Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Пречистване на черния дроб с храна

Пречистване на черния дроб с храна

Пречистване на черния дроб с храна - изображение

Живеем в свят, в който, за жалост, болестите са навсякъде и стават все повече, с всеки изминал ден. Това не бива да е изненада за никой, тъй като в голяма степен е свързано с цялостното замърсяване на среда, която ни заобикаля. Храната, която ядем, въздухът, който дишаме и водата, която пием, са се превърнали в потенциално опасни за здравето ни. Също толкова тревожно е и обстоятелството, че ежедневието ни е свързано с много химикали. Един елементарен пример за това е белината, която използваме често за почистване в дома си. Тя може да бъде много вредна за дихателните пътища само при вдишване на изпаренията, отделяни в атмосферата, когато се използва. Друг пример са пестицидите, използвани масово върху храната ни. Списъкът на токсините от ежедневието ни може да бъде много дълъг и, колкото и да се опитваме да избегнем голяма част от тях, това не е възможно на 100 %. Затова, значението на детоксикацията на организма е от огромно значение в съвременния свят. Главна роля в това има черният дроб. Той е отговорен за редица процеси в организма, свързани с метаболизма, храносмилането, имунитета и складирането на хранителните вещества, нужни на организма, за да функционира правилно:

  • Детоксикация на кръвта от вредни вещества (токсини, лекарства, алкохол, наркотици и други);
  • Складиране на витамини и желязо;
  • Преобразуване на натрупаната захар в използваема форма, когато организмът се нуждае от нея;
  • Синтез на жлъчен сок, необходим за метаболизма на мазнините, попаднали с храната;
  • Разграждане на хемоглобина и множество ендогенни хормони;
  • Разрушава старите червени кръвни клетки и синтезира химически вещества, осигуряващи нормалното кръвосъсирване;
  • Освен това, черният дроб е и жлеза, която отделя химикали, нужни на други части на тялото.

Всички тези функции обуславят значението на черния дроб за организма и изисква той да се пази здрав и правилно функциониращ. Нездравословното хранене и начин на живот водят до претоварването му и нарушаване на способността му ефективно да преработва токсините и мазнините постъпили в организма. Това неминуемо води до повишен риск от затлъстяване, заболявания на сърцето, нарушено храносмилане, алергии, главоболие, хронична умора и редица други неблагоприятни последици.

За да подпомогнете прочистването на черния дроб и подобряване на дейността му може да е достатъчно само да добавите някои храни към менюто си:

Чесън

чесънНаред с другите си ползи за организма, чесънът е подходящо натурално средство за подобряване здравето и функцията на черния дроб. Той помага за активиране на ензимите в черния дроб, отговорни за преработка на токсините. В него се съдържат съединенията алицин и селен, които играят роля в процеса на прочистване и предпазван на черния дроб от токсично въздействие. Нещо повече, чесънът намалява нивото на „лошия холестерол“ и триглицеридите, които също водят до натоварването му и пречат на неговото функциониране.

Най-добър за здравето на черния дроб е пресният чесън, вместо този на прах или хранителна добавка. Яжте 2 до 3 сурови скилидки чесън на ден и го добавяйте винаги към ястията, когато това е уместно.

Лимони

лимони и лимонов сокДетоксикиращата способност на лимоните се обуславя в голяма степен от съдържащият се в тях антиоксидант D-Limonen, който помага за активирането на чернодробните ензими, свързани с процеса на детоксикация. Освен това, високата стойност на витамин С в лимоните помага на черния дроб да синтезира повече ензими, подпомагащи храносмилането. Също така, лимоните повишават минералната абсорбция от черния дроб.

Направете си смес от една чаша вода и сока от един лимон. Може да добавите и няколко резена лимон и малко мед.

Авокадо

авокадоСпоред проучване направено от научното общество American Chemical Society през 2000 година, в авокадото се съдържат мощни химикали, които намаляват увреждането на черния дроб. Този плод е изключително богат на глутатион – съединение нужно на черния дроб за справяне с вредните токсини и правилно функциониране. Високите нива на мононенаситени мазнини в авокадото помага за намаляване на липопротеините с ниска плътност, известни като лош холестерол. Освен това, авокадото съдържа много минерали, витамини и хранителни вещества, които са нужни за здрав черен дроб и организма като цяло.

Достатъчно е консумацията на 1 до 2 авокадо на седмица, в продължение на няколко месеца, за подобряване на здравето на черния дроб.

Забележка! Ако сте алергични към латекс, може да изпитате същите симптоми при консумация на по-големи количества авокадо или сок от него!

Ако сте на терапия с варфарин може да настъпи взаимодействие между него и активните вещества в авокадото, в резултат на което ефикасността му да се понижи!

Домати

Доматите са друг богат източник на глутатион, чието значение за чернодробната функция вече споменахме. Освен това, в доматите се съдържа ликопен, който намалява риска от злокачествени заболявания на гърдата, белия дроб и кожата.

Куркума

куркума Куркума на прах е друга добре позната подправка за прочистване на черния дроб. Тя подобрява способността на организма да топи излишните мазнини. Куркуминът е съединението в куркумата, което индуцира образуването на първичния чернодробен детоксикационен ензим, наречен глутатион S-трансфераза. Той, също така подпомага регенерацията на увредените чернодробни клетки.
Добавете 1/4 чаена лъжичка куркума на прах към чаша вода и сварете за около 5 минути. Пийте два пъти на ден в продължение на две седмици. Също така, добавяйте тази подправка ежедневно към ястията, които приготвяте.

Ябълки

ябълки и ябълков сокСамо една ябълка на ден е нужна, за да подобрим здравето на черния дроб. Пектинът и разтворимите фибри в този невероятен плод са отговорни за способността им да премахват токсините от храносмилателния тракт и лошия холестерол от кръвта. Това от своя страна облекчава дейността на черния дроб. Освен това, ябълките съдържат ябълчена киселина, която е естествено вещество премахващо канцерогените и други токсини от кръвта.

Броколи

броколиБроколите са богати на глюкозинолати, които помагат за изхвърляне на канцерогени и други токсини от организма. Високото съдържание на фибри в тях подобряват процеса на храносмилане, а високата концентрация на мастноразтворимия витамин Е е отговорна за антиоксидантната активност на броколите.

Яжте една купичка броколи 3 пъти седмично, за да поддържате черния дроб здрав.

Червено цвекло и моркови

червено цвекло и морковиЦвеклото е друга мощна храна за прочистване и подкрепа на черния дроб. Богатото съдържание на растителни флавоноиди и бета-каротин спомагат за стимулиране и подобряване на цялостната чернодробна активност. Освен това, червеното цвекло е естествен пречиствател на кръвта. Достатъчно е да добавите прясно цвекло или сок от него към ежедневната си диета. Още по-добър би бил ефекта, ако добавите и моркови към цвеклото. Те са богати на глутатион, който подпомага чернодробната детоксикация.

Може да си приготвите страхотно средство за прочистване на черния дроб в домашни условия като използвате 1 чаша нарязано или настъргано цвекло, 2 супени лъжици студено пресован зехтин и сока от 1/2 лимон. Смесете всички съставки заедно и взимайте по 2 супени лъжици на всеки 2 часа, в продължение на една седмица.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле се отличава с високо съдържание на сяра и глюкозинолати, което стимулират черния дроб да отделя ензими, неутрализиращи вредното действие на токсините от околната среда или храната.

Глухарче

Чай от корен на глухарче помага на черния дроб да разгражда мазнините, да синтезира аминокиселини и да неутрализира токсините.

Грейпфрут

грейпфрутГрейпфрутът е добър източник на витамин С, пектин и антиоксиданти, които са помагат за естествения процес на детоксикация на черния дроб.

Глутатиона в грейпфрута е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и детоксикира черния дроб. Глутатиона е активен и за детоксикация на организма от тежки метали. Нарингенин е флавоноид в грейпфрута, който помага за разграждането на мазнините.

Пийте по една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут или се наслаждавайте на плода всеки ден със закуската.

Забележка! Ако приемате някакви лекарства се консултирайте с лекар, преди да приемате грейпфрут, тъй като може да взаимодейства с тях и да променя активността им.

Според някои съобщения, жените след менопауза, които консумират литър или повече сок от грейпфрут имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата!

Зелен чай

зелен чайПиенето на зелен чай всеки ден може да помогне на тялото да се освободи от попадналите в него токсини и мастните натрупвания, като същевременно повишава и степента на хидратация на тялото.
Според прочуване от 2002 година, публикувано в „International Journal of Obesity“ (рецензирано медицинско списание, отнасящо се до развитие и лечение на затлъстяване), катехините в зеления чай стимулират разграждането на липидите (мазнините) в черния дроб и предотвратява натрупването им. Освен това, зеленият чай противодейства на вредните ефекти на алкохола и други, потенциално токсични вещества. Зеленият чай може да се използва като средство за лечение и за превенция на чернодробни заболявания. Според проучване от 2009 година, публикувано в медицинското списание „Cancer Causes and Control“ (Причини и контрол на рака), хората, които пият зелен чай са с по-нисък риск от развитие на рак на черния дроб.

Пийте 2 до 3 чаши зелен чай на ден. Ако желаете, може да го подслаждате с малко мед.

Забележка! Не приемайте твърде големи количества зелен чай, тъй като повече от 4 чаши на ден може да предизвикат нервност, повръщане, диария, стомашни киселини и виене на свят.

Орехи

орехиОрехите се отличават с богато съдържание на аминокиселината L-аргинин, която помага на черния дроб да неутрализира амоняка и амонячните съединения в организма. Освен това, орехите съдържат глутатион и омега-3 мастни киселини, които помагат за естествения процес на прочистване на черния дроб.

Според проучване от 2008, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, полифенолите в орехите предотвратяват увреждането на черния дроб, предизвикано от въглероден тетрахлорид и d-галактозамин.

Достатъчно е да изяждате една шепа орехи на закуска. Освен това, може да ги добавяте към салати, гарнитури, супи или печива.

Не забравяйте, че прекомерно количество орехи може да доведе до увеличаване на теглото, поради тяхното високо калорийно съдържание.

Допълнителни мерки, които ще подобрят здравето и функцията на черния дроб включват намаляване на животинските храни, както и алкохола, рафинираната захар, кофеина и преработените храни от менюто си. В допълнение, спирането на тютюнопушенето е особено важна стъпка за запазване на здравето на черния дроб и организма като цяло!

Още по темата може да откриете в Билки за лечение на черния дроб.

Източници:
http://www.top10homeremedies.com
http://www.collective-evolution.com
http://livealittlelonger.com

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ИзследванияЛюбопитноДиетиФизиологияЗдравни проблемиВидеоМикробиологияИсторияСнимкиНаучни публикацииОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеРецептиПатологияТестовеСъставкиПрезентацииСпортЛайфстайлЗаведения