Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Други болести на черния дроб

Други болести на черния дроб МКБ K76

Други болести на черния дроб МКБ K76 - изображение

Черният дроб е жизненоважен орган за човешкото тяло. Намира се в горния десен квадрант на корема, под диафрагмата. Има широк набор от функции, включително детоксикация на различни метаболити, участва в разграждането на храната и синтеза на протеини.

Други болести на черния дроб са различни видове увреждания в черния дроб като: мастна дегенерация, пасивна чернодробна конгестия, хеморагична некроза, инфаркт, пиелоза на черен дроб, венооклузивна болест, портална хипертония, хепаторенален синдром и други уточнени и неуточнени заболявания на черния дроб.

Едно от най-често срещаните болести на черния дроб е мастната дегенерация. Тя представлява натрупване на мазнини, предимно триглицериди в чернодробните клетки. За да се говори за мастен черен дроб или стеатоза на черния дроб липидното му съдържание трябва да надхвърли 5-6% от теглото му. От съществено значение, за да настъпи мастна инфилтрация на черния дроб са някои предразполагащи фактори като: алкохолна злоупотреба, затлъстяване, както прехранването така и гладуването водят до мастна инфилтрация, захарен диабет, лекарства и други токсични вещества също могат да доведат до чернодробна стеатоза. Най-общия патогенетичен механизъм на мастна дегенерация е повишеният внос и намаленото разграждане на мазнините. Клиничната картина на това състояние може да протече без никаква изява или асимптомно до стеатозен хепатит и изявена клинична картина с жълтеница, коремна болка, гадене и повръщане силно нарушаване на чернодробната функция.
Повече за чернодробна стеатоза можете да прочете при:

В групата на други болести на черния дроб влиза и пасивната хронична конгестия на черния дроб. Тя се нарича още застойна хепатопатия и представлява нарушена чернодробна функция поради венозен застой причинен от застойна сърдечна недостатъчност. Тази чернодробна дисфункция се изразява в увеличаване на фиброзната тъкан и формиране на така наречена кардиачна цироза на черния дроб. Симптомите могат да прогресират бавно, но понякога се изявяват внезапно, с бурно начало. Болните съобщават за болка в десен квадрант на корема, жълтеница и повишени ензими. При хронична пасивна конгестия симптомите не са така ясно изразени има тежест в корема, гадене, отслабване, умора, неразположение. По-късно се появяват асцит и отоци по краката.
Повече за застойна хепатопатия или кардиачна цироза можете да прочетете при:

Към групата на други болести на черния дроб се включва и хеморагичната некроза на черния дроб. Повишеното налягане в долна празна вена се предава до чернодробните вени и причинява венозна конгестия в черния дроб, отвеждането на кръвта от синусоидите до терминалните венули е затруднено. Тази конгестия води до натрупване на деоксигенирана кръв на клетъчно ниво, атрофия на чернодробния паренхим и хеморагична некроза. Най-честа причина за това състояние е остра или хронична сърдечна недостатъчност. Клиничната картина обикновено се характеризира със симптоми на основното заболяване. Оплакванията на болния от страна на черния дроб са неразположение, отпадналост, умора, тежест или болка в дясно подребрие, отоци по краката и асцит. Тези оплаквания могат да се появят остро и внезапно или бавно във времето в зависимост от причината.
Повече за централна хеморагична чернодробна некроза можете да прочетете при:

Инфарктите на черния дроб са други болести на черния дроб, които се срещат много рядко поради двойното кръвоснабдяване на черния дроб. Причини за инфаркт на черния дроб са атеросклероза на чернодробната артерия, тромбоза, емболизация, лигиране или срязване по време на операция, аневризма на чернодробната артерия, състояние на свръх коагулация и други. Клиничната изява зависи от времето на действие на причината и възможността за образуване на колатерали. Безсимптомно протича, когато запушването става бавно и има възможност да се образуват колатерали. При остро и пълно запушване на артерията настъпва силна болка в дясно подребрие, жълтеница, гадене и повръщане.
Повече за чернодробен инфаркт можете да прочетете при:

Чернодробна ангиоматоза или пиелоза на черния дроб е рядко съдово състояние, други болести на черния дроб, което се характеризира с множество кухини в черния дроб, изпълнени с кръв. Тези кухини или кисти са с размери от няколко милиметра до 3 см. В повечето случаи причината за появата им не е изяснена (идиопатична пиелоза), а в някои случаи се свързва с лекарства, токсини или друго заболяване. Патогенезата е неизвестна предполага се, че настъпват поради запушване на синусоидите и тяхно увреждане. Клинично обикновено са асимптоматични, но могат да се изявят и с нетипична симптоматика като коремна болка, жълтеница, увеличаване на черния дроб, и по-рядко с по-тежка клинична изява асцит, портална хипертония и чернодробна недостатъчност.
Повече за пиелоза на черен дроб можете да прочетете при:

Друго съдово заболяване включено към групата други болести на черния дроб е и венооклузивната болест. Тя представлява стесняване на най-малките разклонения на вените на черния дроб от съединителна тъкан. Тя представлява усложнение на високи дози химиотерапия, при костномозъчна трансплантация. Освен от химиотерапевтици може да бъде причинена и от алкалоиди, среща се при алкохолен хепатит и системен лупус. Клинично може да се изяви остро, подостро и хронично с отпадналост, умора, безапетитие, отслабване на тегло, гадене и повръщане или с клинична картина на чернодробна цироза.
Повече за венооклузивна чернодробна болест на черния дроб можете да прочетете при:

Към групата на други болести на черния дроб се включва и порталната хипертония. Портална хипертония е синдром на повишено венозно налягане над 12 mmHg в системата на вена порте. Порталната хипертония в над 90% от случаите се причинява от чернодробна цироза. Причините водещи до повишено налягане в порталната вена могат да се разделят на прехепатални, интерхепатални и постхепатални. Клиничната картина се изразява с диспептични оплаквания, пожълтяване на кожата и склерите, варице на хранопровода с хематемеза и мелена, разширени вени около пъпа, хемороиди, асцит, отоци по краката, чернодробна енцефалопатия, нарушен метаболизъм на лекарства, гинекомастия, атрофия на тестисите, нарушена диуреза, спленомегалия, панцитопения.
Повече за портална хипертония можете да прочетете при:

Хепаторенален синдром е друг синдром от групата други болести на черния дроб. Хепатореналния синдром представлява бъбречна недостатъчност при чернодробно заболяване. Дължи се на намален кръвоток към бъбреците. Причини за хепаторенален синдром са чернодробна цироза, хепатит, токсично увреждане на черния дроб и други. Нарушенията могат да бъдат два типа. Първия тип е бързо прогресираща бъбречна недостатъчност и нарастване на креатинина над 220 mmol/l. При втория тип бъбречната недостатъчност прогресира бавно, а креатинина се повишава над 135 mmol/l. Хепатореналния синдром се изявява със симптоми от страна на черния дроб - жълтеница и неспецифични симптоми и симптоми на бъбречната недостатъчност (олигурия).
Повече за хепаторенален синдром можете да прочетете при:

Други болести на черния дроб са хепатоптоза, фокална нодуларна хиперплазия и хепатопулмонален синдром.
Фокална нодуларна хиперплазия е вторият по честота разпространен доброкачествен тумор на черния дроб. Обикновено протича безсимптомно, немалигнезира, рядко расте до големи размери и рядко дава усложнения като руптура и кървене.
Хепатоптоза е изместване, спадане на черния дроб от нормалното му положение. Дължи се на слабост в поддържащия апарат на черния дроб или променено налягане в коремната кухина или обща консистуционална слабост на организма. Хепатоптозата може да бъде частична или пълна. Клинично може да няма оплаквания или да се изяви с неспецифична симптоматика.
Хепатопулмоналния синдром се характеризира с диспнея и хипоксемия, причина, за които е вазодилатация на белодробните кръвоносните съдове при пациенти с чернодробно заболяване.
Повече за други уточнени болести на черния дроб можете да прочетете при:

Неуточнени, други болести на черния дроб са заболявания, при които по първоначални данни има налично увреждане на черния дроб, но не може да се постави точна диагноза. Клинични данни за чернодробно увреждане са хронична умора, отпадналост, слабост, безапетитие, загуба на тегло, гадене и повръщане, подуване и болка в корема, жълтеница, сърбеж по кожата, потъмняване на урина, бели изхождания, подуване на краката, лесно кървене и друго.

4.4, 7 гласа

ВИДОВЕ Други болести на черния дроб МКБ K76

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други болести на черния дроб МКБ K76

ЛЕЧЕНИЕ НА Други болести на черния дроб МКБ K76

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки