Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да свалим температурата при бебе

Как да свалим температурата при бебе

Как да свалим температурата при бебе - изображение

Повишената температура е общ признак на заболяване, но това невинаги е нещо лошо. В действителност, представлява нормална реакция на имунната система на детето (и на възрастните) към бактериална или вирусна инфекция. Повечето здрави деца могат да понасят по-висока температура, като в повечето случаи тя продължава около 3 до 5 дни при липса на усложнения.

Най-честата причина за повишение на температурата при бебета и малки деца е вирусна инфекция. В някои случаи, никненето на млечните зъби също може да доведе до леко повишение на температурата, но в този случаи обикновено тя не надвишава стойности над 37,8. При по-малки бебета, треската може да е признак за сериозна инфекция.

Как да измерите температурата при бебе и малко дете?

Съществуват различни начини за измерване на температурата, като всеки един има предимства и недостатъци:

Измерване на ректалната температура при бебеРектално: Повечето деца не харесват и реагират със съпротивление на този метод, но той е най-точен, особено, когато се касае за дете под 3-годишна възраст или, когато точната стойност на температурата е с решаващо значение.

 

 

Измерване на пероралната температураПерорално (в устата, под езика): Сравнително точен метод, но минусът при него е, че е твърде вероятно детето да размести термометъра и той да не бъде точно под езика. При повечето деца над 4-годишна възраст може да са приложи правилно, без да се налага да разсъбличате детето. Изчакайте 15 минути преди измерването, ако детето е пило горещи или студени напитки.

Измерване на аксиларна температураАксиларно (под мишницата): Този метод е лесен за използване, но, ако помещението е хладно, може да отчетете фалшиво ниски резултати. Понякога е нужно повече време за правилно отчитане, а при деца между година и две може да е значително трудно да се задържат неподвижно за толкова време, особено с термометър поставен под мишницата.

Измерване на аурикуларна температураАурикуларна (в ухото): Бърз и удобен метод, но е трудно да се постави термометърът правилно, особено при дете под 1 година. Точността може да варира значително. За по-точен резултат, издърпайте ухото на детето леко нагоре и назад, преди да поставите върха на термометъра.

 

Измерване на фронталната температураФронтална (контактен термометър за чело): Това е най-скъпият вид термометри, отчитащи вариациите на темпоралната артерия. Изключително бърз и удобен метод, особено подходящ за бебета и малки деца. Точността може да варира. За най-точно отчитане се препоръчва термометърът да се плъзга по средата между веждите и линията на косата или да се следват конкретните препоръки на продукта.

Установяването на повишена температурата при Вашето бебе, обикновено поражда силно притеснение у родителите. Ето някои съвети*, които могат да бъдат полезни:

Новородени до 3 месечна възраст: всяко повишение на температурата над 37,5 трябва да бъде обсъдено с педиатър!

Кърмачета от 3 до 6 месечна възраст: температура по-висока от 38.3° С изисква консултация с педиатър.

Бебета над 6 месечна възраст или по-големи: температура над 39,0 се нуждае от незабавна консултация с лекар.

*По данни на Американската академия по педиатрия (American Academy of Pediatrics – AAP)

Ако бебето Ви показва други признаци или симптоми на заболяване, като хрема, кашлица, повръщане или диария, обезателно се консултирайте с педиатър, независимо от степента на повишение на телесната температура. Освен това, родителят винаги трябва да се довери на собствените си инстинкти. Ако мислите, че трябва да се свържете с лекар, направете го!

Във всеки случай, в допълнение към предписаните лекарства на Вашия лекар, можете да следвате няколко съвета, за да подпомогне управлението или намаляване на температурата на Вашето бебе. Ето какво може да опитате:

Охлаждащи компреси

Охлаждащ компрес на челотоПървото нещо, което трябва да направите, ако бебето вдигне висока температура, е да поставите хладна и влажна кърпа на челото, китките и глезените на бебето. Изпарението на водата спомага за охлаждане на тялото и понижение на температурата на тялото.

Изсипете малко хладна вода от чешмата в купа и потопете чиста кърпа в нея. Изцедете максимално водата и поставете на ръчичките и крачетата. След като кърпата се позатопли, повторете отново. Правете това, докато температурата се понижи.

Никога не използвайте много студена вода или лед, тъй като това може да доведе до допълнително повишение на температурата.

Хладка баня

Вана за бебеХладка баня може да помогне на бебето за регулиране на температурата, а също така може да подобри и съня му, което помага за бързото възстановяване.

За бебета под 6 месеца, хладка баня може да се прави 2 или 3 пъти на ден. При бебета на и над 6 месеца може да се повтаря няколко пъти на ден.

Внимание! След всяка баня детето се облича веднага! Никога не използвайте много гореща или студена вода! Температурата на водата трябва да е такава, че да не предизвиква дискомфорт на бебето.

