Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Възстановяване след прекаран вирусен хепатит с помощта на алтернативни методи

Възстановяване след прекаран вирусен хепатит с помощта на алтернативни методи

Възстановяване след прекаран вирусен хепатит с помощта на алтернативни методи - изображение

Черният дроб има много важна роля в нашия организъм, включително: обезвреждане на вредни химически субстанции, медикаменти и отпадни продукти; задържането и освобождаването на глюкоза, с цел поддържане на постоянни нива на кръвна захар; разграждане на старите кръвни клетки и други.

Има много фактори, които увреждат черния дроб или предизвикват тежко възпаление. Едно от най-тежките е вирусния хепатит.

Хепатит е сериозно възпаление на черния дроб, което обикновено се причинява от вирус. Причина за развитие на хепатит може да бъде също свръхактивна имунна система; злоупотреба с лекарства, алкохол, наркотици; въздействие на химикали и токсини от околната среда.

Заболяването има няколко разновидности - хепатит А, В, С, Д и Е. От тях разпространени са типовете А, В и донякъде С.

Тип А е най-често срещаната форма на вирусен хепатит, наричана още “болест на мръсните ръце”. Много често се проявява в детска възраст, поради понижената хигиена на децата, както и по-честото хранене навън. Най-често заразяването става при поглъщане на заразена с фекална маса храна или вода. Други начини са: контакт със заразена кръв (чрез употребявани игли), преливане на заразена кръв, при полов контакт.

За разлика от другите форми на вирусен хепатит, вирусът не се задържа в тялото след възстановяване. Най-добрият начин за предпазване от хепатит А е с ваксина и добра хигиена.

Хепатит B може да засегне хора от всички възрасти. Предава се чрез контакт със заразена кръв и телесни течности.

Около 10% от пациентите, които се заразяват с хепатит B, развиват хронична, доживотна инфекция, която не винаги е симптоматично изразена. При тях има сериозен риск от трайно увреждане на черния дроб, включително развитие на цироза и рак. Освен това, пациентите с хроничен хепатит В са податливи на инфекция с друг щам на вирусен хепатит, известен като хепатит D (делта вирус).

Хепатит C е по-рядко срещана форма. Разпространява се чрез контакт със заразена кръв, особено чрез използване на общи игли и спринцовки (при интравенозни наркомани). Хепатит С протича като остра инфекция и може да остане хронична или да доведе до смъртен изход. Не съществува ваксина за хепатит C.

Хроничният хепатит може да доведе до образуване на съединителна тъкан в черния дроб (цироза) и да доведе до чернодробна недостатъчност. Има два вида хроничен хепатит - активен и персистиращ.

Хроничния персистиращ хепатит е по-лека форма и състоянието или не се влошава, или това става много бавно. Хроничния активен хепатит от друга страна, е много по-вероятно да доведе до трайно увреждане на черния дроб.

Цирозата се появява при около 5-10% от пациентите с хроничен хепатит В и С. Около 14% от хората с цироза развиват рак на черния дроб.

В периода, след прекаран вирусен хепатит е важно пациента да се съсредоточи към поведение, което да предпази черния дроб от допълнително увреждане, както и да се запази и възстанови функцията му. Усилията трябва да са съсредоточени и към стимулиране на имунната система.

Важно е още да се предприемат мерки за избягване на друго заразяване.

Освен традиционното лечение, след прекаран вирусен хепатит от помощ може да ни бъдат методите и средствата на алтернативната медицина, която да ни помогне за по-бързото възстановяване, подсилване на организма, редуциране на умората.

За пълното възстановяване след прекаран вирусен хепатит с помощта на алтернативни методи трябва да следваме някои препоръки.

Внимание! Алтернативното лечение не бива да замества традиционното, а само да го допълва и подпомага.

 

Какво е полезно?

Хранене след прекаран вирусен хепатит

Всичко, което ядем и пием преминава през черния дроб. Затова неправилното хранене може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб или да засили съществуващите.

Вредата от лошо структурираната диета се изразява в няколко направления.

От една страна, прекомерния прием на храна води до наддаване на тегло, а това от своя страна е свързано с натрупване на мазнини около черния дроб, състояние наречено чернодробна стеатоза. Това значително затруднява работата му и го уврежда.

Освен това, някои хранителни вещества имат токсично действие върху черния дроб и трябва да се избягват.
За разлика от това, една добре балансирана диета може действително да подобри здравето на черния дроб, дори при пациенти прекарали вирусен хепатит, като в допълнение да предпази от развитието на цироза и рак. Друг плюс е подсилването на имунната система.

Към пациенти с прекаран вирусен хепатит са насочени следните съвети:

 • хранете се редовно и балансирано;
 • предпочитайте храни, които са щадящи за черния дроб;
 • избягвайте противопоказаните храни и напитки;
 • приемайте обилно количество плодове и зеленчуци;
 • поддържайте здравословен прием на калории;
 • яжте пълнозърнести храни, хляб и зърнени култури;
 • консумирайте достатъчно протеини;
 • пийте достатъчно течности;
 • постигнете и поддържайте здравословно тегло.

От огромно значение е да се консумира:

 • екологично чиста храна.

Много опасни за черния дроб са използваните в селското стопанство пестициди и торове.

Редовното хранене означава да се яде най-малко три пъти на ден. Един от начините да се поддържа стабилно нивото на енергията е да се яде на малки порции, най-малко на всеки 3 часа. Редовното хранене също ще редуцира гаденето и неразположенията, които често съпътстват медикаментозното лечение на хроничен хепатит.

Плодовете и зеленчуците са важен източник на много хранителни вещества, включително калий, фибри, витамин С, бета-каротин, фолиева киселина. Някои от тези вещества са антиоксиданти, които могат да се борят срещу увреждането на клетките. Като бонус, повечето плодове и зеленчуци са с естествено ниско съдържание на мазнини, натрий и калории.

 • Приемайте най-малко три-четири порции плодове и зеленчуци на ден.

Важен е приема на достатъчно количество протеин, за да лекуват увредените чернодробни клетки. Протеина помага за възстановяването и поддържането на мускулната маса и телесните тъкани.

При някои пациенти, след прекаран вирусен хепатит, особено от тип С, се установява повишаване нивата на желязо в кръвта. При наличие на такова повишаване, е необходимо да се избягват някои богати на желязо храни, като червено месо, черен дроб и обогатени с желязо зърнени култури.

Що се касае за мазнините, те също са важен компонент от хранителния режим. Трябва да се избират обаче:

 • здравословни източници на мазнини, като зехтин, риби, масло, ленено семе и други.

Витамините и минералите е препоръчително да се набавят предимно с храната, за да не се затруднява работата на черния дроб с допълнителни хранителни добавки.

По-подробна информация за храненето при хепатит може да намерите:

Храни богати на витамин С

Приема на витамин С в по-големи дози често се прилага към традиционното лечение на хепатит. Затова присъствието му в консумираните храни и напитки е голям плюс по време на след възстановителния период.

Витамин С значително повишава съпротивителните сили на организма, стимулира имунната система и е необходим за протичането на много процеси в тялото.

Повече за ролята на витамин С за здравето може да прочетете:

Билки

Билките обикновено са безопасен начин за укрепване и тонизиране на различни системи на организма. Както при всяка терапия, така и при билколечението важи правилото, че трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар. Своеволния прием на билки, особено в големи количества, може да има и негативни последствия. Някои дори може да имат въздействие върху приеманите лекарства.

Билките за подкрепа на черния дроб може да се приемат под формата на чайове, запарки, тинктури. Ако не е посочено друго, обичайното приготвяне на билки е следното:

за направата на 1 чаша чай се запарва 1 ч.л. от билката в 200-250 мл вода. Запарката отнема около 5-10 минути за листа или цветове и 10-20 минути за корени. Когато се използват корени, те може предварително леко да се счукат, за да освободят по-лесно полезните си свойства.

Обикновено, при повечето билки, се приемат от 2 до 4 чаши чай на ден.

Тинктурите от билки може да се приемат по отделно или да се комбинират.

Една от най-полезните билки за черния дроб е белия трън (магарешки бодил). Изследванията показват, че белия трън има способността да стимулира регенерацията на черния дроб, чрез образуването на нови клетки. Освен това, приема му не води до поява на странични ефекти или ако има такива, те са незначителни.

Други подходящи билки са: корен женско биле, корени от глухарче, шипка, невен, змийско мляко, жълт кантарион, камшик и други.

По-подробно билките, които се използват за засилване функцията на черния дроб са разгледани в следната статия:

Към билките се причисляват и т.нар. гъби, като най-полезни за пациентите с прекаран вирусен хепатит са гъбата кордицепс и рейши.

Гъбата кордицепс

Гъбата кордицепс се използва от китайска медицина от векове. Тя е изпитано средство за подсилване на имунната система и подобряване качеството на живот. Тя е изключително полезна за чернодробни нарушения, включително след прекаран вирусен хепатит, особено от тип В. Кордицепс има свойството дори да засилва и възстановява функцията на черния дроб. Достатъчни са 3 - 4.5 грама два пъти дневно. Пациенти с автоимунни заболявания не бива да приемат гъбата кордицепс.

Гъбата рейши

Гъбата рейши (ганодерма, луцидум) е наречена "императорска гъба на дълголетието". Тя има силно положително въздействие върху състоянието на черния дроб и е особено подходяща за боледували и боледуващи от хепатит В. Някои изследвания сочат, че тя дори има способността да неутрализира вируса, причиняващ заболяването.

Приемат се около 150-300 мг 2-3 пъти дневно, като може да се приготви и тинктура, от която са достатъчни 30 - 60 капки 2-3 пъти на ден.

Рейши може да понижи кръвното налягане и да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта, затова се консултирате с лекуващия лекар, ако имате някой от посочените проблеми.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са от огромно значение за здравословното състояние, като цяло, включително и за състоянието на черния дроб. Тяхната роля е да улавят и обезвреждат вредните свободни радикали, след което те не са опасни за организма.

Тази функция на антиоксидантите значително подпомага работата на черния дроб, защото по този начин той е по-малко натоварен с пречистването на вредните субстанции, като освен това е и защитен от вредното въздействие на радикалите.

Приема на достатъчно антиоксиданти е едни добър съюзник в следвъзстановителния период при прекаран вирусен хепатит.

По-подробна информация за ролята на антиоксидантите, както и източници за набавяне, може да намерите:

Един от най-подходящите антиоксиданти за пациенти с хроничен хепатит е селена. Можете да си набавите селен чрез консумацията на бобови растения, царевица, тестени изделия, месо, риба, сирене.

Компреси с рициново масло

Рициновото масло, поставено като компрес върху кожата, над черния дроб има значителни оздравителни свойства.

За да се направи компрес от рициново масло, пациента първо трябва да научи разположението на черния дроб - той се намира отдясно, точно под ребрата. Използва се мека, вълнена кърпа, която се напоява добре с чисто, студенопресовано рициново масло.

Компреса са поставя върху кожата, над черния дроб, покрива се с друга, по-голяма кърпа (за да не тече рициновото масло и да цапа дрехите и леглото), а върху нея се поставя термофор или бутилка с топла вода. Ако нямате термофор, може да покриете с електрическа възглавничка. Затоплянето ускорява усвояването на рициновото масло от кожата. Колкото по-гореща е водата в бутилката, толкова по-добре, важното е да е поносимо за кожата.

Компреса трябва да се прилага в продължение на минимум 30 минути и максимум час и половина. Прави се ежедневно.
Приготвения компрес може да се използва неколкократно, като за целта след употреба се поставя в найлонов плик. При нужда, само се добавя малко рициново масло.

Компрес с йод

Друг алтернативен метод на лечение на хроничен хепатит е поставянето на компрес с йод. За целта вземете мека кърпа, накапете йод и приложете компреса върху кожата, над черния дроб. Покрийте с найлон.

Задръжте компреса около 15 минути.

Масаж

Масажа е изпитано средство, ефективно при много заболявания и състояния.

Много стимулиращ за черния дроб е масажа на стъпала. Може да се провеждат два вида масаж: сух и с масла.

Сух масаж

Сухия масаж се извършва с помощта на четка с твърд косъм, като движението е от петата до пръстите на крака. Извършва се интензивно, предимно вечер, преди лягане. За по-голяма ефективност, масажа се извършва от друго лице, докато пациента лежи спокойно в леглото си. Удачно е след масажа да се обуят памучни чорапи.

Масаж с масла

Ароматерапията може да ни бъде от помощ при редица заболявания, включително и при хроничен хепатит.

За целта може да се използват следните масла:

 • бор;
 • лимон;
 • петигрен;
 • карамфил;
 • чаено дърво.

Първите две са особено препоръчителни за лечение на черния дроб, а останалите са ефективни за стимулиране на имунната система.

Може да се прави масаж на стъпалата, както и на цялото тяло. За целта около 15 капки от избраното масло се смесват с 50 мл зехтин, олио или бадемово масло.

Масаж с мед

Меда е чудодейно произведение на природата, което има свойството да извлича токсините от тялото. Освен приет вътрешно, той може да ни помогне и чрез масаж над засегнатия орган.

В случая след прекаран вирусен хепатит, масажа се извършва върху кожата над черния дроб. Най-добре е да се извършва от друго лице, но при нужда - може и самостоятелно. За целта участъка се намазва с чист, домашен мед и с помощта на кръгообразни, потупващи и "отлепващи" движения се втрива в кожата.

Масажа продължава поне 15 минути, като през това време меда попива в кожата и извлича токсините.

Физическа активност

Редовната лека до умерена физическа активност е много полезна за прекаралите вирусен хепатит.

Упражненията действат изключително положително върху имунната система и стимулират оздравителния процес.
Важно е обаче да не се претоварвате! Всичко трябва да бъде с мярка.

Подходящи са редовните разходки край природата, лекия крос, каране на колело или велоергометър, бързо ходене на бягаща пътека, гимнастика, плуване и други. Изберете това, което ви доставя удоволствие и ви разтоварва.

Акупунктура

Прилагането на акупунктура може да бъде много полезно за възстановителния период при прекаран вирусен хепатит. Има много данни, които сочат, че акупунктурата въздейства за стимулиране на имунната система.

От голямо значение е обаче да се използват стерилни игли, за да се предотврати повторно инфектиране.

Вани с глина

Мощно детоксикиращо средство са

 • ваните с глина.

За целта в топлата вода във ваната разтворете около 350-450 грама глина.

Продължителността на ваната е около 20-30 минути. След това вземете топъл душ, без да използвате измиващо средство.

Друго ефективно средство е

 • морската луга.

В аптеките се продават стабилизирана черноморска луга, която може да бъде използвана за вани или обтриване на тялото.

Традиционна китайска медицина

Традиционната китайска медицина има различни практики, развивани в продължение на хилядолетия. Нейните методи за лечение за западната медицина се причисляват по-скоро към алтернативните методи на лечение.

Преди да се предприеме лечение на вирусен хепатит, според китайската медицина първо трябва да се установи нарушението на вътрешната енергия.

 • застой на чернодробно Чи (енергия);
 • излишък на чернодробно ян с ин дефицит (нарушен баланс);
 • недостатъчност на чернодробно Ин.

След като се установи диагнозата, практикуващият прибягва към използване акупунктура, обгаряне с билки (изгаряне на подходяща билка върху акупунктурни точки), прием на специални билкови лекарства за справяне с дисбалансите на чернодробната Чи енергия и постигане на Ин и Ян баланс.

Групи за подкрепа

Много често след прекаран вирусен хепатит пациентите страдат от умора, изтощение, които често може да прераснат в тежко депресивно състояние. Те често се справят трудно със състоянието си. Затова разговорът с хора, които също страдат от това заболяване, често е много полезен.

Групите за подкрепа могат да бъдат от помощ в тези случаи. Съществуват такива групи, създадени за хора с хроничен хепатит.

Консултирайте се с вашия лекар, за да намерите група за подкрепа близо до вас или потърсете в интернет.

За повече информация прочетете:

Колоидно сребро

Колоидното сребро често се препоръчва за лечение на хроничен хепатит. Реално обаче няма достатъчно доказателства за полезния му ефект.

Освен това, приема на колоидно сребро крие риск от развитие на сериозни странични ефекти, включително трайно синкаво оцветяване на кожата, наречено аргирия.

Някои пациенти съобщават за положително въздействие на колоидното сребро върху състоянието им, но предвид несигурния ефект и възможните нежелани реакции, приема на такива добавки не е препоръчителен.

 

Нещата, които трябва да се избягват

Много вещества може значително да влошат здравето на пациентите и да увредят допълнително черния дроб, особено заради сериозното отслабване на имунната система. Избягването на тези вещества е от голямо значение по време на целия възстановителен период.

Напитки

От напитките е важно да избягваме:

 • черен чай,
 • кафе,
 • безалкохолни напитки.

Предпочитайте билкови чайове и запарки, прясно изстискани плодови и зеленчукови сокове, вода (най-добре минерална или трапезна). Ако много ви липсва вкуса на кафето, може да си купите кафе от цикория, ръж или леблебия, като последните могат да се смесват, за по-атрактивен аромат.

Алкохол

Трябва да знаете, че:

 • алкохола е враг номер едно за черния дроб.

Има изключително токсично влияние, особено ако органа вече е увреден. Затова приема на алкохол под всякаква форма трябва да бъде табу!

Храни

Относно храните, опасен е приема на:

 • соя,
 • рапица,
 • шоколад,
 • фруктоза,
 • захароза,
 • рафинирана захар.

Избягвайте сладките неща, които се продават в магазините и сладкарниците.

Най-добре да си ги приготвяте сами, като използвате нерафинирана кафява захар или меласа. Използвайте ги също за подслаждане на напитките, защото освен рафинираната захар, вредни са още:

 • изкуствените подсладители.

Сол

За да предпазите черния си дроб, както и целия организъм, ограничете солта до минимум. А колко малко е достатъчно, може да научите от следната статия:

Най-добре е да заместите обикновената готварска сол с морска или хималайска.

Медикаменти

Тъй като всички лекарства се преработват от черния дроб, желателно е да се избягва приема на всякакви медикаменти, освен предписаните от лекуващия лекар. Това важи и за лекарства, които се издават без рецепта. Особено опасни са нестероидните противовъзпалителни средства, като:

 • парацетамол,
 • ибупрофен,
 • аспирин,
 • напроксен.

Приемани по-често те са токсични и за здрави хора.

В периода след прекаран вирусен хепатит, трябва

 • да се избягва поставянето на ваксини,

освен ако това не е изрично предписано от лекуващия лекар.

 • Витамин А в големи количества може да бъде токсичен за черния дроб.

Той се съдържа в добавки с рибено масло, както и в медикаменти за лечение на кожни заболявания. Затова четете етикетите внимателно и не приемайте добавки и храни с високо съдържание на витамин А.

Храни, богати на витамин А са:

 • яйца,
 • мляко,
 • домати,
 • тиква,
 • сливи,
 • шипки,
 • цитруси.

Приема на тези храни трябва да се ограничава.

Козметика и перилни препарати

Препоръчително е да не се използват дезодоранти, омекотители за тъкани, ароматизатори за стая, анти-бактериални продукти и други.

Трябва да сте предпазливи с козметичните продукти, включително сенки, фон-дьо-тен, кремове за лице и други.

Перилните препарати е добре да бъдат предназначени за чувствителна кожа, като най-удачно е използването на бебешки сапуни за пране.

Билки

Някои билки могат да причинят увреждане на черния дроб. Такава билка е Кава Кава.

Кава Кава се използва за облекчаване на тревожност и напрежение, но може да бъде токсична за черния дроб и да предизвика тежък хепатит и дори чернодробна недостатъчност, особено ако се приема в големи дози или за дълъг период от време.

За да се предпазите от допълнително увреждане, избягвайте тази билка.

Флуор

Особено опасен за черния дроб е флуора. Той се добавя в питейната вода, включително и бутилираната минерална и трапезна вода.

Флуора пречи на обезвреждането на свободните радикали, които от своя страна се натрупват в черния дроб и други вътрешни органи и увреждат целия организъм. За да се предпазите от приема на ненужни количества флуор, не пийте вода от чешмата. Използвайте само бутилирана, но четете етикетите - изберете марка вода, при която съдържанието на флуор е най-ниско.

 

Предпазни мерки

 • измивайте старателно ръцете си преди всяко хранене, както и когато приготвяте храна;
 • избягвайте консумацията на нечиста храна и вода;
 • измийте старателно ръцете си след посещение на тоалетната или след смяна на пелена;
 • избягвайте консумацията на приготвена храна, закупена от несигурни или нехигиенични обекти;
 • почистете се старателно, ако имате контакт с какъвто и да било вид телесни течности на друг човек, особено ако имате съмнение, че е разпространител на зарази;
 • избягвайте контакт с кръв или кръвни продукти, когато е възможно;
 • използвайте предпазни средства по време на полов контакт;
 • избягвайте контакт с множество сексуални партньори;
 • не си поставяйте пиърсинг, както и татуировки;
 • не споделяйте лични вещи, като самобръсначки и четки за зъби;
 • почиствайте и дезинфекцирайте старателно дома си;
 • използвайте бутилирана вода за пиене;
 • не купувайте храна от улични търговци;
 • не яжте сурови или недопечени риба и миди.

 

Както беше споменато, хроничния хепатит може да бъде предпоставка за развитие на цироза и дори рак на черния дроб. За да се предпазите от тези тежки заболявания, е важно да бъдете много внимателни и отговорни към здравето си, да следвате стриктно всички съвети на лекуващия лекар и препоръките за хранене, изложени в статията.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниАлтернативна медицинаХранене при...ЛеченияБотаникаМедицински изследванияЗдравни проблемиИсторияСнимкиНаучни публикацииДиетиЛюбопитноОрганизацииКлинични пътекиНормативни актове