леките случаи се лекуват само с диета и оводняване. При по-тежките случаи се назначават антибиотици, съобразени с антибиограмата - най-често аминогликозиди, колимицин, цефалоспорини, бисептол и др. Много важно е и патогенетичното лечение - рехидратация и дезинтоксикация.

Понастоящем прогнозата на ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli е добра. Леталният изход е изключение и засяга тежко преморбидно увредени кърмачета. Важен е фактът, че реконвалесцентното носителство може да бъде много продължително - няколко месеца.

3.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli МКБ A04.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ентероинвазивна инфекция, предизвикана от Escherichia coli МКБ A04.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО