Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома

Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома

от 03 юни 2021г., обновено на 05 юли 2021г.
Автор: д-р Албена Ройдева
Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Какво представлява водният кефир?

Водният кефир е газирана напитка, която се получава при ферментацията на специален вид водни кефирни зърна, които са известни още като тибикос, японски водни кристали или тиби. Зърната образуват култури от различни щамове на полезни бактерии и дрожди, които се прикрепят заедно в полизахаридна матрица. Тези микроорганизми се хранят със захари и произвеждат млечна киселина, въглероден диоксид и алкохол - резултатът е газирана и ферментирала напитка. Съдържанието на алкохол обикновено е много ниско и е под 1%.

Кефирните зърна се срещат по целия свят, като няма две напълно еднакви култури. Типичните тибикози съдържат комбинация от бактерии Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus и Leuconostoc с дрожди от Saccharomyces, Candida, Kloeckera и евентуално други.

Защо е полезен водният кефир?

Водният кефир е не само вкусен и лесен за приготвяне, но и изключително полезен.

Пробиотик

ПробиотикНай-съществената здравословна роля на водния кефир се дължи на наличието на пробиотици в него. Пробиотиците са вид полезни бактерии, обитаващи червата, които са свързани с редица аспекти на здравето, от профилактика на рака до имунна функция.

И макар киселото мляко да е почитан и добре познат у нас източник на пробиотици в съвременната диета, кефирът се смята за по-добър, тъй като осигурява по-разнообразна гама от бактерии и дрожди. Някои изследвания показват, че това са над 56 различни бактериални и дрождови щамове, сред които представители на семействата Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus и Leuconostoc.

Подпомага имунната функция

Имунна защитаБлагодарение на високата концентрация на полезни бактерии, добавянето на воден кефир към ежедневната диета може да даде значителен тласък на имунна система.

Според някои проучвания, определени пробиотични щамове имат отношение към понижаване на риска от чревни инфекции, превенция на рецидиви при инфекции на пикочните пътища при жените и дори да намалят честотата на респираторните инфекции. В проучвания върху животни се срещат доказателства за за потискане на възпалителните реакции от проблеми като астма.

Може да помогне в борбата с раковите клетки

Ракови клеткиВъпреки че настоящите проучвания са ограничени до лабораторни изследвания in vitro, някои от тях показват, че водният кефир може да помогне за намаляване на растежа на някои видове рак. Едно проучване установило, че екстрактът от воден кефир е ефективен при блокиране на растежа на раковите клетки на гърдата. Междувременно, други проучвания показват, че кефирът може да бъде полезен и срещу рак на дебелото черво и кръвта. Тъй като е богат на пробиотици, той също може да спомогне за засилване на имунната функция и по този начин да подпомогне потенциално профилактиката на рака.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се оцени как водният кефир може да повлияе на растежа и развитието на раковите клетки при хората.

Пробиотик за безмлечна диета и вегани

Традиционният кефир се прави с помощта на краве или козе мляко, комбинирано с кефирни зърна, за да се получи гъста, богата на пробиотици напитка. При водният кефир обаче не се използва мляко, а захарна вода, което го прави подходящ вариант за тези, които избягват млечните продукти, било поради здравословни проблеми, диетични ограничения или лични убеждения. Още повече, че е идеален начин за увеличаване на консумацията на пробиотици и за подобряване на здравето на червата при веганска и безмлечна диета.

Млечен и воден кефир

Смята се, че водният кефир е възникнал в края на 1800-те. За разлика от популярния млечен кефир, който се прави от краве, овче или козе мляко, при водния кефир се комбинират захарна вода с водни кефирни зърна като след това сместа ферментира в продължение на 24–48 часа. Течността, която се получава е пробиотична напитка, богата на полезни бактерии.

Повече за същността и особеностите на млечния кефир, прочетете в Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти

Воден кефир и комбуча

воден кефир и комбуча

Комбуча е друга популярна ферментирала напитка от култура с кофеин и захар. Културата често е известна като „Чаена гъба“ поради своята текстура и форма. Повече за Комбуча и нейните полезни свойства може да научите в Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба.

Каква е разликата между воден кефир и комбуча?

Вкусът е първата разлика между воден кефир и комбуча. Водният кефир е мек и по-вкусен в сравнение с по-силния аромат на оцет на комбуча. Водният кефир има вкус на лека и освежаваща газирана вода, но леко тръпчив. В зависимост от вариацията на билкови или плодови съставки, използвани за приготвяне на водния кефир, има известни вариации по отношения на сладкия вкус.

Пробиотични щамове. Най-голямата разлика между воден кефир и комбуча е видът на пробиотиците, произведени в процеса на ферментация. Пробиотиците, открити във водния кефир имат по-голямо разнообразие от лактобацили, отколкото в комбуча, която съдържа повече ацетобактер и разнообразни пробиотици от дрожди.

Други източници на пробиотични лактобацили са киселото мляко и живи ферментирали зеленчуци като кимчи и кисело зеле. Установено е, че лактобацилусните пробиотици спомагат за подпомагането на имунната система и долния стомашно-чревен тракт, като предотвратяват колонизирането на вредни бактерии в червата. Тези видове пробиотици могат да помогнат за поддържане на баланса между добри и лоши бактерии, усвояване на хранителни вещества от храната и подобряване на настроението.

За разлика от това, при ферментацията на комбуча доминира Acetobacter, който произвежда по-високи нива на оцетна киселина, придавайки й оцетен аромат. Комбуча може да се приеме по-скоро като помощник за разграждане на храната в горната част на стомашно-чревния тракт.

