Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Основни покритосеменни (Basal angiosperms) Разред Austrobaileyales Сем. Schisandraceae Шизандра, Лимонник китайски

Шизандра, Лимонник китайски

Сем. Schisandraceae

Шизандра, Лимонник китайски - изображение

Шизандра, Лимонник китайски (Schizandra chinensis, Magnolia vine, Kadsura chinensis, Maximowiczia chinensis, Schisandra japonica, Chinese magnolia-vine, Schisandra) представлява листопадна, дървесна, увивна лиана. Класифицира се към семейство Schisandraceae. Растението е наричано още Лимонник китайски или Китайски лимонник. Плодовете на растението се използват както за лечение на редица заболявания, така и за храна.

Интересът към лимонника в Русия е свързан с етнофармакологични проучвания на руски учени върху плодовете и семената му. През 1998 г. Русия пуска пощенски печат с изображение на S. chinensis.

Устройство на шизандра

цветове на шизандра

Китайският лимонник достига до 15 метра дължина. Има силно развито коренище. Цъфти в жълтеникаво-бели до розови цветчета. Шизандра разполага отделно с мъжки и с женски цветове, като плодове се развиват съответно на местата на женските цветчета. Ражда оранжево-червени до тъмно червени плодове, с големина от 5 до 8 мм в диаметър. Плодчетата й се наричат магнолии.

 

Разпространение на шизандра

Родина на растението са горите на Северен Китай и руския Далечен Изток. Издържа на студ. За своето развитие харесва умерена влажност и светлина; влажна, богата на хумус и добре дренирана почва. Счита се, че изискванията му за култивиране са подобни на тези на гроздето.

Използваема част на шизандра

  • плодове;
  • листа;
  • филизчета.

Десетки тонове плодове се използват ежегодно в Русия в Приморски Край и Хабаровски Край за производството на сокове, вина, екстракти и сладкиши.

Химичен състав на шизандра

  • плодчетата на билката съдържат - ябълчена, винена и лимонена киселина, тонизиращи вещества, витамини С, Е и Р;
  • семената съдържат - тлъсто и етерично масло, тонизиращо вещество (схизадрин), смоли.

Веществата, изолирани от китайския лимонник, включват още: лигнаните шизандрин, деоксишизандрин, гомизини и преготомизин. Лигнановите компоненти се смятат за основните таки в Schisandra chinensis, тъй като те са активни сами по себе си и са с високи нива в плодовете, структурно уникални и доста различни от другите лигнани като сусамин. Подвидовете им са:

шизандрин A, B, C, деоксишизандрин, гомизин G, анжелоилгомизин G, анжелоилгомизин Q, гомизин О, Епигомизин О, анжелолигомизин О, анжелоилизогомизин О, 6-0-бензоилгомизин О, изобензоилгомизин О, гомизин Н, тиголигомицин H, бензоилгомизин H и ангиолигомицин H , гомизин Н, тиголигомицин H, бензоилгомизин H и ангиолигомицин H, миркантерин А.

Лигнаните присъстват и в листната маса на билката, но са в по-малки количества. Някои от тях притежават антиоксидантно действие. Установено е, че при цъфтеж в стъблото и кората на Schisandra chinensis максималната стойност на лигнaни достига 6-11%, като 3-8% от тях са шизандрин, шизандрол или гомизин A.

Растението съдържа още тритерпени: пречисанартанин, шиндилактон А-С, шинтрилактон А-В, ланцифодилактон С, хенридилактон D, микрандилактон В, вивейзидилактон (wuweizidilactone) A-F, алфа-изо-кубебен и алфа-изо-кубебенол. Все още се проучва ролята им в структурата на плодовете и техните лечебни свойства.

Вещества, влизащи в състава на билката са също:

прах от сухи плодове шизандра

  • дихидрофазова киселина;
  • органични киселини (цитрусови, кинична, фумарова, протокатехинова;
  • бензилов алкохол, изоскопарин, кверцетин, мелатонин, фитостероли като стигмастерол;
  • микриелементи - никел, мед, магнезий, цинк.

Открит е полизахарид в плодовете на Shisandra chinensis временно наречен SCP-IIa, който показва имуномодулаторни свойства.

Лечебни свойства и приложение на шизандра

Билката се определя като адаптоген, който е в помощ на организма при стрес и заболявания. Увеличава енергията и издържливостта на индивида.

Нейните плодове се използват в традиционната медицина, където се счита за една от 50-те фундаментални билки. От нея, в района на разпространението й, се произвежда напитка, която се употребява при сърдечни заболявания, и се нарича в "сърдечна напитка". Японците са я използвали за лечение на настинка и морска болест. В традиционната китайска медицина се прилага за лечение на кашлица и астма, при заболявания на пикочо-половата система, за благоприятстване на женското здраве, като отхрачващо, успокояващо, стягащо средство и като такова, което се бори с умората. Плодчетата на билката и в руската традиционна медицина се употребяват като средство за борба с умората и насърчаване на общото благосъстояние на организма.

Шизандра се използва и за лечение на чернодробни заболявания (например хепатит) и като защита на черния дроб от отрови. В Китай е създадено лекарство, което е насочено към защитата на черния дроб, като основна негова съставка е шизандринът. Химичните вещества в шизандра подобряват функцията на чернодробната тъкан, стимулират продукцията на чернодробни ензими и растежа на чернодробните клетки.

Свойства на лимонник китайски:

лиана шизандра

  • общоукрепващо и тонизиращо действие;
  • антиоксидантно;
  • мощен имуностимулант;
  • стимулира централната нервна система и рефлекторната възбудимост;
  • увеличава светлочувствителността на очите;
  • тонизира сърдечно-съдовата система;
  • усилва маточната дейност;
  • подсилва скелетната мускулатура;
  • повишава кръвното при хипотония;
  • подпомага пълноценната циркулация на кръвта;
  • помага за по-бързото възстановяване при физическа и умствена умора;
  • възбужда моторната и секреторната функции на храносмилателния тракт;
  • активира обмяната на веществата;
  • оказва благоприятен ефект при астенични и депресивни синдроми - психастения, депресивно-параноидна форма на шизофрения, депресии.

Едни от целите, с които се прилага шизандра:

  • с цел предотвратяване на ранното стареене;
  • с цел увеличаване на продължителността на живота;
  • с цел нормализиране на кръвната захар и кръвното налягане;
  • с цел стимулиране на имунната система и ускоряване на възстановяването след операции.

Състояния и заболявания, при които се използва билката:

  • висок холестерол;
  • пневмония;
  • кашлица;
  • астма;
  • проблеми със съня (безсъние);
  • умора и раздразнителност;
  • неврастения;
  • предменструален синдром;
  • хронична диария;
  • дизентерия;
  • нощни изпотявания;
  • неволно изхвърляне на спермата;
  • жажда;
  • еректилна дисфункция;
  • физическо изтощение;
  • прекомерно уриниране;
  • депресия;
  • загуба на паметта и др.

Прилага се при деца, за да намали честотата и тежестта на треска, причина за която е наследствено заболяване, наречено фамилна средиземноморска треска. Някои хора използват шизандра за подобряване на зрението, усилване на мускулната активност, защита от радиация, предотвратяване на болести на движението, предотвратяване на инфекции, повишаване на енергията на клетъчно ниво и подобряване на здравето на надбъбречните жлези.

плодове шизандраВ комбинация с билки от района й на разпространение, шизандра се прилага при настинка, грип, алергичен ринит. Изследвания показват нейни адаптогенни свойства, които се състоят и в това да подобрява познавателните способности и паметливостта на индивида, като намалява стреса и тревожността. Вещества в билката предпазват сърдечната тъкан от увреждания. Приемът на шизандра не влияе на триглицеридите, HDL холестерола или LDL холестерола. Има недостатъчни доказателства относно нейните свойства да понижава кръвната захар. Изследвания в тази посока са правени с животински модели в продължение на 7 седмици, като резултатът е незадоволителен. Проучвания в Русия показват, че билката може да увеличи толерантността на организма към температурни промени, благодарение на адаптогенните й свойства. Доказателствата относно отрицателното влиянието на билката върху деленето на раковите клетки са недостатъчни и неубедителни. Има ограничени такива, които гласят, че намалява апоптозата на чернодробни ракови клетки с около 20%, за 24 часа, при ин витро условия.

В четирите органа, за които се казва, че действието на плодовете на Schisandra chinensis е насочено към тях - сърце, бъбреци, бели дробове и най-вече черния дроб, при плъховете е доказано биоакумулиране на веществата от билката във всички тези тъкани.

Шизандра в комбинации от билки

Комбинация от Rhodiola rosea, сибирски женшен (Eleutherococcus Senticoccus) и Schizandria chinensis, се използва в клинични проучвания при когнитивна дисфункция, при стрес в резултат на ултравиолетово лъчение и като допълнителна терапия при пневмония. И трите билки се считат за адаптогени. При изследваните животни се установява повишаване на физическата издръжливост и времето за изтощаване на организма.

Билковата комбинация в традиционната китайска медицина, състояща се от плодове Schisandra Chinensis, Radix Panax ginseng и Radix Ophiopogon japonicus в тегловно съотношение 3: 2: 6; воден екстракт, се предлага за лечение на сърдечни заболявания.

Като протекция за черния дроб се използва друга билкова смес с участието на шизандра (основна съставка), в прахообразна форма, приемаща се по 15 грама на ден. Другите билки в тази смес са: корен от телчарка, кора от сацума, женшен, канела, корен от японска ангелика, корен от сграбиче, корен от божур, женско биле и гъбата Poria sclerotium.

Взаимодействие на шизандра с хормони

При ин витро изследване е доказано, че Schisandra chinensis действа като слаб естрогенен агонист. Относно тестостерона, тя не влияе на секрецията му.

Форми на приложение на шизандра:

сок от шизандра

  • външно - тинктура;
  • вътрешно - запарка, сок;

Точна доза за прием на билката не е определена. Разчита се главно на традиционни методи на нейното приготвяне и прием:

  • екстракт от сушени плодове в 95% етанол в съотношение 1:6 се прилага по 20-30 капки дневно;
  • сух екстракт от плодове добавен към 150 мл вода в съотношение 1:20 се пие два пъти на ден по време на хранене;
  • прием на прахообразен плод или екстракт от плодове (обикновено се среща като хапчета) се приема в количество от 1-3 грама дневно с храната.

От плодовете на Schisandra chinensis могат да се приготвят и вина или чайове.

Начин на употреба:

  • запарка  - 10 грама счукани плодчета се заливат с 1 чаша вряла вода. Киснат 15 минути, след което течността се прецежда. Приема се по 20-40 капки няколко пъти на ден;
  • тинктура - наситнени плодчета се заливат с 95 %-ов спирт (1:5). Затварят се в тъмна бутилка и се оставят на тъмно място 10 дни, на стайна температура, като се разклаща от време на време. Прецежда се и престоява още няколко дни, след което пак се филтрира. Взима се по 35-40 капки, няколко пъти дневно в продължение на месец;
  • срещу хипотония - консумация на плодчета.

Внимание!

Шизандра не трябва да се консумира по време на бременност.

Взаймодейства с лекарства, включително варфарин.

Още по темата:

3.3, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Schisandra_chinensis
https://examine.com/supplements/schisandra-chinensis/
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-376-schisandra.aspx?activeingredientid=376&activeingredientname=schisandra

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСпортСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаНовиниИсторияФизиологияАнкетиТестовеПсихологияЛайфстайлСоциални грижиВидеоЗдравни проблемиМедицински изследванияПатологияИнтервютаДиетиХрани и ястияОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиНормативни актове