Кърма

КърменеПри бебе на възраст под 6 месечна възраст, кърмата е изключително важна и полезна за борбата с инфекцията. Тя предлага уникален баланс на хранителни вещества и антитела, които укрепват слабата имунна система и му помагат да се бори с болестта. Майчиното мляко е най-бързо- и лесносмилаемата храна за бебето. Освен това, помага за поддържане на нужната хидратация, което е от съществено значение за по-бързо възстановяване. Опитайте да кърмите бебето си, колкото може по-често. Ако то отказва да суче, докато има повишена температура, опитайте с различна позиция за кърмене, докато намерите тази, при която то се чувства най-спокойно и удобно. Ако въпреки всички опити, бебето не желае да суче, изцедете кърмата и я предложете с шише или лъжица.

Давайте повече течности

Даване на течности на бебеЗа болните бебета е особено важно да увеличат приема на течности. Това ще помогне за охлаждането на тялото и допълване на загубените течности, за да се предотврати обезводняване. Дехидратацията може да доведе до различни други усложнения, които да забавят възстановяването.

Често при треска, бебетата отказват да приемат течности в даден момент. Затова, опитайте да им предлагате често, на малки глътки. Давайте перорални рехидратиращи разтвори, за да попълните загубата на електролити (особено при наличие на диария и/или повръщане).

Поддържайте температурата в стаята леко хладна

Когато се грижите за малко бебе е особено важно да следите температурата в стаята и да я поддържате в оптимални граници – между 21,1°С и 23.3°С. Прекалено топлата стая може да доведе до допълнително загряване и повишаване на телесната температура.

Обличайте бебето комфортно

Обличане на бебето при трескаМного родители правят грешката да обличат бебето с няколко ката дрехи и одеяла. Това е нещо, което родителите трябва да избягват, тъй като това може да пречи на охлаждането на тялото и понижаването на температурата, а дори може да допринесе за повишаването й. Малките бебета все още нямат добре развита терморегулация и обличането им с няколко слоя дрехи може да предотврати и излъчването на топлината на тялото, което да доведе до прегряване.

Най-добре е бебето да бъде облечено с един слой памучни, леки дрешки и да се завива с леко одеяло, докато спи. Важно е температурата в стаята да бъде в указаните оптимални граници!

Масаж на стъпалата

Масаж на стъпалата на бебеРазтриването на стъпалата с леко затоплено олио за тяло е един от най-добрите начини да успокоите нервното бебе. Освен това, по този начин ще насърчите съня му, а то има нужда от него.

Втрийте малко зехтин или бебешко олио върху стъпалата на бебето и окажете лек натиск с палците върху стъпалата. След това продължете с хубав масаж на цялото стъпало. Направете това само за няколко минути и повторете, ако е необходимо.

Ябълков оцет

За бебета над 1 година или по-големи деца, може да използвате ябълков оцет. Той помага за отнемане на излишната топлина от тялото и може да намали високата температура.

Добавете 1/4 чаша органичен, нефилтриран ябълков оцет към съд с хладка вода. Накиснете мека памучна кърпа в нея, изстискайте излишната течност и обтрийте тялото на бебето с кърпата. Повтаряйте два или три пъти на ден, докато треската намалее.

Босилек

Чай от босилекБосилек може да се използва за намаляване на температурата при бебе над 1 година. Билката действа като естествен антибиотик и имуностимулант и може да помогне за намаляване на топлината в тялото.

Сварете шепа листа в половин литър вода и оставете да ври, докато водата остане наполовина. Добавете малко захар и давайте на бебето по няколко пъти на ден от получената отвара.

Следете температурата

Друго важно нещо, когато Вашето бебе е с висока температура е да я следите редовно. Не разчитайте само на ръката си за оценка на температурата на детето. По-добре е да използвате някой по-точен метод за измерване. Записвайте измерените стойности на лист хартия. Това може да помогне на лекаря да оцени състоянието и хода на заболяването.

Допълнителни съвети:

Проверявайте температурата на бебето периодично и през нощта.

Наблюдавайте бебето за признаци на дехидратация и обриви! Ако забележите такива, незабавно се консултирайте с лекар!

Следете урината на бебето. То трябва да уринира на около 4 часа, като урината трябва да е светла.

Ако детето плаче продължително и не успявате да го успокоите, потърсете лекар.

Ограничете контактите на детето с други деца и възрастни, докато не се възстанови напълно.

Не оставяйте само бебе или малко дете с висока температура, дори за малък период от време.

Ако педиатър е предписал лекарство и схема на лечение, в никакъв случай не си позволявайте да променяте дозировката или честотата на прием, без да сте обсъдили това с него!

Не давайте аспирин на деца под 16 годишна възраст, тъй като това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

В никакъв случай не използвайте алкохол за обтриване на детето – това е стар метод, който може да доведе до интоксикация, припадъци или дори кома.

Още естествени начини за борба с треската може да откриете в Как да свалим температурата в домашни условия

Източници:
http://www.top10homeremedies.com
http://www.parents.com

 

 

4.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияБотаникаЛеченияНовиниХранене при...РецептиКлинични пътекиСнимкиНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиСпортЗаведенияНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлПсихологияТестовеПроизводители