Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Отслабване и детоксикация чрез суровоядство

Отслабване и детоксикация чрез суровоядство

Отслабване и детоксикация чрез суровоядство - изображение

Суровоядството представлява вид хранителна практика, в основата на която стои консумация на сурови, непреработени храни. Значителна част от суровоядците всъщност са вегани – не консумират никакви храни с животински произход. Има една малка част, които консумират месо и суровини от животински произход, но без да ги подлагат на топлинна обработка. Смята се, че колкото по-голям е делът на суровите храни в диетата ни, толкова по-здрави ще бъдем.

Какви храни се консумират при суровоядството?

Основните храни, присъстващи в менюто на суровоядците са пресни плодове и зеленчуци, бобови растения, сушени плодове, кълнове, прясно приготвени плодови и зеленчукови сокове, зърнени храни, ядки, кокосово мляко, водорасли, семена, сушени плодове.

Бобовите растения се приемат предимно под формата на кълнове.

Ядките се накисват, някои плодове се изсушават. Много от плодовете и зеленчуците се изстискват под формата на сок.

В някои от клоновете на суровоядството се включват и сурови яйца, риба, месо, мляко и млечни продукти (непастьоризирани и нехомогезирани).

Единствената форма на топлинна обработка при суровоядството е издухване с топъл въздух, като температурата не бива да преминава 116 градуса по Фаренхайт (47 по Целзий).
Друга форма на консумация на суровите храни е те да бъдат нарязани на ситно в блендер или пасирани.

Важно е да се отбележи, че може да изградите свой собствен темп и начин за придържане към суровоядството. Дори да ви е трудно да се придържате на 100 % към консумацията на сурова храна, видими ползи може да установите ако диетата ви се състои от поне 50 % сурова храна.

Защо да ядем сурова храна?

Суровите храни съдържат изобилие от протеини, въглехидрати и здравословни мазнини като кокосово масло, които осигуряват всичко необходимо на организма не само да оцелее, но и да бъде в оптимална форма.

Важен фактор обуславящ ползите от суровоядството е и фактът, че следвайки го, човек изключва от живота си действително най-вредните храни, като продукти от бяло брашно, бяла захар, преработени храни, пържени храни, алкохол, кофеин и т.н. Тези храни силно затормозяват храносмилателната ни система и здравето ни като цяло.

От друга страна, в някои наскоро направени изследвания е установено, че немалка част от съдовете за готвене (или по-точно материалите, от които са изготвени) отделят токсини, които редовно приемани представляват сериозна заплаха за човешкото здраве.

Алкализиране. Суровоядството принадлежи към алкалната диета, която поддържа равновесието в организма чрез улесняване на разграждането и усвояването на хранителните вещества и кислорода от кръвта, освобождаване на отпадни продукти от клетките, както и редица други процеси на клетъчно ниво, включително костна минерализация. Запазването на оптималния рН баланс в тялото е от решаващо значение, за да се наслаждаваме на добро здраве.

Хидратация. Една здравословна суровоядна диета включва храни с високо съдържание на вода и същевременно малко калории. От друга страна, тези храни имат същото обемно съдържание, но калориите, които предоставят на организма са далече по-малко. Високото съдържание на фибри, действат като метла за стомашно-чревния тракт и по този начин отстранява всички ненужни остатъчно вещества и токсини.

Антиоксиданти. Суровоядната диета е богата на антиоксиданти, които предпазват клетките от опустошителното действие на свободните радикали. Свободните радикали възникват под влияние на действието на редица ендогенни и екзогенни токсини. Действието на свободните радикали е насочено към здравите клетки, като или ги убиват или провокират мутация. Когато прекалено много здрави клетки загинат, без да се заменят с нови, настъпва стареене. Изобилието от антиоксиданти в тялото предпазва здравите клетки от това.

Ензими. Ензимите са необходими за протичане на всяка една реакция в организма. Те отключват хранителните вещества в храните и ги правят достъпни за химичните реакции осигуряващи разграждането и усвояването им. Според привържениците на суровоядството, суровите и живите храни съдържат хранителни ензими, които се унищожават при топлинна обработка над 116°F (47° С по Целзий).

Фитонутриенти. Суровите храни са пълни с витамини, минерали и фитонутриенти. Всъщност, всеизвестно е значението на витамините на организма, но малко хора знаят, че фитонутриентите са също толкова необходими за допълнителна подкрепа на витамините. Много от тях действат като катализатори за правилното функциониране на клетките, укрепване на имунната система и забавяне на процеса на стареене.

Биофотони. Живите храни като зеле или такива, набавяни директно от зеленчуковата или овощната градина излъчват изключително слаби фотонни емисии, известни като биофотони. Биофотоните имат невероятна жизнена сила. Консумирайки свежи продукти, директно от градината, може да усетите разликата в енергията и силата си само за няколко дни. Животът на биофотоните започва да избледнява след откъсването на плода или зеленчука и напълно изчезва в рамките на 3 дни.

Какви са ползите за здравето от суровоядството?

По-добро храносмилане

Храносмилане и суровоядствоСпоред принципите на суровоядството, ензимите са жизнената сила на дадената храна. Във всяка храна, природата ни предоставя перфектен ензимен микс, който е достатъчен за оптимално функциониране на храносмилателната дейност, без да се налага да изчерпваме собствените си храносмилателни ензими. Процеса на готвене унищожава или променя тези ензими, както и важни витамини и минерали.

Друго схващане на вегетарианците е, че готвените храни изискват повече време за храносмилане и натоварват храносмилателната система и кръвоносните съдове с частично разградени мазнини, протеини и въглехидрати.

Намалява риска от някои заболявания

Безспорно сред едни от най-полезните влияния на този хранителен режим попадат намаляване на риска от някои сериозни заболявания като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В далечното минало хората са били принудени да ядат голяма част от храната си в суров вид. В подкрепа на ползите от консумация на сурови храни е и обстоятелството, че тогава не са съществували и „болестите на цивилизацията“ сред които попадат затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак.

Детоксикация

Детоксикация и суровоядствоДетоксикацията се споменава като един от основните ефекти на суровоядството. Как се случва това?

Отказвайки се храни като бяла захар, бяло брашно, преработено нишесте, месо, мляко и млечни продукти може да усетите известно напрежение и нервност в началото. Механизмът на това усещане е подобен на това при зависимост. Известни са някои общи симптоми, които могат да са сигнал, че процесът на детоксикация е започнал:

  • промени по кожата;
  • подуване на корема;
  • болки в стомаха;
  • главоболие;
  • проблеми със съня;
  • запек, диария;
  • умора, сънливост, ниски енергийни нива;
  • раздразнителност;
  • симптоми на настинка.

Обясненията за тези симптоми е, че когато тялото се освобождава от определени вещества, то трябва да ги отдели по някакъв начин – чрез черния дроб, червата, порите на кожата. Докато протича детоксикацията, тялото е фокусирано върху освобождаването на токсините, а преминаването им през организма води до изброените симптоми. Мислете за детоксикацията като за почистване на силно запрашена къща – когато започнете да почиствате праха, голяма част от него се усеща във въздуха . Когато почистите целият прах, ще се почувствате по-добре. Същото важи и за тялото – докато токсините не бъдат напълно отстранени, може да се чувствате зле.

Може би се чудите защо е нужна тази детоксикация и какво точно всъщност се отделя?

Ако дълго години сте се хранили с некачествен и вредна храна, голяма част от хранителните вещества остават „затрупани“ в организма и стават „токсични“. Наред с храната, организмът е атакуван от редица съвременни химикали и вещества във въздуха, водата, козметиката и т.н. Именно затова е необходима детоксикацията – след нея ще се почувствате наистина по-добре. Представете си как работи един автомобил, ако използва напълно чисто гориво, без никакви примеси.

