Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Алтернативно лечение на асцит

Алтернативно лечение на асцит

Алтернативно лечение на асцит - изображение

Асцитът представлява натрупване на течност в коремната кухина.

Какви може да са причините за натрупване на течност в коремната кухина (асцит)?

Причини за това могат да бъдат:

 • Повишено портално венозно налягане в резултат на компресия на порталната вена или тромбоза; шистосомиазата, цироза; остра чернодробна некроза; вирусен хепатит, Синдром на Budd-Chiari, миелопролиферативни нарушения, десностранна сърдечна недостатъчност, хиперкоагулационни състояния
 • Хипопротеинемия в резултат на бъбречно заболяване с тежка протеинурия, недохранване и малабсорбция, загуба на протеин поради ентеропатия, остра или хронична чернодробна болест, тежко остро или хронично заболяване.
 • Хронично перитонеално възпаление и инфекция.
 • Изтичане на лимфната течност (хилозен асцит).
 • Хирургична травма
 • Злокачествено лимфно заболяване

Преобладаващата причина за асцит е чернодробно заболяване, но може да се дължи и на други системни заболявания като сърдечна недостатъчност (сърдечен асцит) и нефритен синдром или от първична перитонеална патология, като перитонеална карциноматоза или туберкулоза. Панкреатитът и хепатит B и C също могат да доведат до асцит.

Ако страдате от хронично чернодробно заболяване, наречено цироза, тогава е твърде вероятно да развиете асцит.

Какви са симптомите при асцит?

Признаци на асцит са внезапно увеличение на теглото, затруднено дишане, подуване и болка в корема и липса на апетит. Може да се наблюдават още портална хипертония, нефротичен синдром, летаргия, Подути глезени.

Асцитът е състояние, изискващо лекарска помощ, но съществуват някои естествени средства и методи, които могат да бъдат приложени в началните етапи и за подпомагане на терапията.

Алтернативни средства за лечение на асцит

Диета с ограничено количество сол и почивка в леглото са някои от основните характеристики на лечението. Конвенционалната терапия включва медикаменти (диуретици) и отстраняване на течността чрез терапевтична парацентеза. Наред с конвенционалното лечение, широко приложение намират и някои от средствата на алтернативната медицина, като най-разпространените и предпочитани са естествените средства и билки.

Лук при асцит

ЛукЗа да настъпи облекчение при асцит, особено важно е да бъде отстранена токсичната течност, събрана в корема. Един от начините да направите това е като увеличите честотата на уриниране. Това може да стане с помощта на медикаменти, но и чрез някои зеленчуци, които имат известен диуретичен ефект. Лукът е един от най-ефективните сред тях.

Освен че е добър диуретик, лукът е добър антибиотик и антисептик. Той е богат на фибри и е полезен за лечение на треска, нарушения на съня и проблеми с ушите и очите. Ако страдате от асцит, може би ще искате да добавите лук към ежедневната си диета. Той е леснодостъпен на пазара и може да бъде използван суров, сготвен или под формата на сок.

Чесън при асцит

чесънТой е едно от най-добрите домашни средства срещу асцит. Чесънът е известен с множеството си ползи за здравето, но напоследък е доказано ефективен при лечението на асцит. Сред полезните му ефекти се включват намаляване на кръвното налягане и холестерола, намаляване на риска от сърдечни заболявания, укрепване на костите и намаляване увреждането от свободните радикали. Освен това, той притежава антитоксични свойства и предпазва органите от вредните ефекти на някои токсични вещества.

Чесънът е изключително достъпен и лесен за добавяне към ежедневната диета, под формата на сок от чесън или директна консумация на нарязани или настъргани 1-2 скилидки чесън дневно.

Репички при асцит

репичкиЕдна от основните функции на черния дроб е да пречиства организма от вредните токсични елементи, които постъпват в него. При асцит свързан с цироза, черният дроб се уврежда и не може да функционира правилно. Следователно, не може да детоксикира тялото добре, а натрупващите се токсини са вредни за организма и могат да се превърнат в основна причина за други жизненоважни проблеми.

Репичките са кръстоцветни зеленчуци, които помагат на черния дроб в процеса на детоксикация. Едно от другите важни техни предимства е, че стимулират апетита. Можете да използвате пресни и узрели репички за салата или да направят сок от тях.

Кокосова вода

Кокосови орехи често се наричат "Дървото на живота" и "Дървото с хиляди употреби". Кокосовото масло, млякото и пулпата притежават голям брой здравословни и ежедневни ползи и дори, кокосовата вода е по-добър вариант за хидратация, отколкото обикновената вода, особено, ако страдате от асцит. Кокосовата вода съдържа голямо количество калий и по този начин се използва като средство за хидратация. При наличие на асцит, обикновено не се препоръчва приема на голямо количество вода, за да ограничи натрупването на излишен флуид в коремната кухина. В този случай кокосовата вода е чудесна алтернатива.

Нахут при асцит

нахутНахутът е изключително богат на въглехидрати, протеини, ненаситени мазнини (линолова и олеинова киселина) и витамин А. Той притежава способност да подобрява храносмилането и така облекчава чувството за тежест в корема.

Освен при асцит, нахутът е от полза и при сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и дори рак.

Сок от моркови при асцит

Как да предотвратим обезводняване, без да увеличаваме количеството на натрупаните течности в корема при асцит? Всъщност, не е толкова трудно. Удачен вариант е да пиете хранителни зеленчукови сокове, които също допринасят за оптималната хидратация.

Сокът от моркови е изключителен антиоксидант и основен източник на бета-каротин. Пиенето на 1-2 чаши сок от моркови на ден поддържа сърцето във форма, намалява холестерола и подобрява имунитета.

Билки при асцит

Магданоз при асцит

Натрупаната течност в коремната кухина е вредна и трябва да се отстрани. Използването на билков диуретик е безопасен и полезен начин за това.

Магданозът се е доказал като добър диуретик и дълго време се използва като медицинска билка. Той подпомага функционирането на бъбреците и подобрява дейността на имунната система. Достатъчно е всеки ден да дъвчете по няколко пресни листа или да приготвите чай.

Сминдух семена при асцит

Семена от сминдухСемената от сминдух могат да се наредят сред медицинските билки, тъй като притежават антидиабетични, антилипидемични, антиоксидантни и противоракови свойства. Това ги прави изключително полезни за пациенти с диабет, сърдечни нарушения и рак.

Употребата на семената от сминдух при асцит може да намали подуването в корема, дължащо се на натрупаната течност. Откриват се най-вече в изсушена форма. За да ги използвате при асцит, напълнете буркан с 1 литър вода и добавете чаша семена от сминдух към него. След 12 часа прецедете водата и пийте от нея всяка сутрин.

Хвойновиден мъх при асцит

Polytrichum juniperinum или хвойновиден мъх е известен със своите забележителни медицински употреби. Той е чудесна билка за пациенти с асцит поради мощните си диуретични свойства. Пиенето на чай от хвойновиден мъх два пъти дневно може да спомогне за справяне с прекомерно натрупаната течност. През годините е използван и за разтваряне на камъните в бъбреците и жлъчния мехур.

За да направите чай, в чаша вряща вода добавете 2-3 супени лъжици изсушени листа от хвойновиден мъх и оставете да се накисне за 10-15 минути. След това прецедете и изпийте.

Корен или листа глухарче при асцит

ГлухарчеЛистата от глухарчета са естествен източник на калий и са известни с диуретичните си свойства. При наличие на асцит, може да се използват, за да се стимулира уринирането и изхвърлянето на токсичните течности. В същото време, корените от глухарче са полезни за лечение на възпаление на черния дроб и коремна болка.

За да направите чай от корените на глухарче, към 300 мл вряща вода в тенджера, добавете 100 грама пресни, фино нарязани корени от глухарче. Оставете да се накиснат за 30-40 минути, след което прецедете и се насладете на получения чай.

Корени от репей при асцит

Корените от репей са едно от най-добрите решения за асцит. Те, не само пречистват кръвта и отстраняват вредните токсини от тялото, но също така, действат като диуретик, за да извлекат излишните течности.

За да ги използвате, нарежете ги на малки парченца и ги поставете в тенджера. Добавете една чаена лъжичка масло. Поставете на котлона за около 4-5 минути като ги разбърквате. Насладете на хрупкави корени от репей и естествен лек при асцит.

Ревен при асцит

10% от случаите на асцит имат връзка с определен раково заболяване на черния дроб. Ревенът притежава забележителни противоракови и антинеопластични свойства. За тези му свойства голяма роля има съединение в него, означавано като Rhein reoemodin. Същ така, употребата на ревен при асцит допринася и за облекчаване на подуването на корема.

Стъблото на ревена е годно за консумация, но не консумирайте листата, тъй като те са отровни!

Хомеопатично лечение на асцит

Хомеопатично хапче

Хомеопатията е една от най-популярните холистични системи на медицината. Изборът на средство за терапия се основава на теорията на индивидуализацията и приликата на симптомите чрез използване на холистичен подход. Целта на хомеопатията е не само да се лекуват симптомите на асцит, но и да се преодолее основната причина и индивидуалната чувствителност. Съществуват няколко средства за лечение на асцит, които могат да бъдат избрани въз основа на причините, усещанията и условията на оплакванията. За индивидуален избор на лекарство и лечение, пациентът трябва да се консултира лично с квалифициран хомеопатичен лекар. Има следните лекарства, които са полезни при лечението на симптомите на асцит:

 • Апис мелифика;
 • Апоцинум каннабинум;
 • Ахилеа милефолиум;
 • Ледум палустре;
 • калиум карбоникум
 • Арсеникум албум;
 • Ликоподиум;
 • Аурум муриатикум

Масаж на корема при асцит

Масаж на коремаПациентите с асцит често страдат от тежест и подуване на корема. Изследванията показват, че в този случай, масажът може да донесе известно облекчение. Коремният масаж трябва да включва директно триене, леко точково триене и "месене" в продължение на продължителност 15-20 минути. Повторете го ежедневно за по-добри резултати.

Какво може да направите при асцит?

Спазвайте вегетарианска диета.
Опитайте се да консумирате повече диуретични и лесни за храносмилане храни.
Млякото е по-добра възможност за поддържане на хидратацията при хора с асцит, отколкото вода.
Пийте плодови и зеленчукови сокове вместо вода, за да избегнете допълнително натрупване на течности в корема.

Какво не бива да правите при асцит?

Преустановете напълно приемането на алкохол, тъй като една от основните причини за повечето случаи на асцит е консумацията на алкохол.
Осигурете си редовен и качествен сън
Спазвайте лека тренировъчна програма. Упражняването спомага за развитието на мускулите.
Избягвайте да пиете прекалено много вода. В противен случай ще допринесете за задържане на повече течности в коремната кухина.
Не яжте много мазна, пикантна или сладка храна!

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.homeremedyhacks.com/26-proven-home-remedies-ascites/
https://hpathy.com/cause-symptoms-treatment/ascites-treatment/
https://www.organicfacts.net/home-remedies/home-remedies-for-ascites.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиХранене при...ИзследванияБотаникаНовиниМикробиологияАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиДиети