Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Вирусни инфекции, характеризиращи се с увреждания на кожата и лигавиците Други вирусни инфекции, характеризиращи се с увреждания на кожата и лигавиците, некласифицирани другаде Внезапна екзантема (шеста болест)

Внезапна екзантема (шеста болест) МКБ B08.2

Внезапна екзантема (шеста болест) МКБ B08.2 - изображение

Острото вирусно инфекциозно заболяване, известно като внезапна екзантема (шеста болест) засяга предимно детската възраст и протича с краткотрайно повишение на телесната температура в комбинация с обрив по кожата.

Дълго време заболяването се е причислявало към аденовирусните инфекции, но през 1986 година е открит специфичният етиологичен причинител на болестта, а именно херпес вирус 6 (human herpes virus 6, HHV-6). Различават се два патогенни типа на вирусните агенти, а именно А и В, като патогенни за хората са вирусите от типа В.

Интересна особеност представляват проведените проучвания в областта, които показват, че над две трети от възрастното население притежава антитела спрямо причинителите.

Този представител на херпесните вируси се асоциира и с някои случаи на мононуклеозоподобен синдром, пневмония, енцефалит.

Шеста болест или известна в англосаксонската литература като roseola infantum може да бъде причинена и от друг представител на херпесните вируси, а именно херпес вирус тип 7, но патогенетичните механизми не са напълно изяснени и са необходими задълбочени проучвания в областта.

Източник за предаване и разпространение на инфекцията са болните хора или здравите носители на вируса.

Херпесните вируси тип 6 се отделят със секретите на горните дихателни пътища, като инфекцията се отличава с въздушно-капков механизъм на предаване (причислява се към респираторните инфекции).

Новородените и кърмачетата до шест месечна възраст притежават пасивен имунитет, предаден трансплацентарно (през плацентарната бариера) от майчиния организъм. Засягат се предимно кърмачетата над шест месечна възраст и ранната детска възраст до три (според някои източници до 5) години.

Болестта е повсеместно разпространена, като засяга в еднаква степен представителите на двата пола.

Заразяването се осъществява по въздушно-капков път, като при говор, кихане и кашляне се отделят вирусните агенти и проникват през лигавиците на горния респираторен тракт на възприемчивите лица.

Инкубационният период (термина за означаване на необходимото време от проникването на вирусите през горните дихателни пътища до първите клинични прояви на инфекцията) е в рамките на три до десет дни.

Клинични прояви при шеста болестЗаболяването се отличава с драматично остро начало, с внезапно повишение на телесната температура до екстремно високи стойности при сравнително запазено общо състояние. При част от децата в резултат от екстремно високата температура е възможно развитие на фебрилен гърч.

Високата температура се задържа около три дни, след което се развива макулозен обрив. Макулите (петната) са с малки размери (диаметърът им достига между два и четири милиметра), червен цвят, като се локализират по тялото, лицето, крайниците.

Обривните единици преминават за около три до четири дни, без пигментация, десквамация или формиране на белези.

При част от заразените лица се наблюдават отпадналост, лека хрема, фарингит, отит, менингорадикулерно дразнене с повръщане, слабо изразена лимфаденопатия. Много често повишената чувствителност към външни дразнители е единствената клинична проява, която съпътства температурата.

Екзантемът при шестата болест има следните характеристики:

  • екзантемът се проявява след остро фебрилно състояние
  • екзантемът е макулозен или макуло-папулозен, като отделните розеоли са с розово-червен цвят и конфлуират на места (сливат се в по-големи лезии)
  • екзантемът започва от тялото, предимно гърба и се разпространява периферно
  • екзантемът изчезва за часове или за три до четири дни без десквамация и остатъчна хиперпигментация

Диференциална диагноза на внезапна екзантема (шеста болест) се прави главно с морбили, лещенка (варицела), рубеола, инфекциозна мононуклеоза, ентеровирусни екзантеми, медикаментозни екзантеми. Необходимо е различаване от неинфекциозни заболявания, протичащи с поява на идентични кожни промени.

Поставянето на диагнозата се осъществява главно въз основа на клинико-епидемиологичните данни, като особено характерна е възрастта на пациентите (между шест месеца и три години). Липсват промени в кръвната картина, липсва вирусологична диагностика.

Макар и рядко са възможни усложнения при някои пациенти (при наличие на подлежащи заболявания, имунна супресия), като например развитие на отит, пневмония, серозен менингит.

Лечение при внезапна екзантемаЛечението е изцяло симптоматично, като се прилагат средства за лечение при висока температура, при необходимост обезболяващи, антихистамини, витаминни добавки.

Не е необходимо хоспитализиране на пациентите, но се препоръчва почивка на легло и пълноценно хранене.

При деца под 18 годишна възраст не се препоръчва приложението на аспирин, поради рискове от развитие на така наречения синдром на Reye, протичащ с тежки увреждания на черния дроб и нервната система.

Уместно е приложението на ибупрофен и парацетамол в удобна форма (сироп, свещички, таблетки).

Обривът може да се третира с локални средства за успокояване и хидратация на кожата.

Липсва специфична профилактика срещу инфекцията.

Прогнозата при внезапна екзантема (шеста болест) е благоприятна, като изключително рядко се развиват сериозни усложнения, в масовия случай протичането е доброкачествено с пълно излекуване в рамките на една седмица.

4.0, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Внезапна екзантема (шеста болест) МКБ B08.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Внезапна екзантема (шеста болест) МКБ B08.2

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Внезапна екзантема (шеста болест) МКБ B08.2

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medicinenet.com
http://www.mdedge.com
https://www.southerncross.co.nz
http://www.medbroadcast.com
http://emedicine.medscape.com
http://www.mayoclinic.org

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО