Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Araliaceae (Бръшлянови) Аралия

Аралия

Сем. Araliaceae (Бръшлянови)

Аралия - изображение

Аралия: Като"адаптогени" се означават продукти, извлечени от билки и растения, които помагат на организма се справя с ежедневието. Стреса, умората и депресията могат изтощят организма, но се смята , че адаптогените са способни да редуцират чувствително тези състояния.

Аралията е открита и използвана за първи път в Русия. От тогава насам се приема, че това растение подпомага тялото и ума, като повлиява напрежение, тревожност и умора. Предполагало се е, че Аралията стимулира имунната система и собствената издръжливост. Aралията е използвана също за да се подобри ефективността на лекоатлети.

Подобно на Eleutherococcus, Aралията се смята, че стимулира централната нервна система по-ефективно в сравнение с други адаптогенни средства. Повечето от тази стимулация идва от течния екстракт от Aralia мandshurica. Тъй като има афинитет към централната нервна система и я стимулира, това растение помага за увеличаване на енергията, работоспособността и паметта. Някои автори смятат, че Aralia Mandshurica може да бъде в помощ на пациенти при възстановяване от тежки заболявания, предотвратяване на нарушения в обмяната на липидите, понижаване на високия холестерол и увеличаване на производството на фосфолипиди.

Приема се, че адаптогените помагат за балансиране на тялото и ума при човек. Въпреки, че Аралията е адаптоген, който е чудесен стимулант на централната нервна система, другите адаптогени могат също да помогнат при нарушение на метаболизма, заболявания на белите дробове, бъбреците, паметта и много други. В действителност, много хора вярват, че билката повлиява много състояния, включително за облекчаване на язви, жълтеница, кашлица и простуда.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Среща се по поляни и гори.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Аралията съдържа:

  • етерично масло;
  • смолисти вещества;
  • тритерпенови глюкозиди;
  • алкалоида аралин и др.

ДЕЙСТВИЕ:

  • възбужда нервната система;
  • освен това повишава физическата активност.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • използва се при преумора;
  • отпадналост;
  • депресия;
  • ниско кръвно налягане.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

Корени на аралия се смесват със спирт в съотношение 1:5. Пият се 5-6 седмици по 40 капки в кафена чаша вода три пъти на ден.

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияСпортСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаНовиниИсторияПсихологияЛайфстайлАнкетиТестовеЗдравни проблемиМедицински изследванияДиетиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиЗаведения