Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Други остри респираторни инфекции на долните дихателни пътища Остър бронхит

Остър бронхит МКБ J20

Остър бронхит МКБ J20 - изображение

Острият бронхит е възпаление на бронхите, което обикновено се причинява от вируси или бактерии и може да продължи няколко дни или седмици. Характерните симптоми са кашлица, храчки, недостиг на въздух и хрипове, свързани със запушване и възпаление на дихателните пътища. Възпалението на дихателните пътища води до инфилтрация на белодробната тъкан от неутрофили. Те предизвикват хиперсекреция на лигавицата. Диагнозата се поставя с клиничен преглед, а понякога и микробиологично изследване на храчка. Лечението на острия бронхит обикновено е симптоматично. 

Бронхит БДУ при лица под 15 години

Бронхитът БДУ е клиничен синдром, който протича с възпаление на трахеята, бронхите и бронхиолите. При лица под 15 години протича с кашлица и проблеми с дишането. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път. Бронхитът може да бъде остър и подостър. Острият бронхит трае около 2 седмици и обикновено не е тежко заболяване. При децата острият бронхит обикновено се явява като усложнение на настинка или грип. Симптомите на острия бронхит обикновено включват продуктивна кашлица, а понякога и ретростернална болка при дълбоко дишане или кашляне. Като цяло, клиничното протичане на острия бронхит завършва с пълно излекуване в рамките на 10-14 дни след появата на симптомите.
Подострият бронхит е повтарящо се възпаление и дегенерация на бронхиалните тръби, които могат да бъдат свързани с активна инфекция. Подострият бронхит протича с отделяне на повече слуз от дихателните пътища. Често е свързан с астма, кистозна фиброза или излагане на дихателните пътища на различни дразнители. Причинителите на бронхит БДУ при лица под 15 години могат да бъдат:
Инфекции: вируси, бактерии, дрожди или гъби

  • Замърсен въздух: когато детето диша въздух, съдържащ химически изпарения, прах и замърсяване
  • Цигарен дим
  • Медицински проблеми: когато детето има други медицински проблеми като астма, чести ангини, алергии, или сърдечни проблеми
  • Преждевременно раждане: преждевременно родените бебета може да бъдат с по-висок риск за бронхит

Детето е с постоянна кашлица, която може да продължи повече от месец. Храчките може да бъдат зелени, жълти, бели, или да имат жилки кръв. Детето може да има болка в гърдите при кашляне или дишане. Бронхитът протича още с висока температура, болки в тялото, и втрисане, болки в гърлото и хрема, затруднено дишане и хрипове, отпадналост. Диагнозата се поставя чрез:

  • Кръвни изследвания
  • Рентгенография на гръден кош
  • Лечението се провежда с отхрачващи средства, ибупрофен или парацетамол, инхалации

Бронхит с бронхоспазъм

Бронхоспазъм или бронхиален спазъм е внезапно свиване на мускулите в стените на бронхите. Това се дължи на освобождаване на вещества от мастоцити и базофили под влиянието на различни дразнители. Бронхоспазъмът причинява затруднено дишане. В определени случаи бронхитът може да протече с бронхоспазъм. Влошаването на кашлицата при бронхит може да бъде признак за бронхит с бронхоспазъм. Спазъмът и възпалението причиняват стесняване на дихателните пътища и увеличаване на производството на слуз. Това води до задух, кашлица и хипоксия. Лечението може да включва бронходилататори и стероидни инхалатори.

Фибринозен бронхит

Фибринозният бронхит е възпаление на бронхиалната лигавица, придружено от фибринозен ексудат. Нарича се още псевдомембранозен бронхит. Фибринозният бронхит се среща по-често при деца. При това състояние бронхите се покриват с фибринови налепи, което води до стесняване на лумена на дихателните пътища. Фибринозният бронхит протича със задух, затруднено дишане, отделяне на бели храчки и влошено общо състояние. Болният изпитва чувство на напрежение и стягане в гръдния кош. Често се появява цианоза и крайниците стават синкаво-сиви. Диагнозата се поставя чрез рентгенография, бронхоскопия. Понякога в храчките се съдържат отливки от бронхите. В други случаи тези отливки трябва да бъдат премахнати по оперативен път. Допълнителното лечение включва антибиотици, заедно с процедури за ограничаване на производството на слуз, което предотвратява образуването на нови отливки.

Мембранозен бронхит

Мембранозният бронхит е остро или подостро възпаление на бронхите, което се характеризира с образуването на фалшиви мембрани или фибринозни отливки. Мембранозният бронхит се среща много по-често при мъжете, отколкото при жените и засяга възрастта между двадесет и четиридесет години, въпреки че може да се появи във всеки период от живота, по-често през зимата или началото на пролетта. Етиологията на заболяването е свързана с туберкулоза и някои кожни заболявания, като пемфигус, импетиго и херпес. Наследствеността може да играе някаква роля за възникването му. Вдишването на пара и вредни газове понякога се последва от мембранозен бронхит. Ексудат или псевдо-мембрани обикновено се натрупват в големите бронхи, въпреки че нерядко се засягат и малките клонове. Ексудатът се отлага върху лигавицата и се образуват налепи. Смята се, че те са изградени от фибрин. На мястото на възпалението се откриват множество левкоцити, кръвни телца, епителни клетки, а понякога и специфичните за заболяването кристали на Charcot-Leydon. Острата форма, която е доста рядка, може да доведе до фатален изход за кратко време, в резултат на диспнея, поради запушване на бронхите. Тя започва с втрисане, последвано от висока температура. Пулсът и дишането са учестени, пациентите имат чувство за стягане в гърдите. Диспнеята се редува с пристъпи на кашлица. Отначало кашлицата е суха. Скоро секрецията става по-обилна. Със спадането на високата температура, отделянето на храчки става по-лесно, диспнеята изчезва и пациентът е възстановен. Подострата форма обикновено е с по-леко протичане. Ранните симптоми са като на обикновен бронхит, но с напредване на болестта, диспнеята става по-значителна и кашлицата придобива пароксизмален характер. Отхрачването е по-обилно, отколкото в острата форма. Диагнозата се поставя по данните за диспнея, за пароксизмален характер на кашлицата. Когато слюнката се постави във вода, фибриновите мембрани изплуват на повърхността. Острата форма е тежко заболяване. Подострата форма обикновено има благоприятно протичане, въпреки че атаките може да се повтарят в продължение на години. Целта на лечението е да подпомогне изхрачването на мембраните. Прилагат се инхалации евкалипт, лобелия, хмел.

Гноен бронхит

Остър бронхит може да се усложни с гноен бронхит, ако заболяването продължи повече от един месец. Няма почти никакви различия между обикновената настинка и гнойния бронхит. Симптомите на гнойния бронхит са остра кашлица и задух. Кашлицата е пречка за свободното движение на въздуха в белите дробове. Има няколко причини за гноен бронхит. Тютюнопушенето е основната причина за почти всички белодробни заболявания. Редовните пушачи страдат от белодробни заболявания по-често. Не само пушачите, но и хората, които живеят в прекомерно замърсена среда, също стават жертва на тази болест.
Изследванията показват, че основно три вида бактерии са отговорни за това заболяване: Streptococcus pneumonia, Moxarella catarrhalis, Haemophilus influenza. Гнойният бронхит протича с влажна кашлица. Нарушена е нормалната функция на белите дробове, поради голямото количество секрети в бронхиалното дърво. Пациентите са отпаднали, сънливи. Задухът се облекчава, когато пациентът е в седнало положение. Може да се появят и болки в гърдите. Диагнозата се поставя чрез резултатите от анамнезата и физикалното изследване. Данните за наличието на гнойни храчки, нощна кашлица, заемане на принудително положение в леглото, потвърждават диагнозата. Лечението е с антибиотици и бронходилататори, както и симптоматично.

Септичен бронхит

Септичният бронхит настъпва, когато в бронхите присъстват силно дразнещи разлагащи се течности. Те предизвикват остро възпаление с гноен характер. Това се случва главно при три условия. На първо място локално запушване на бронхите нарушава дренажа на секретите, те се натрупват и може са се получи гнилостно разлагане. Това е най-леката форма. На второ място чуждо тяло в бронхите може да доведе до повишено отделянето на секрет, който се разлага. На последно място, гангрена на белия дроб може да доведе до септичен бронхит, чрез отделяне на гниещи сокове, които преминават в бронхите.
Протичането е тежко и при забавяне на лечението може да се стигне до септичен шок. Пациентите имат висока температура, учестена сърдечна и дихателна дейност. Диагнозата е трудна. Прави се изследване на кръв и урина, рентгенография на гръден кош. Ранното, агресивно лечение увеличава шансовете за оцеляване. Хората с тежък сепсис изискват внимателно наблюдение и лечение в интензивно отделение. При тежък сепсис или септичен шок, могат да бъдат необходими животоспасяващи мерки за стабилизиране на дишането и сърдечната дейност. Медикаментозното лечение включва: антибиотици - лечението с антибиотици започва веднага - още преди инфекциозния агент да е идентифициран. Първоначално се започва с широкоспектърни антибиотици, които са ефективни срещу различни бактерии. Антибиотиците се прилага интравенозно. След получаване на резултатите от микробиологичното изследване, може да се премине на друг антибиотик. Хората с тежък сепсис обикновено получават поддържащо лечение, включително кислород и големи количества течности интравенозно. Гнойното огнище може да се отстрани хирургично.

Трахеит

Трахеитът е възпаление на трахеята, което протича със запушване на дихателните пътища. Бактериите са най-честите причинители на трахеит. Може да протече заедно със заболявания като грип, морбили, коклюш. Замърсеният въздух също може да причини трахеит. Протичането му е най-тежко при малки деца, вероятно поради относително малкия размер на трахеята, която лесно се запушва. Най-често срещаният симптом е сухата кашлица, която по-късно преминава във влажна с отделяне на храчки, висока температура, болка в гърдите, главоболие, затруднено дишане. Установява се стридор при вдишване. При по-тежките случаи лечението се извършва с интравенозно приложение на антибиотици и може да изисква достъп до интензивно отделение за вентилация и интубация. При по-леките случаи лечението може да се проведе в домашна обстановка.

Трахеобронхит, остър

Трахеобронхит, остър е възпаление, което засяга долните дихателни пътища - трахеята и бронхите, включващо трахеит и бронхит. Обикновено трахеобронхитът е във връзка с вирусни или бактериални инфекции. Понякога химически или физически дразнители и алергични фактори също може да играят роля за възникването му. Инфекцията е основната причина, която води до трахеобронхит. Простудата оказва влияние чрез намаляване на съпротивителните сили на организма. Дразнещи газове, включително дим, също са причина за бронхит. Алергичните реакции, често причиняват алергичен бронхит. Острият трахеобронхит се характеризира със суха кашлица, непродуктивна първоначално, по-късно става влажна с отделяне на храчки. Храчките са гнойни, понякога примесени с кръв. Температурата е около 38 градуса и продължава от 3 до 5 дни. В допълнение към тези симптоми, острият трахеобронхит се характеризира с внезапно начало и започва със симптоми на остра инфекция на горните дихателни пътища. Острият трахеобронхит обикновено оздравява самостоятелно за 2 до 3 седмици. Понякога, обаче възпалението може да се усложни с хроничен бронхит, пневмония, бронхопневмония. Лечението изисква почивка, приемане на топли течности. Използват се антибиотици, антипиретици, средства срещу кашлицата.

В тази рубрика се разглеждат няколко вида остър бронхит, причинен от различни причинители.

Остър бронхит, причинен от Mycoplasma pneumoniae

Подробна информация за остър бронхит, причинен от Mycoplasma pneumoniae прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от Haemophilus influenzae

Подробна информация за остър бронхит, причинен от Haemophilus influenzae прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от стрептокок

Подробна информация за остър бронхит, причинен от стрептокок прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от коксаки-вирус

Подробна информация за остър бронхит, причинен от коксаки-вирус прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от парагрипен вирус

Подробна информация за остър бронхит, причинен от парагрипен вирус прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от респираторно-синцитиален вирус

Подробна информация за остър бронхит, причинен от респираторно-синцитиален вирус прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от риновирус

Подробна информация за остър бронхит, причинен от риновирус прочетете тук:

Остър бронхит, причинен от еховирус

Подробна информация за остър бронхит, причинен от еховирус прочетете тук:

  • мкб J20.7 - Остър бронхит, причинен от еховирус

Остър бронхит, причинен от друг уточнен агент

Подробна информация за остър бронхит, причинен от друг уточнен агент прочетете тук:

  • мкб J20.8 - Остър бронхит, причинен от друг уточнен агент

Остър бронхит, неуточнен

Подробна информация за остър бронхит, неуточнен прочетете тук:

4.3, 7 гласа

ВИДОВЕ Остър бронхит МКБ J20

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Остър бронхит МКБ J20

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Остър бронхит МКБ J20

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Остър бронхит МКБ J20

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомияФармакологични групи (Активни съставки):