Как да си направим воден кефир?

За да приготвите воден кефир, трябва да накиснете водните кефирни зърна в стъклен буркан във вода и захар или може би малко сок или кокосова вода без захар. Покрийте го леко, за да избегнете възможна, макар и малко вероятна експлозия поради натрупване на въглероден диоксид, при стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина за между 24 и 48 часа. След този период, можете да добавяте плодове или аромати и да създавате свои собствени уникални напитки, наподобяващи газирана вода. Необходими са 2 накисвания - първото със захарта, а второто с плодовете. Повечето хора просто поставят плодовете си по време на първото накисване, за да спестят малко време.

Каква вода да използвате? Ако разполагате с чиста, изворна вода, можете да я използвате. Някои хора използват минерална вода, други преварена и охладена чешмяна вода. Причината за преваряването на чешмяна вода е да се отстрани хлорът от нея. Не се препоръчва използването на филтрирана с въглерод вода или дестилирана вода.

Каква захар да използвате? Има много рецепти за воден кефир и видовете захари, които хората използват. Някои хора използват 100% кленов сироп, други обикновена трапезна захар или пудра захар. Не се препоръчва употребата на мед, тъй като той притежава естествени антимкробни свойства и може да деактивира добрите бактерии, които искате да запазите. Използването на органична натурална захар е един от вариантите, с които няма да сгрешите.

За приготвянето на воден кефир трябва да си осигурите зърната на воден кефир, съд за ферментация - препоръчват се стъклени буркани. Не е подходящо използването на метални съдове и прибори.

За съхранение на готовия воден кефир ще са ви необходими стъклени контейнери или буркани.

Воден кефир и алкохол

Количеството алкохол във воден кефир варира в зависимост от фактори, които включват продължителността на времето за ферментация и температурата. Редица източници посочват, че алкохолът е между 1-3%. Независимо проучване, проведено от химик през 2009 г. показа резултат от едва 0,64% алкохол. Дали водният кефир е безопасен за децата е нещо, което родителите сами трябва да решат. Оставянето на водния кефир да ферментира повече от 48 часа води до производство на повече естествен алкохол, което води до получаване на "кефирна бира". Кефирната бира е безглутенова веган бира с полезни бактерии.

Странични ефекти и нежелани реакции от воден кефир

За повечето хора водният кефир е безопасен и може да се приема с минимален риск от неблагоприятни симптоми. Подобно на други храни, богати на пробиотици, най-честите нежелани реакции включват храносмилателни проблеми като подуване на корема, гадене, запек и спазми. Тези нежелани реакции са склонни да намаляват при продължителна консумация.

Добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате воден кефир, ако имате някакво състояние, което отслабва имунната Ви система, като СПИН. Въпреки че проучванията обикновено показват, че пробиотиците са безопасни в тези случаи, някои доклади предполагат, че пробиотиците могат да бъдат свързани с по-висок риск от инфекция при имунокомпрометирани организми.

Изображения: freepik.com, framar.bg

Още по темата:
  • Акупресура при синдром на раздразненото черво Акупресура при синдром на раздразненото черво
  • Съвети и методи полезни срещу колики при бебето Съвети и методи полезни срещу колики при бебето
  • Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност
  • Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50
103.70лв.

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл
29.30лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
24.30лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
24.30лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7
29.00лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл
4.90лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл

Библиография

https://www.healthline.com/nutrition/water-kefir
https://www.doctordslive.com/gut-health/tag/Japanese+Water+Crystals
https://www.culturesforhealth.com/learn/water-kefir/water-kefir-frequently-asked-questions-faq/

Коментари към Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
    www.framar.bg 
    на 12 May 2025 в 22:32
    Коментирайте "Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Натурални продукти
  • храни и пробиотици
  • Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти
  • Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
  • Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
  • Акупресура при синдром на раздразненото черво
  • Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
  • Съвети и методи полезни срещу колики при бебето
  • Как да си отгледаме сами гъба комбуча в домашни условия?
  • Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност
  • Пробиотици
  • Полезни витамини и минерали при анемия
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Мнение за серията BeMe с пробиотик за акне

преди 1810 дни, 9 часа и 37 мин.

Пробиотик за деца, който не разхлабва

преди 2345 дни, 9 часа и 12 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 1 дни, 1 час и 37 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 1 дни, 1 час и 48 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 1 дни, 1 час и 55 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 1 дни, 2 часа и 2 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Защо са полезни пробиотиците? Защо са полезни пробиотиците?

Защо са полезни пробиотиците?

от 23 юли 2021г. Прочети повече
Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват

Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват

от 17 яну 2021г. Прочети повече
Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания

Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания

от 18 фев 2020г. Прочети повече
Науката и природата в едно - новата индустрия изисква нов поглед Науката и природата в едно - новата индустрия изисква нов поглед

Науката и природата в едно - новата индустрия изисква нов поглед

от 29 авг 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЛУТЕИН капсули 20 мг * 60

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН B5) капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РЕДУЦИРАН ГЛУТАТИОН капсули 500 мг * 60

ВИТАМИН B КОМПЛЕКС HI POTENCY капсули 50 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АРГИНИН + ЦИТРУЛИН СЪСТЕЙН таблетки * 120

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН АКТАВИС капсули 100 мг * 6 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:27:30

ФЛОКСАЛ 3 мг/г маз за очи

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:23:04

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:42

УРОБИОТИК ФОРТЕ саше * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:18

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: Retkit Retkit от 12 май 2025г. в 16:51:10
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival