Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки и добавки за лечение на възпаление на черния дроб

Билки и добавки за лечение на възпаление на черния дроб

Билки и добавки за лечение на възпаление на черния дроб - изображение

Възпалението на черния дроб е състояние популярно още с медицинското понятие хепатит и в повечето случаи, но невинаги, се причинява от вирус. Хепатит може да настъпи и в резултат на прекомерна употреба на алкохол, лекарства или токсични химикали.

Повечето от случаите на вирусен хепатит са класифицирани като хепатит А, хепатит В и хепатит С. Известно е, че вирусният хепатит се разпространява чрез заразена кръв, игли, кръвопреливане (преди 1990 година), както и от порязвания и наранявания на заразени пациенти. Заболяването допълнително се усложнява от факта, че носителят не проявява никакви симптоми и заболяването може да остане незабелязано или пренебрегвано дълго време, при което се развива хронична инфекция, а това води до повишен риск от усложнения като цироза или чернодробна недостатъчност.

Наред с конвенционалната медикаментозна терапия, към лечението на хепатит често се добавят и редица билки и хранителни добавки. Най-често употребата на билки при хепатит цели облекчение на симптомите, подпомагане на чернодробната функция и подсилване на имунитета. Сред най-често препоръчваните билки и естествени средства за лечение на хепатит са:

Бял трън

Бял трън билка и екстракБилката бял трън може да се открие като Silybum marianum или като силимарин. Тя се счита за стандарт сред хепатопротективните билки и от всички природни средства, използвани за лечение на хепатит, белият трън е най-популярният и най-изпитан. Тази билка е обща съставка в добавките, които насърчават здравето на черния дроб.

Силимаринът е активната съставка, която вероятно е отговорна за лечебни качества на бял трън. Силимарините всъщност са група от флавоноиди, като силибинът (известен още като силибинин) е най-мощният сред тях. Обикновено, бял трън се предлага в стандартизирани количества от 70 до 80% силимарин.

Семената на белия трън са идеални за хронични и късни стадии на хепатит. Използва се също при мастна дегенерация и дори цироза на черния дроб. Семената могат да бъдат събрани (използвайте ръкавици!) и приготвени под формата на отвари или смлени. Избягвайте събирането на семена в райони, където се използват химически спрейове.

Някои експерти казват, че бял трън може да взаимодейства с други лекарства. Една от стратегиите е да се приема само бял трън, а не в комбинация с други лекарства, особено орални контрацептиви и варфарин! Възможни странични ефекти могат да включват подуване на корема, гадене, диария а понякога и безсъние. Възможно е да настъпят и странични реакции върху кожата като екзема или други алергични реакции.

Въпреки възможните странични реакции, билката бял трън се понася добре от повечето хора и е едно от най-разпространеното допълнение към лечението на чернодробни заболявания.

Корен от глухарче

Корен от глухарчеКорен от глухарче е друга билка, която успешно може да насърчи здравословната функция на черния дроб. То е една от най-известните лечебни билки. Сред полезните активни съставки, които се съдържат в билката са и витамини като бета каротин (вит. А) и аскорбинова киселина; минерали, включително калий и калций; инулин и пектин; стероли.

Глухарчето действа като холеретик (жлъчотворно), жлъчогонно, диуретично и леко слабително средство. Увеличава апетита и подобрява храносмилането. Неговият алкализиращ ефект е полезен при всички методи за детоксикация. Може да се използва след изпичане или като суров корен. Суровите корени се смятат за по-терапевтични. Те могат да бъдат използвани под формата на отвара или чай. Поставете малко количество корени във вода и оставете да поври за 10-15 минути. От получения чай пийте два пъти на ден.

Може да се приема и като пресен сок, в количество до 5 мл. Недостатък на билката е горчивият вкус.

Куркума

КуркумаКуркумата може да бъде изключително полезна за подобряване на здравето на черния дроб. Има антисептични свойства и действа като антиоксидант. Притежава известна способност да потиска размножаването на вируси, причиняващи хепатит B и C.

За да се възползвате от полезните свойства на куркумата може просто да я добавите към вашите ястия или да добавите щипка куркума в чаша топло мляко и да я изпиете. Повече за полезните й свойства и приложения може да откриете в темата:

Полезни свойства и приложения на куркума

Ябълков оцет

Ябълков оцетЯбълковият оцет помага за детоксикацията на черния дроб. Когато се консумира преди хранене, той подпомага метаболизирането на мазнините. Има няколко начина, по които може да се консумира ябълков оцет:

смесете една лъжица ябълков оцет в една чаша вода или направете смес от една лъжица ябълков оцет и една лъжица мед в чаша вода.

Може да консумирате ябълков оцет два до три пъти на ден за пречистване на черния дроб.

Спанак и морков

Смес от спанак и моркови е отлично средство срещу възпаление на черния дроб. Комбинирайте равни части сок от спанак и сок от моркови и пийте поне веднъж на ден.

Ленено семе

Ленено семе и маслоПоради наличието на фитоконституенти, лененото семе предотвратява циркулирането на хормоните в кръвта и намалява напрежението в черния дроб. Консумирайте смлени ленени семена на препечени филийки или салати или заедно с други зърнени храни, за да подпомогнете чернодробната функция.

Артишок

АртишокАртишокът е популярна билка при нарушения на черния дроб и жлъчния мехур. Лечебните свойства на артишока са съсредоточени в листата. В тях се съдържат активни субстанции като кинарин и други фенолни киселини, ескитерпенови лактони, флавоноиди, инулин, минерали, витамини и ензими. Действа като холеретично средство, храносмилателен тоник, диуретик, хипохолестеринемично. Може да се използва при всички чернодробни нарушения, включително хепатит. Помага за понижаване на холестерола (синтезиран в черния дроб) и за намаляване на теглото. Успешно може да се комбинира в лечебна смес с бял трън и глухарче.

Шизандра

Шизандра плодШизандрата представлява ароматна, дървесна лоза, която расте в Китай и Североизточна Азия. Тя е член на семейство Магнолия. Притежава свойството да стимулира производството на жлъчка. Активни съставки в изсушените плодове са лигнани, известни като шизандрини. Съдържа също етерично масло, растителни масла и слуз.

Освен при хепатит, шизандра е полезна запри безсъние, загуба на паметта и увреждане на зрението. Китайски билкари правят отвара от сушени плодове, въпреки че понякога се консумират и сурови.

Гъби Рейши

Гъби РейшиГъбата рейши представлява лечебна гъба, известна в Китай като Ling-Zhi. Тя е класирана като едно от най-мощните естествени лекарства, конкурирайки се дори с легендарния женшен. В нея се съдържат тритерпени, включително ганодерова киселина, полизахариди, органичен германий и аденозин. Действа антивирусно, антиоксидантно, антитуморно, имуностимулиращо, хипогликемично; кардиотонично, противовъзпалително.

В проучвания върху мишки е установено хепатопротективно действие. Клинични изпитвания върху пациенти с хепатит са показали подобрение на симптомите и намаляване на усещането за умора. В Китай гъбата Рейши често се използва за лечение на хора с хроничен хепатит. Може да се приема под формата на хранителна добавка.

Женско биле

Женско биле коренЖенското биле също е сред най-широко използваните билки в света. Счита се за хармонизиращ и балансиращ агент. Съдържа глициризин, тритерпеноиден сапонин, изофлавони, които са отговорни за действията й като отхрачващо средство, противоязвено, тонизиращо, антивирусно, противовъзпалително и хепатопротективно, включително при хепатити.

Трябва да се знае, че билката оказва минералкортикоиден ефект и може да причини оток и хипертония при някои хора! Може да се използва под формата на изсушена билка, в насипно състояние, като обикновено има ясен жълт цвят. Производителите използват високи концентрати от сладник, които са включени в широка гама комбинирани билкови продукти.

Цинк

Цинкът има важно значение за чернодробната функция. Дефицитът му може да наруши клетъчния имунитет, поради което добавката на цинк може да бъде допълнително лечение на хепатит. Но все още няма категорични доказателства, че цинкът може да спре прогреса на заболяването.

Трябва да се внимава с дозирането на добавките, тъй като прекомерните количества цинк могат да бъдат токсични!

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроскопични организми (бактерии), които са изключително близки до тези, обитаващи нормално чревния тракт. Тези бактерии са изключително полезни, не само за храносмилането, а за цялостното здраве. Повечето хора могат да толерират добавянето на пробиотици без вредни странични ефекти. Повече за полезното действие на пробиотиците върху функцията на черния дроб може да научите в темата:

Пробиотиците предпазват черния дроб

Превенция на хепатит

За да предотвратите разпространението на хепатит С на други хора, не позволявайте на никого да влиза в контакт с кръвта ви.

Превържете всички рани, дори малки.

Не споделяйте предмети за лична грижа като четки за зъби и самобръсначки.

Не дарявайте или изброявайте себе си като донор на кръв или органи.

Проверете лекарствата - много лекарства могат да причинят увреждане на черния дроб, затова внимателно четете листовките и обсъдете ефектите с Вашия лекар. Някои билки също могат да бъдат вредни за черния дроб, при наличие на чернодробно заболяване.

Винаги информирайте Вашето здравно заведение, ако страдате от хепатит.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/natural-treatment-hepatitis-c#talk-to-your-doctor
https://www.onlymyhealth.com/health-slideshow/10-home-remedies-for-liver-diseases-1412148815.html
https://www.hepmag.com/basics/hepatitis-b-basics/natural-remedies-hepatitis-b
https://www.henriettes-herb.com/articles/hepatit.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...НовиниЗдравни съветиДиетиМикробиологияЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияБотаникаЛеченияИсторияВидеоЗдравни проблемиНаучни публикацииСнимкиОрганизацииНормативни актовеПатологияРецептиТестовеФизиологияСъставки