Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Репичка

Репичка

от 25 апр 2016г., обновено на 26 март 2024г.
Автор: д-р Биляна Петрова
Репичка - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Репичка (Raphanus sativus) представлява малък кореноплоден зеленчук, принадлежащ към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Отглежда се като такъв от около 2000 години преди Новата ера. Известни са европейски и китайски вид репички. У нас се отглежда първият. На територията на Европа растението вирее от 16-ти век. В Древна Гърция, репичката се е консумирала с цел да се предпази човек от отравяне.

Устройство на репичка

репичка

Изображение: Rasbak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Растението разполага с овални тъмно зелени листа, които прорастват на сравнително дълги дръжки. Кореноплодът има конусовидна, овална или подобна на цилиндър форма. Коричката му е оцветена в червено, лилаво-червено, бяло, розово, както и смесица от нюанси от тези цветове. Вътрешността на репичката е бяла, сочна и плътна.

Репичките цъфтят в бели, бледо розови или бледо виолетови цветчета, състоящи се от четири венчелистчета, жълти, плътни тичинки и тънки, тъмно зелени, продълговати чашелистчета. Събрани са по няколко на брой в нежни, аксиларни съцветия, които достигат до 90 см дължина. Плодовете представляват малки, гладки, подобни на клюн шушулки. Вътрешността им е разделена на две части посредством фина преграда. Във всяка половина се съдържат по няколко семенца. Шушулките могат да се консумират когато са още зелени и млади.

Разпространение на репичка

Репичката води произходът си от Средна Азия. Репичките са важна хранителна култура в Египет от около 2000 г. пр.н.е. Разпространява се в Китай от около 500 г. пр.н.е., а в Япония около 700 година от Новата ера. До средата на 16-ти век те все още не са стигнали Великобритания. Днес е разпространена почти навсякъде по света, като са създадени сортове, които да отговарят на съответни почвени и климатични условия на отглеждане в различните места по Земята.

Използваема част на репичка

Употребява се цялото растение, както за храна, така и с медицинска цел.

Химичен състав на репичка

репичка

Изображение: Self, en:User:Jengod, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Репичката съдържа етерично масло, ензими, минерали (kaлий, нaтpий, kaлций, фocфop, мaгнeзий, жeлязo, молибден); витамини (витaмини oт гpyпa B - ниaцин, тиaмин, pибoвлaфин, витaмин B3), ackopбинoвa kиceлинa, антоцианини, фитонциди, рафанин и др.

Лечебни свойства и приложение на репичка

Свойства на репичката

  • жлъчeгoнно и диypeтично;
  • отхрачващо;
  • спазмолитично;
  • газогонно;
  • възбyждaщо aпeтитa;
  • cпoмaгa зa пo-дoбpaта чpeвнa пepиcтaлтикa и пo-лecнoто ocвoбoждaвaнe нa чpeвнoтo cъдъpжaниe - слабително;
  • подобрява храносмилането;
  • понижава нивото на холестерол в кръвта;
  • регулира кръвното налягане;
  • антиканцерогенно;
  • детоксикиращо (изчистват свободните радикали от организма);
  • имуностимулиращо.

репичка

Изображение: Rasbak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

На съдържащият се в зеленчука рафанин се дължат неговите антибактериални и противогъбични свойства. Той инхибира растежа на Staphylococcus Aureus, Е. коли, стрептококи, пневмококи и други микроорганизми. Кореноплодът действа секретолитично и отхрачващо при ринит, кашлица, бронхит, алергии, други заболявания на дихателната система. Използва се и като противопаразитно средство при вътрешно опаразитяване. Сокът от пресни листа действа слабително и диуретично. Семената притежават газогонно, диуретично, отхрачващо, слабително и тонизиращо функцията на стомаха действие. На него се преписват и следните други свойства: противоскорбутно, спазмолитично, адстрингентно, жлъчегонно, подпомагащо храносмилането, диуретично.

Състояния и заболявания, при които консумацията на репички осигурява част от лечението им

  • целулит;
  • задържане на течности в организма;
  • инфекции на уринарния тракт;
  • простудни заболявания;
  • белодробни заболявания, включително астма;
  • болести на горните дихателни пътища;
  • диабет;
  • високо кръвно налягане;
  • неоплазии;
  • нарушено храносмилане;
  • подуване на корема (газове);
  • киселини;
  • оригвания;
  • диария.

Репичките са отлична храна при уролитиаза и скорбут. В наситнен вид се използва външно, под формата на лапа, при изгаряния, натъртвания и неприятен мирис на краката.

Сок от репички стимулира метаболизма и е полезен при зaтлъcтявaнe, пoдaгpa и диaбeт, а локално приложен оказва успокояващо действие при ухапвания от насекоми. Консумацията на кореноплода осигурява добро храносмилане, добра функция и поддържане нормалната структура на сърдечно-съдовата система и на съединителната тъкан, свежест и сияйност на кожата. Фитонцидите в репичката действат като естествени антибиотици, което определя предпазващата й роля от простудни и вирусни заболявания.

Съдържанието на синапено масло в репичките предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Те стимулират дейността на жлъчката и черния дроб. Още в миналото корените на растението са използвани в народната медицина като жлъчегонно средство. Голямото количество минерални вещества в зеленчука, осигуряват укрепването на организма, улесняват отхрачването и подпомагат лечението на белодробни заболявания. Количеството калий в репичките е достатъчно за понижаване на кръвното налягане - за тази цел консумирани в размер около 200 грама на ден. Листата на репичките са особено полезни при стомашно-чревни възпаления. Притежават осезаеми слабителни свойства. Познати са като средство, защитаващо организма от развитие на жълтеница.

Всички зеленчуци включително и репичките, принадлежащи към семейство Кръстоцветни, притежават притивораковото действие. То се изразява в това, че те блокират взаимодействието на канцерогенните вещества с чувствителни тъкани или по-точно спиране превръщането на здравите клетки в ракови. Описаното свойство се дължи на съдържанието на глюкозинолати в кръстоцветните зеленчуци – органично вещество, използвано за превенция от рак на дебелото черво. Учени са установили, че всички зеленчуци с червено оцветяване имат по-изразени антиоксидантни и в частност антиканцерогенни свойства. Изотиоцианати и антоцианини, съдържащи се в репичката, определят нейните противоракови свойства и превенцията от раково заболяване, която си осигуряваме при редовната й консумация.

Репичките са полезни и със своя нисък гликемичен индекс. Вeщества в нея поддържат нормални нива на кръвната захар, което я прави предпочитана за консумация от диабетици.

Репички в кулинарията

репичка

Изображение: www.Pixel.la Free Stock Photos, CC0, via Wikimedia Commons

Репичката се консумира прясна, подправена по Ваш вкус, най често като съставна единица на салати. Комбинира се успешно с много зеленчуци. Не се предпочита термичната й обработка, защото крехката й пулпа се разпада на каша. Зелената маса на репичката може да се готви като спанак или прясна да се овкусява в салати. За да направите сок от репички, комбинирайте равни количества репички, краставица, стръкове целина и зелена ябълка. Друга вкусна комбинация е репички, киви и морков. Сок от репички или наситнени такива се включват в плодови коктейли. Експериментирайте с различни продукти и вкусове и ще се изненадате колко приятен е резултатът.

Влагат се успешно в таратора вместо краставички и в комбинация с магданоз и орехи. А леко задушени с масло, сол и черен пипер стават превъзходно предястие. Уникално е и съчетанието им с портокал, диня и круша в плодова салата. Не на последно място, репичката е един от най-често употребяваните зеленчуци за декорация в кулинарията.

Шушулките на зеленчука се използват за храна, както бе споменато вече, когато са млади и зелени. Те бързо узряват и придобиват дървесен вид и консистенция. Семената на репичката също могат да се консумират. За тази цел се обработват по следния начин:

  • накисват се в топла вода за 12 часа. След това се оставят да покълнат за около 6 дни. В този вид са готови за консумация, като се добавят към салати, придавайки им пикантен вкус.

Хранителна стойност на 100 грама сурови репички:

  • 66 кДж (16 ккал)
  • протеин - 0,68 гр
  • сурови влакнини 1,6 гр
  • въглехидрати - 3,4 гр
  • мазнини -  0,10 гр
  • витамини - тиамин (B1) - 0,012 мг, ниацин (B3) - 0,254 мг, рибофлавин (B2) - 0.039 мг, пантотенова киселина (В5) - 0,165 мг, фолиева киселина (B9) - 25 гр, B6 - 0,071 мг, С - 14,8 мг
  • минерали - цинк - 0,28 мг, калций - 25 мг, магнезий - 10 мг, желязо - 0,34 мг, фосфор - 20 мг, калий - 233 мг, молибден

Други употреби на репичките

  • при пресоване от семената на репичката се извлича масло. Те съдържат около 48% от него. Маслото не е подходящо за консумация от човека, но се оказва потенциален източник на биогориво;
  • в страни с преобладаващ студен климат репичките, освен с промишлени цели, се използват за отглеждане с цел обогатяване на почвата с хранителни вещества, като растение, което я предпазва от ерозия, оказва й уплътняващо действие или просто като зелена нейна покривка;
  • репичката се използва и като репелент - отблъсква бръмбари от домати и краставици и различни други насекоми;
  • някои от сортовете репички растат по-бързо, като това позволява използването им като зелена.

репичка семена плодИзображение: Leo Michels, Public domain, via Wikimedia Commons; Salicyna, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Интересно за репичката

Югоизточна Азия е единственият регион където са открити диви форми на Raphanus sativus. Централен Китай, Индия и Централна Азия изглежда са били вторични центрове, където са разработени различните сортове от вида. В исторически план, гръцки и римски агрономи през първи век от н.е. описват различни сортове репички - малки, големи, кръгли, дълги, с различна пикантност и цвят. Репичките изглежда са били едни от първите европейски култури, въведени в Северна и Южна Америка.

Около седем милиона тона репички се произвеждат годишно, което представлява приблизително 2% от световното производство на зеленчуци.

В Япония и Корея, от репичките се правят кукли детски играчки. Те са едно от растенията, които са част от Фестивала на седемте билки (Festival of Seven Herbs), който се провежда на седмия ден след Нова година в Япония.

Жителите на Оаксака, Мексико, празнуват Нощта на репичките (Noche de los rbanos) на 23 декември, като част от коледните празници. Фокусът на този фестивал, честван от 1897 г., е насочен към създаването на сложни скулптури, издълбани от гигантски репички, изобразяващи сцени от Рождество Христово или светци.

Внимание!

Консумацията на репички не се препоръчва при възпаление на стомаха и червата.

Заглавно изображение: Rasbak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Лук кромид Лук кромид
  • Сангре де драго, Кръвта на дракона Сангре де драго, Кръвта на дракона
  • Пирен Пирен
  • Люцерна, Алфалфа Люцерна, Алфалфа
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ТАМЯН 10 мл MIAROMA
41.90лв.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ТАМЯН 10 мл MIAROMA

ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА СПИКА 10 мл
24.00лв.

ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА СПИКА 10 мл

ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл
7.80лв.

ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл

Е ЛЕК ВРАНАС МЕХЛЕМ С ЖИВОВЛЯК 20 мл
11.30лв.

Е ЛЕК ВРАНАС МЕХЛЕМ С ЖИВОВЛЯК 20 мл

АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл.
8.90лв.

АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл.

Е ЛЕК ВРАНАС МЕХЛЕМ С ЖИВОВЛЯК 40 мл
20.00лв.

Е ЛЕК ВРАНАС МЕХЛЕМ С ЖИВОВЛЯК 40 мл

Коментари към Репичка

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Репичка
    www.framar.bg 
    на 30 June 2025 в 17:26
    Коментирайте "Репичка"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Розиди (Rosids)
  • Разред Brassicales
  • Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)
  • Билки за понижение на нивата на креатинин в кръвта
  • Каламинов лосион
  • Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
  • Как да облекчим бързо сърбежа след ухапване от комар
  • Бял крем, Бял лилиум
  • Отстраняване на кърлеж
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Лепка
  • Хирургично отстраняване на лимфни възли
  • Лекува ли витамин В17 рак?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 1 час и 37 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 4 дни, 18 часа и 18 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 1 час и 9 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 8 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 21 дни, 28 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 21 дни, 23 часа и 53 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 24 дни, 5 часа и 16 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 24 дни, 7 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival