Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malpighiales Сем. Euphorbiaceae (Млечкови) Сангре де драго, Кръвта на дракона

Сангре де драго, Кръвта на дракона

Сем. Euphorbiaceae (Млечкови)

Сангре де драго, Кръвта на дракона - изображение

Сангре де драго, Кръвта на дракона (Croton lechleri, Sangre de Drago, Sangre de Grado) представлява дърво с лечебни свойства, принадлежащо към семейство Млечкови (Euphorbiaceae).

Последните 10 години интересът към дървесния вид е особено голям, поради изключителнителните му лечебни качества. Разработват се методи за неговата култивация и безопасно събиране на лечебната му стволова течност, без унощожаване на растението.

 

 

 

Устройство на сангре де драго

 

Дървото достига на височина от 10 до 20 метра. Стволът му е с дебелина окоро 30 см в диаметър и е покрит с леко грапава кора.

Листната маса на вида е оцветена в тъмно зелено, като листната петура е широка със сърцевидна форма. Листата са разположени директно върху клоните и ствола и разполагат с дълги дръжки. Цветовете са зеленикаво-бели, развиващи се върху дълги стъбълца.

 

 

Разпространение на сангре де драго

Кръвта на дракона се развива на различна надморска височина. Дървото Сангре де Драго расте преди всичко в Андите и джунглите по горното течение на р. Амазонка, основно в Перу и Еквадор. Течността на това растение не бива да бъде уеднаквявана с червено оцветените смоли, произхождащи от други дървесни видове, също познати под наименованието “Драконова кръв”.

Използваема част на сангре де драго

Тъмночервената течност, която изтича след порязване на ствола и кората на дървото, е използвана още в миналото в народната медицина на Южна Америка като лечебно средство.

Химичен състав на сангре де драго

Кръвта на драгона се състои от следните химични елементи:

Cyanidole (flavonol monomers):              hardwickiic acid
(+)-gallocatechin)                                   bincatriole
(+)-catechin                                           crolechinole
(-)-epicatechin                                        crolechinic acid
(-)-epigallocatechin                                 coberine A
proanthocyanidin dimer B-4                      coberine B
proanthocyanidin trimer                           taspine
proanthocyanidin tetramer                        dihyhrobenzofuran lignans:   
proanthocyanidin heptamer                      -3’, 4-O-dimetylocedrusine
                                                                  -4-O- methylocedrusine
1,3,5-trimethoxybenzene
2,4,6-trimethoxyphenol                              α-calacorene
4-hydroxyphenethyl alcohol                       α-copaene
                                                                   α-pinene
β-sitosterol                                                  α-thuyene
β-sitosterol-β-D-glucopyranoside                β-caryophyllene
                                                                     β-elemene
β-pinene                                                       Gamma-terpinene
Betaine                                                         Gamma-terpinole
Borneol                                                         Lignin
Calamenene                                                 Linalool
Camphene                                                    Methylthymol
Cuparophenol                                               Myrcene
D-limonen                                                     Para-cymene
Dipentene                                                     Pectic-acid
EO                                                                Terpinene-4-ol
Eugenol                                                        Vanillin
Euparophenol  

Приложение на сангре де драго

Течността от кръвта на дракона се събира в периода от 4:30 и 9:30 часа сутринта, тъй като по-късно твърде многото слънчева топлина може да предизвика загуба на повече вода от дървото и получаването на по-малко количество секрет. Дъждовната вода пък може да го разреди. През годините на изследвания е установено, че най-добре е да се добива течността от дървета, които са навършили 6-7 годишна възраст или по-големи и са най-малко с около 27 см в диаметър голям ствол, тъй като това увеличава добива на смола. Тези дървета могат да дават средно по 3-4 литра течност от дърво.

През 1985 г. за тапсин (taspine) са документирани противовъзпалителни, антитуморни (срещу саркоми) и антивирусни свойства. Белгийски учени установяват, че тапсин е ефективен и срещу херпесни вируси.

През 2002 г. изследователи съобщават, че кръвта на дракона, ин витро проявява добре изразен ефект срещу рак на стомаха и дебелото черво. През 2003 г. италианските изследователи съобщават, че секрета от дървото инхибира растежа на миелогенна левкемична клетъчна линия от човешки клетки и също така предотвратява мутирането им в ин витро проучвания.

В САЩ са изследвани и получени резултати на ефективни въздействия на сангре де драго при диабетна невропатия и диабетни кожни язви и рани, неподлежащи на други методи на лечение.

В народната медицина на местните индиански племена на Южна Америка, Сангре де Драго се използва от стотици години. Най-честото приложение на течността от растението е като превръзка за рани. Тя уплътнява раната, изсъхва бързо и създава защитен слой върху нараненото място. През последните десетилетия най-разпространената му форма на употреба в други части на света е като хранителна добавка във вид на течен екстракт.

Притежава антиоксидантни, болкоуспокояващи, противовирусни, пургативни, тонизиращи, противовъзпзлителни, противогъбични, антисептични, антихеморагични свойства.Олигомерните проантоцианидини, съдържащи се в лечебната течност, се изследват за лечение на HIV-асоциирана диария. Клинично изпитване на основната съставка на растението (SP-303) при пациенти с HIV-асоциирана диария, показва благоприятен ефект. Има доказателства за ползотворният ефект на дървесния секрет, приет вътрешно при стомашни язви, улцерозен колит и болест на Крон.

Още действия на кръвта на дракона, документирани при изследвания: антиалергично, антибактериално, противодиарично, антилевкемично, нервоуспокоително.

Установени други действия, резултат от  традиционната употреба на билката: аналгетично, отново антиканцерогенно, против сърбеж, противоязвено, стягащо, прочистващо кръвта.

Антивирусната активност на растението се проявява срещу грип, парагрип, херпес симплекс вируси I и II, както и хепатит A и B.

Други състояния и заболявания, при които се използва сокът от кръвта на дракона от местното население в ареала му на разпространение: фрактури, хемороиди, язва на стомаха, язви на червата, при вагинално течение, инфектирани венци, възпаления, треска, кръвоизливи след раждане, кожни увреждания, язви в устата и гърлото, като антивирусно средство за горните дихателни пътища, вирусен гастрит и ХИВ; вътрешно и външно при рак, локално при ухапвания от насекоми и ужилвания. В бразилската традиционната медицина сокът в момента се използва за рани, кръвоизливи, диария, афти и като общо тонизиращо средство.

В Бразилия сокът от дървото се използва още при бактериални инфекции, за прочистване на кръвта, рак, храносмилателни разстройства, треска, гъбични инфекции, кръвоизливи, язва на стомаха, тумори, язви в устата и като стягащо средство; в Доминиканската република - при  рани, както и за спиране на кървене; в Еквадор - при рак, възпаления, рани; в Мексико - при треска, инфекции на венците, рани; в Перу - при рак, диабет, диария, екзема, фрактури, гъбични инфекции, стомашно-чревни проблеми, кръвоизливи, хемороиди, инфекции, инфектирани ухапвания от насекоми, ларингит, ревматизъм, кожни обриви, рак на кожата, проблеми с гърлото, зъбобол, тумори, язви (червата, устата и стомаха), вагинит, вагинални инфекции, вагинално течение, рани и като антисептик; в САЩ - при рак, диабетна невропатия, екзема, гъбични инфекции (на кожата, ноктите и краката), кръвоизливи, възпаления, ухапвания от насекоми, сърбеж, болка, обриви, язви (чревни, на уста, кожа и стомах), рани и като антисептик.

Сокът от сангре де драго се използва директно или под формата на течен екстракт, който се открива в аптечните мрежи.

Балсами, в чийто състав влиза билката, са предпочитани за употреба при сърбеж, болка, дискомфорт, подуване и зачервяване причинени от ужилвания от оси и пчели, ухапвания от мравки и комари, резултат от термични изгаряния, порязвания, ожулвания и алергични реакции (отровен бръшлян и др.) Лицата съобщават облекчения в рамките на минути, а като цяло премахване на симптомите на сърбеж и подуване за период до шест часа.

Като противодиарично средство растението намира приложение при странични ефекти от лекарства, химиотерапия или лъчетерапия, микробни инфекции на червата, разстройство при пътуващия, вирусна диария (например при СПИН).

Обичайна доза за прием на сока от сангре де драго: 5-10 капки приложени локално върху лезии или смесени с вода, сок, мляко или алкохол, приети в доза от 1 до 3 пъти дневно за период до 3 седмици.

Внимание!

Да не се използва по време на бременност и кърмене, поради липсата на информация за безопасността му на употреба по време на тези две състояния.

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлРецептиАлтернативна медицинаЗдравни проблемиДиетиНормативни актовеСнимкиМедицински изследванияХранене при...СпециалистиКлинични пътекиХрани и ястияАнкетиПсихологияСпорт