Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при висока температура Лечебни практики при заболявания

Лечение при висока температура

Лечение при висока температура - изображение

Отпадналост, сънливост, горещи вълни или студени тръпки, изпотяване, втрисане, зачервяване на лицето. Ако имате някои от тези симптоми, най-добре проверете телесната си температура, вероятно е по-висока от нормалното.

Изброените признаци са чести спътници при повишена температура (фебрилитет), като в зависимост от причината, довела до този симптом, са налице и други прояви.

Адекватното и ефективно лечение при висока температура се назначава след установяване на етиологията на състоянието, тъй като температурата сама по себе си представлява признак на друго заболяване.

Високата температура най-общо се дължи на две големи групи причини, а именно инфекциозни и неинфекциозни.

Поради многообразието от микроорганизми, които могат да се настанят в организма ни напълно неканени, инфекциите са най-честата причина за наличие на фебрилитет.

При много от тези заболявания фебрилитетът е главен симптом, като дори участва във формирането на името на болестта, като например при Ку-треска, жълта треска, петниста треска и много други.

Инфекциозни причини за повишение на температурата:

  • вирусна инфекция: най-честите вирусни причинители на висока температура са грипният вирус и различните респираторни вируси, причиняващи простудни заболявания. Придружаващи симптоми често са наличието на кашлица, болки в гърлото, секреция от носа (или запушен нос), болки по цялото тяло

Причини за висока температура

  • бактериални инфекции: придружаващата симптоматика е в пряка зависимост от локализацията на процеса. Така например при инфекция на централната нервна система, освен висока температура, са налице упорито главоболие, вратна ригидност, обърканост, психични промени, докато при инфекция на храносмилателния тракт допълнителните симптоми често включват болка в корема, гадене и повръщане, диария, кръв в изпражненията
  • гъбична инфекция: гъбичните заболявания (микози) са по-рядко срещана причина за фебрилитет, като обикновено налице са и прояви от страна на кожата и кожните придатъци (при повърхностните микози) или вътрешните органи (при системните микози)

Инфекциозните заболявания, колкото и често срещани да са, не изчерпват възможните причини за повишение на телесната температура.

Към неинфекциозните причини се включват следните:

  • автоимунни заболявания: например при лупус, ревматоиден артрит, саркоидоза, при които собствената ни имунна система ни възприема като врагове и атакува различни клетки
  • хормонални нарушения: при хипертиреоидизъм (заболяване на щитовидната жлеза) е налице повишение на метаболитните процеси като цяло, повишено изгаряне на енергията и повишена телесна температура
  • тумор: наличието на първичен или вторичен (метастатичен) тумор в мозъка може да увреди хипоталамуса, който представлява своеобразен термостат и регулира телесната ни температура. Допълнителни фактори са изразеният имунен дефицит, в резултат от неоплазията, което предразполага към различни инфекции, както и самото противораково лечение (много от противотуморните медикаменти могат да доведат като страничен ефект до повишение на температурата)
  • медикаменти: редица лекарства водят до фебрилитет като страничен нежелан ефект. Такива са например бета лактамите (пеницилини, цефалоспорини, карбапенеми, монобактами, представляващи антибиотици), изониазид (препарат за лечение на туберкулоза), алфа метилдопа (за лечение на високо кръвно), прокаинамид, хинидин (медикаменти, използвани при аритмия), имуносупресори и антинеопластични средства (използвани в онкологията). В детска възраст честа причина са ваксините. Фебрилитетът, освен страничен ефект, може да се окаже един от първите признаци за алергична реакция спрямо прилагания медикамент
  • фактори от околната среда: прекомерна физическа активност, особено в горещо време
  • алкохол и наркотици: злоупотребата с алкохол, кокаин и амфетамини може да доведе до фебрилитет

Измерване на телесната температура с дигитален термометърИзмерването на телесната температура се осъществява с живачни или дигитални термометри, като употребата на първите в много страни е забранена, поради риска от живачно натравяне при случайно счупване на термометъра.

Измерване е възможно при поставяне на термометъра под мишниците (аксилно), в устата, ректално, в ухото (при бебета), както и върху самата кожа.

Най-точни резултати се получават при измерване на ректалната температура, тъй като влиянието на външните фактори е най-слабо проявено. Следва да се има предвид, че ректалната температура е с до 0,6 °С по-висока от измерената орално.

Златна среда по отношение на точни резултати и комфорт по време на измерването е поставянето на термометъра под мишницата, като е необходимо няколко минути да стоите неподвижни, за да не разместите термометъра.

Телесната температура показва циркадианна ритмичност, което означава, че измерването в ранните сутрешни и късните следобедни часове ще покаже различни резултати. Нормално е сутрин температурата ни да е по-ниска, а привечер термометърът да показва малко по-високи стойности (отклонение в рамките на 0,1°С до 0,3 °С).

Температура до 37, 4°С включително (при възрастни) не се счита за висока!

Подробна информация може да намерите на:

Много хора в страха си от болести, доктори и болници, още като видят 37,0°С и посягат към аптечката, а при 37,2°С вече са в тежко състояние, изпитват неистови мъки и само страха ги предпазва от посещението на спешния кабинет.

При липса на допълнителни симптоми (задух, повръщане, диария, силни болки, летаргия, промяна в психичния статус, обрив) и температура до 38,5°С се препоръчва увеличаване на приема на течности и активна почивка.

Температурата е сигнал, че организмът ни е поел нещата в свои ръце и се бори активно срещу наличния патоген. При такава ситуация най-добрата стратегия включва проследяване на стойностите на температурата през няколко часа.

Лекарства при висока температураПри по-висока от тази температура и липсата на изразена допълнителна симптоматика може да се обърнете към масово рекламираните и познатите ни до болка препарати, съдържащи парацетамол, ибупрофен, аспирин, метамизол натрий или по-известни като антипиретици.

Те ще Ви облекчат и при по-ниски стойности, отчетени от термометъра в случай, че Ви мъчи главоболие, миалгия (болки в мускулите) и болков синдром.

Винаги спазвайте обозначените препоръчителни дози, показани в листовките на продуктите.

Различните препарати съдържат различна доза от съответната активна съставка, като в стремежа си от бързо облекчаване на страданията може лесно да приемем повече от необходимото.

Така например максималната допустима дневна доза за парацетамол и аспирин се равнява на 4 грама, като това са 8 таблетки по 500 грама (най-често срещаната дозировка) или 4 таблетки по 1 грам (1000 милиграма).

Реален риск съществува при прием на прахчета против грип и настинка (повечето съдържат парацетамол) и отделно чист парацетамол. Главните прояви при предозиране включват гадене, повръщане, загуба на апетит, коремни болки, изпотяване, сънливост.

Приемът на високи дози аспирин крие риск от обостряне на язвена болест, кървене, влошаване на подлежащи стомашно-чревни заболявания, като при деца под 16 години употребата му е противопоказана (води до синдром на Reye, протичащ с тежки неврологични и чернодробни увреждания).

Метамизол натрий се приема при възрастни и деца над 15 годишна възраст в доза до 3 грама (6 таблетки по 500 милиграма) дневно, при деца между 10 и 15 години максималната дневна доза е 2 грама, а при по-малки деца употребата му не се препоръчва.

Препаратът може да предизвика различни по тежест нежелани реакции (алергични прояви, болка в корема, гадене, промяна в апетита), като употребата му с други медикаменти (особено антидепресанти, антикоагуланти, аналгетици, антихипертензивни средства) може да доведе до сериозни нежелани лекарствени взаимодействия.

В случай, че състоянието Ви е без промяна в рамките на повече от два до три дни и температурата не се повлиява от приложените средства, както и при наличието на алармиращи симптоми (повръщане, диария, отоци, обрив, наличие на кръв в урината, изпражненията, храчките) задължително се обърнете към Вашия лекар. Той ще назначи необходимите изследвания за установяване на причината, довела до повишаването на температурата и ще Ви предпише най-подходящите за Вас медикаменти.

Симптоматичните средства (парацетамол, аспирин, ибупрофен) не лекуват, а само облекчават признаците.

Алтернативни средства за повлияване на фебрилитета са някои от изпитаните народни методи, като например студените компреси, обвиването с мокри чаршафи, лед около главата или в четирите полюса на тялото, компреси с оцет, вентилатор над леглото и други.

Подробна информация може да намерите на:

Такъв тип средства ще Ви помогнат в случай, че имате настинка, но няма да са особено ефективни и достатъчни при наличие на бактериална или вирусна инфекция.

Назначаване на подходяща терапияИнфекциозните заболявания с доказана бактериална етиология се третират с антибиотици (след извършване на антибиограма и определяне на препарата, към който съответните бактерии са чувствителни), а вирусните инфекции се повлияват отлично от антивирусни средства.

Третирайки и отстранявайки причината, довела до фебрилитета, телесната температура постепенно ще се нормализира.

В случай, че се касае за страничен ефект от медикаментозно лечение, се консултирайте с Вашия лекуващ лекар за евентуална смяна на препарата.

В детска възраст рискът при наличие дори на леко повишение на температурата е значително по-висок, тъй като при децата стойностите се покачват бързо, често се развива дехидратация, съществува опасност от фебрилен гърч.

Разрешените за употреба симптоматични средства при деца до 16 (в някои страни дори до 19) години са парацетамол и ибупрофен.

Децата с температура до 38,5°С, които са активни, играят си, нямат допълнителни симптоми, подлежат на домашно лечение с парацетамол или ибупрофен (като спазвате стриктно препоръчаната от производителя дневна доза), достатъчен прием на течности, почивка и ограничаване на контактите.

Подробна информация за алтернативните методи за намаление на температурата в ранна детска възраст може да прочетете на:

Наличието на по-висока температура, развитието на други признаци (болка, повръщане, диария, обрив) или температура, неповлияваща се от симптоматичните средства в рамките на повече от 24 часа, са категорично показание за посещение на лекаря.

Установяването на причината за фебрилитета е в основата на ефективното лечение при висока температура и бързото овладяване на симптоматиката при отделните пациенти.

Още по темата:

5.0, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение при висока температура

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиБотаникаКлинични пътекиНовиниПроизводителиСнимкиАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлХранене при...ФизиологияМикробиологияДиетиСпециалистиНормативни актовеИзследванияОрганизацииТестовеНаправления в медицинатаПсихологияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаСпортГеографияАнкетиЛичности