Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Механика на дишането

Механика на дишането

Механика на дишането - изображение

Дишането и вентилирането на белите дробове се извързва в резултата на два процеса вдишване и издишване. Вдишването се следва от издишването, като по този начин се формира дихателен цикъл.

мускули на гръден кошВ механиката на дишането участват междуребрените мускули и диафрагмата. Мускулите участващи в акта на дишането или така наречената дихателна мускулатура, са представени от две групи мускули - инспираторни и експираторни.

Процесът на вдишване се извършва посредством съкращението на инспираторните, а в акта на издишването участват по-малкото на брой - експираторни мускули. Вдишването е активен процес, докато издишването пасивен.

Диафрагмата е един от основните инспираторни мускули. При съкращението на диафрагмата и междуребрените мускули, гръдният кош се разширява. Актът на издишване следва веднага след акта на вдишване.

В процеса на издишване участват коремните и междуребрените мускули. След издишване, гръдният кош и белите дробове намаляват обема си, като по този начин се връщат в изходното положение.

3.4, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://courses.lumenlearning.com/boundless-biology/chapter/breathing/

http://www.teachpe.com/anatomy/breathing.php

https://www.britannica.com/science/human-respiratory-system/The-mechanics-of-breathing

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

доц. Янков; "Физиология"

ПОДРАЗДЕЛИ НА Механика на дишането

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияНовиниСпециалистиИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаИсторияБотаникаСнимкиКлинични пътекиЗаведения