Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Хроничен бронхит, неуточнен

Хроничен бронхит, неуточнен МКБ J42

Хроничен бронхит, неуточнен МКБ J42 - изображение

Хроничен бронхит, неуточнен е хронично възпалително заболяване на бронхите, което се характеризира с продължителна кашлица и образуване на слуз в дихателните пътища през повечето дни от месеца, три месеца в годината в продължение на две последователни години и в отсъствието на вторични причини за кашлицата.

Често хроничният бронхит се съчетава с хроничен трахеит. Заболяването се нарича трахеобронхит.

Хроничният трахеит представлява хронично възпаление на лигавицата на трахеята. Заболяването може да бъде причинено от вирусна или бактериална инфекция или дразнещи вещества като цигарен дим и токсични газове. Среща се по-често при пушачи. Симптомите на заболяването са суха раздираща кашлица и болки в гърдите при кашляне.

Пациентите с хроничен бронхит, неуточнен са с различна степен на затруднения в дишането. Симптомите могат да се влошат или облекчат през различни периоди от годината.

Заболяването се дължи най-често на продължително тютюнопушене. Други причини могат да бъдат непрекъснати атаки от остър бронхит, замърсяване на въздуха, промишлени изпарения и др.

Хората с повишен риск за развитие на хроничен бронхит, неуточнен включват:

  • пушачите
  • пасивните пушачи
  • хора с отслабена имунна система
  • хора, изложени на дразнители на работното място
  • хора, които живеят в среда със замърсен въздух

Признаците и симптомите на хроничен бронхит, неуточнен включват възпаление и подуване на бронхите, кашлица, производство на ясни, бели, жълти или зеленикави храчки, недостиг на въздух, хрипове, умора, болка и дискомфорт в гърдите. Допълнителни симптоми са чести респираторни инфекции и кашлица, която е по-силна сутрин и във влажно време.

Диагнозата се поставя на базата на медицинския преглед. Ако на аускултация се чуват хрипове или необичайни звуци, се пристъпва към рентгенография на гръден кош, спирометрия, анализ на храчки, кръвни тестове.

Диференциалната диагноза включва ХОББ, бронхиална астма, левокамерен сърдечен порок.

Лечението на хроничен бронхит, неуточнен включва бронходилататори, лекарства против кашлицата, антиастматични лекарства, противовъзпалителни средства, кортикостероиди. Антибиотиците са ефективни при бактериални инфекции.

Прогнозата се определя от степента на бронхиалната обструкция и нейната динамика.

2.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хроничен бронхит, неуточнен МКБ J42

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Хроничен бронхит, неуточнен МКБ J42

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Хроничен бронхит, неуточнен МКБ J42

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомия