Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Araliaceae (Бръшлянови) Аралия

Аралия

Сем. Araliaceae (Бръшлянови)

Аралия - изображение

Аралия (Aralia mandshurica, Manchurian thorn) представлява дърво, което принадлежи към семейство Бръшлянови (Araliaceae). Билковите лекарства от аралия се използват като стимулант на централната нервна система, при умора, депресия и хипотония, с цел загуба на тегло, при слабост, главоболие, стрес, за засилване на имунната система, като общ стимулант и адаптоген.

Устройство на аралия

листа на аралия

Дървото израства на височина до около 10 метра. Понякога видът се развива под формата на храст с до 3 издънки. Има богата листна маса, която се състои от дълга листна дръжка с разположени на нея множество листенца по двойки, с една листна единица на върха. Кората на ствола и по-старите клони е оцветена в тъмно сиво, като по нея се установяват бодли с различна големина и гъстота.

 

цветове на аралия

 

Цъфти в белезникави или зеленикави малки цветчета, които са събрани в терминални, гъсти съцветия. Съцветните образувания приличат на чадърчета. Аралията образува малки тъмно лилави плодчета, със сферична форма. Те са изключително привлекателни за птиците и им служат за храна.

 

 

Разпространение на аралия

Родният ареал на разпространение на растителния вид е установен в Русия, Северен Китай и Корея. Среща се по поляни и гори.

Използваема част на аралия

плодове на аралия

 

Употребяеми части на аралията с лечебна цел са нейните кора, корени и цветове. Чайове, произведени от различни части на дървото са използвани в исторически план в Русия за лечение на умора, слабост, главоболия, депресия, за засилване на имунитета и при стрес.

 

 

Химичен състав на аралия

Аралията съдържа:

 • етерично масло;
 • смолисти вещества;
 • тритерпенови глюкозиди;
 • алкалоида аралин и др.

Лечебни свойства и приложение на аралия

Свойства на аралия:

 • възбужда нервната система;
 • повишава физическата активност;
 • хипогликемично - при изследване върху животни, изолираните сапонини от Aralia mandshurica водят до понижаване плазмени нива на глюкозата;
 • хиполипидемично - понижава телесното тегло.

Състояния и заболявания, при които се прилага аралия:

 • използва се при преумора;
 • отпадналост;
 • депресия;
 • ниско кръвно налягане;
 • вличе върху чернодробните ензими - по време на проучвания при животни високите дози Aralia mandshurica водят до повишаване на серумните нива на аланин аминотрансферазата и гама-глутамил транспептидазата.

дърво аралияАралията е открита и използвана за първи път в Русия. От тогава насам се приема, че това растение подпомага тялото и ума, като повлиява напрежение, тревожност и умора. Предполагало се е, че Аралията стимулира имунната система и издръжливостта на пациента на заболявания. Билката е използвана също за да се подобри ефективността на лекоатлети. Предварителни данни сочат, че тя може да предпази от някои форми на неправилен сърдечен ритъм и радиационно увреждане.

Адаптогенни свойства на аралията

Като"адаптогени" се означават продукти, извлечени от билки и растения, които помагат на организма да се справя с ежедневието. Стреса, умората и депресията могат да го изтощят, но се смята , че адаптогените са способни да редуцират чувствително тези състояния.

Подобно на Eleutherococcus, Aралията се смята, че стимулира централната нервна система по-ефективно в сравнение с други адаптогенни средства. Повечето от тази стимулация идва от употребата на течния екстракт от Aralia мandshurica. Тъй като има афинитет към централната нервна система и я стимулира, това растение помага за увеличаване на енергията, работоспособността и паметта. Някои автори смятат, че Aralia Mandshurica може да бъде в помощ на пациенти при възстановяване от тежки заболявания, предотвратяване на нарушения в обмяната на липидите, понижаване на високия холестерол и увеличаване на производството на фосфолипиди.

Приема се, че адаптогените помагат за балансиране на тялото и ума при човек. Въпреки, че Аралията е адаптоген, който е чудесен стимулант на централната нервна система, другите адаптогени могат също да помогнат при нарушение на метаболизма, заболявания на белите дробове, бъбреците, паметта и много други. В действителност, много хора вярват, че билката повлиява много състояния, включително облекчаване на язви, жълтеница, кашлица и простуда.

Понижаване телесното тегло с аралия

кора на аралияВ комбинация с други билки, аралията помага в отслабването на затлъстели и здрави жени. В комбинация с Engelhardia chrysolepsis, може да подобри загубата на тегло чрез увеличаване на нивата на ензим, който помага за изгарянето на мазнините. В тази посока няма достатъчно изследвания, поради което приемът на билковите препарати трябва да се контролира от медицинско лице. Безопасността и ефективността им е наблюдавана и при хора и при животни, но за поставяне на конкретни заключения са необходими още проучвания.

Ефектите от пероралното лечение с Aralox phytopreparation (Аралокс), съдържащи екстракти от Aralia mandshurica и Engelhardtia chrysolepis върху някои параметри на липидния метаболизъм, са изследвани при жени с недиабетно затлъстяване, получаващи нискокалорична диета. Проучването включва 32 доброволци, показва, че третирането с аралокс води до намаляване на общото телесно тегло и масата на мазнините, понижава съдържанието на перилипин в адипоцитите и плазмените триглицериди и стимулира активността на хормон-чувствителната липаза.

Токсичният ефект на екстракт от корен на аралия

Проведено е изследване на токсичния ефект на екстракт от корен на аралия върху плъхове от двата пола, в продължение на 90 дни. Изследвани са токсичните ефекти на Aralia mandshurica върху следните ензими: аланин амино трансфераза (ALT), аспартат амино трансфераза (AST), серумна алкална фосфатаза (SAP), общи протеини и серумен карбамид. Кръвни проби се получават на 15, 30, 45, 75 и 90 ден от приложението на екстракта. Промените се регистрират всяка седмица, а в края на изследването се извършва аутопсия на експерименталните единици и се претеглят черен дроб, бели дробове, бъбреци, сърце, далака, половите жлези и надбъбречните жлези. Черният дроб, гонадите и бъбреците са изследвани хистологично.

Наблюдавано е повишение на нивата на AST и SAP ензими при доза 3,4 g / kg при двата пола на 90-ия ден на приложение, но не са наблюдавани промени в уреята и серумния протеин. Значително намаление на телесното тегло е регистрирано и при двата пола с доза от 3,4 g / kg. Освен това, животните, лекувани с дози от 1,7 и 3,4 g / kg, показват понижаване плътността на фекалиите. Увеличаването на теглото на черния дроб се получава при всички дози на Aralia mandshurica, но не се наблюдават нито макроскопични, нито хистологични промени, както в останалите органи. Представени са възможни увреждания на черния дроб.

Хепатотоксичният ефект на екстракт от изсушен корен на Aralia mandshurica

сух корен от аралияТози ефект на билката е изследван при мъжки и женски прасета от породата ландрас. В продължение на 60 дни те са третирани с екстракт в количество от 0,16 гр / кг маса; 1,5 гр / кг маса и 3 гр  /кг маса. От животните се получава кръв на нулевия, 7, 30 и 60 ден от началото на експеримента. В нея се изследват нивата на ALT (алат – чернодробен ензим), гама глутамил транспептидаза (gGT) и серумна алкална фосфатаза (SAP). Всяка седмица се измерва и телесното тегло на прасетата. В края на експеримента черният им дроб се изследва хистологично. Нивата на ALT и gGT са се увеличили значително при всички подадени концентрации на Aralia mandshurica на 60-ия ден. Животинските модели развиват субклиничен (скрит) хепатит, характеризиращ се с наличието на
лимфоцити и полиморфонуклеарни клетки в портала и перипорталния участък. В заключение се установяват хепатобилиарни токсични ефект от приложението на екстракт от сух корен на аралия, след продължително приложение.

Начин на употреба:

Корени на аралия се смесват със спирт в съотношение 1:5. Пият се 5-6 седмици по 40 капки в кафена чаша вода три пъти на ден.

Дневен крем от аралия осигурява непрекъсната хидратация през целия ден, дълбоко овлажнява кожата и й придава гладък и здрав вид. Също така предлага SPF-20, за да предпази кожата от дехидратация поради вредните ултравиолетови лъчи от слънцето. Адаптогенната билка подмладява и укрепва сухата и увиснала кожа на лицето. Възстановява еластичността и изглажда бръчките за красив, кадифен вид.

Внимание!

зелени плодчета на аралияНяма доказана ефективна и безопасна доза за прием на билката от малки деца, деца до 18-годишна възраст и възрастни над 18 години. Всеки един нейн прием трябва да се съобразява със здравословното и физическото състояние на пациента и да бъде консултиран и наблюдаван от медицински специалист. Особено внимание трябва да се обръща при употребата на аралия с други билкови лекарства, добавки и медикаменти, например като наркотици, понижаващи кръвната захар средства, увреждащи черния дроб, сърдечно-съдови агенти, медикаменти за понижаване на липидите или такива за отслабване.

Аралия да не се употребява от хора с проявена алергия към представители на семейство Бръшлянови. Противопоказания за употреба на билката са още хипертония, безсъние, повишена нервна възбудимост.

Билката може да понижи нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при употребата й от пациенти с диабет или хипогликемия и при хора, приемащи наркотици, билки или добавки, които повлияват кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да се наложи да бъдат наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Може да са необходими корекции на дозата на лекарството, което бива приемано от пациента.

Да бъде обърнато специално внимание на пациенти с чернодробно увреждане или такива, които приемат средства, които могат да причинят увреждане на черния дроб, тъй като приета в големи дози аралия също може да увреди органа.

Няма доказателства за ефективността и безопасността на прием на билката по време на бременност и кърмене. Поради това не я използвайте при тези две състояния.

Още по темата:

3.8, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/blog-and-staywell/health-resources/article/39754
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17073156
http://www.livingnaturally.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=3D9D155236034A5897378F7C5A033221DocID=bottomline-manchurianthorntree
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2650080102/abstract
https://www.naturasiberica.net.au/product/natura-siberica-day-cream-with-aralia-mandshurica
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.937.8274&rep=rep1&type=pdf
http://medicalency.com/aralia-mandshurica.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаСпортСнимкиХранене при...ИсторияФизиологияПсихологияНовиниАнкетиТестовеСоциални грижиЛайфстайлВидеоЗдравни проблемиИзследванияДиетиСпециалистиПатологияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиЗаведения