Начало Медицинска енциклопедия Физиология Терморегулация на човешкия организъм Телесна температура

Телесна температура

Телесна температура - изображение

Човешкото тяло е като една малка пещ. То произвежда топлина през цялото време. Тя идва от метаболизма, движението и други жизнени функции. За функционирането на организма е необходимо телесната температура да се намира в едни нормални граници, които осигуряват протичането на биохимичните процеси. Телесната температура представлява степента на топлина поддържана от тялото или равновесието между произведената и изгубената топлина.

Клетките в тялото могат да функционират в температурен диапазон от 34° С до 41° С. За оптималната им функция обаче е необходима температура около 37° С. Тя обикновено се измерва с различни видове термометри – живачен, електронен и др.

температурни слоеве на тялотоСтепента на топлина в тялото не е еднаква във всичките му части както и при различните хора. Нормалната телесна температура при човек от 37° С се отнася за така наречената сърцевинна температура във вътрешността на тялото. Тялото може да се разглежда като съставено от няколко топлинни слоя с различна температура, като постоянството се запазва само в най-вътрешния слой. Това особено добре проличава при различна околна температура, което води до преразпределение на тези слоеве и съответната им температура. Най-близка до сърцевинната телесна температура, е тази температура, която се измерва ректално. Въпреки относителното постоянство на телесната температура при човека все пак може нейните границите и да се променят, без да настъпят необратими увреждания в организма. Като горна граница обикновено се счита 41° С, въпреки че при спортисти е наблюдава и температура от 42° С. За долна граница се приема температура от 35° С, но при плувци в студена вода е регистрирана стойност дори 32.2° С, без да са наблюдавани последствия за организма.

теммометърНормални стойности на температурата:

  • орална температура – 36.1° С - 37.5° С;
  • ректална температура – 36.1° С - 38.1° С;
  • аксиларна температура - 35.5° С - 36.4° С.

Телесната температура се променя и в зависимост от времето на денонощието. Това означава, че температурата се характеризира с добре изразена циркадианна ритмичност. Температурата е най-ниска в ранните сутрешни часове и най-висока по време на късния следобед. Тя се влияе от цикъла бодърстване – сън , като от една страна спадовете в телесната температура съответстват на повишена сънливост, а от друга страна терморегулаторните механизми през определени фази на съня променят своята ефективност (по време на съня с бързи очни движения, терморегулацията е практически напълно потисната).

В допълнение телесната температура се влияе и от множество други фактори като възраст, физическа активност, пол, хранене, менструален цикъл (при жените).

3.7, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com/first-aid/normal-body-temperature#1

https://www.healthline.com/health/thermoregulation

https://www.earthslab.com/physiology/thermoregulation-human-body/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиФизиологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиХранене при...НовиниЛеченияАлт. медицинаБотаникаПсихологияСпортРецептиКлинични пътекиКалкулатори