Ако, въпреки че, сте убедени в ползите и ефекта на детоксикацията, Ви е доста трудно да се справите с някои от последствията, може да върнете за известно време някои от храните (варени зеленчуци, млечни продукти) и да ги елиминирате бавно и поетапно. Това ще забави детоксикацията, но ще направи прехода по-плавен.

Загуба на тегло

Загуба на тегло и суровоядствоНаред с ползите за организма на биохимично, клетъчно и физиологично ниво, съществува едно последствие от суровоядството, което е видимо и отвън, а именно загубата на тегло.

За разлика от стандартните диети, свързани с чувство за глад и липса на енергия, суровоядството прави това с лекота. В какво се крие тайната?

Едни от главните герои в суровоядството е консумация на пресни плодове и зеленчуци, а както знаем, те имат най-малко калории, спрямо която и да е друга храна. Лесен начин да се възползвате от това е да изяждате един плод около 30 минути преди ядене, като препоръчвани са ябълките и ананаса.

Консумацията на храни с високо водно съдържание също е сред факторите, допринасящи за този ефект. За да засилите ефекта, може да опитате следното: през първата половина на деня, преди да ядете каквото и да е друго, пийте само вода с прясно изцеден лимонов сок. Малко след това, изпийте половин литър зеленчуков или плодов сок. Ако с наближаване на обяд, усещате глад изберете супа или салата, приготвени от пресни органични съставки. За вечеря може да си приготвите паста, фалафел с тахан сос, сос Маринара и други, приготвени по рецепти от суровоядството.

Придържайки се към този хранителен план, вие ще получите всички необходими хранителни вещества и вода, необходими ви за деня, като същевременно калорийният прием ще е нисък.

Наддаване на тегло

Фитнес и суровоядствоАко крайната ви цел е да наддавате на тегло, може да постигнете това като се придържате към по-богат на калории план и тренировъчна програма. Калории за тази цел може да си набавите от допълнителен прием на смесени шейкове, фурми или банани, ядки, семена и авокадо.

По-високо ниво на активност

Друго предимство на суровоядството е значително повишение на енергийните нива. Тази енергия ще породи желание да тренирате или просто да прекарвате повече време в движение, навън, вместо да седите пред телевизора или компютъра. Повишената физическа активност подобрява притока на кислород към всички клетки и тъкани в организма и ускорява лимфната дейност. В крайна сметка, това също допринася за отстраняване на ненужните и токсични отпадъци от организма. Някои експерти смята, че целулитът, всъщност е свързан с недостатъчна лимфна дейност и дренаж, поради което може да забележите и значително намаляване или дори изчезване на този проблем.

Макар, на пръв поглед, да изглежда, че суровоядството е свързано със сериозни ограничения, в действителност това не е така. Съществува богато разнообразие от идеи и рецепти за комбинации между различните хранителни продукти, които могат да заменят голяма част от консумираните преди храни.

Суровоядство и топла храна

Логично е да възникне въпроса..как да затопляме храната си, ако следваме този план? И значи ли това че трябва да ядем студена храна и през зимата?

Ако не сте привърженик на студените ястия, може да използвате някои "трикове":

Използвайте загряващи подправки като лют червен пипер, джинджифил и чесън.

Затоплете леко супата или соса на печката (или на водна баня), но само до температура, при която може спокойно да сложите пръст в нея и да го задържите там.

Оставяйте храните и напитките на стайна температура. Ако съхранявате в хладилник, извадете известно време преди консумация, за да се затопли до стайна температура.

Освен споменатите ползи, в резултат на придържането към суровоядство, ще усетите подобрение на съня, емоционалната стабилност, увереността и самочувствието си.

Източници:
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.raw-foods-diet-center.com
http://realfoodswitch.com
http://www.kristensraw.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлРецептиАнкетиХранене при...Здравни съветиДиетиАлт. медицинаСпортЛеченияНовиниСнимкиСоциални грижи