Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Дихателна система

Дихателна система (Apparatus respiratorius)

Дихателна система (Apparatus respiratorius) - изображение

Газообменната функция се осъществява от дихателната система. Тя доставя кислород на организма и изнася въглеродния диоксид от кръвта. Основна роля тази система има и в гласообразуването. В началната част на дихателната система се намира органът на обонянието, благодарение на който е възможен контрола на вдишания въздух.

Дихателната система е разделена на две части - респираторна и проводна. Респираторната се състои от алвеоларните торбички и алвеолите, а проводната включва: носната кухина и гълтача (или още наречени горни дихателни пътища), както и гръклян, трахея, бронхи (или долни дихателни пътища).

Дихателните пътища затоплят, овлажняват и очистват преминаващия през тях въздух. Проходимостта на дихателните пътища се осигурява от: кости в областта на носната кухина и хрущяли по протежение на гръкляна, трахеята и бронхите.

Лигавицата на дихателните пътища има и защитна функция. Тя е покрита от привидно многослоен призматичен ресничест епител, имащ образувания - слузни жлезни клетки и специални серозно-слузни жлези, разположени в собствената пластинка на лигавицата (при носната кухина и гръкляна) или в подлигавичния слой (при трахеята и бронхите).

Жлезите на лигавицата изработват секрет, който овлажнява навлизащия от вън въздух и задържа съдържащите се в него прашинки. Ресничките на епитела създават течение на секрета към гълтача. Лимфоидните елементи образуват защитен вал срещу проникващи в лигавицата микроорганизми. Затоплянето на въздуха се обуславя от добре кръвоснабдената лигавица. Основните принципи на строеж на дихателните пътища са спазени даже и при гръкляна, който е диференциран като гласов орган.

Респираторната част на дихателната система може да осъществява газовата обмяна между въздуха и кръвта, благодарение на огромната си повърхност и силното изтъняване на епителния слой, който в стените на алвеолите се изгражда от един ред плоски клетки, отделящи въздуха от капилярите. Тази част от дихателната система, заедно с бронхиалните разклонения е обединена в общ орган - бял дроб.   

 

3.2, 21 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Дихателна система

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Дихателна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология