Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Други болести на черния дроб Пелиоза на черния дроб

Пелиоза на черния дроб МКБ K76.4

Пелиоза на черния дроб МКБ K76.4 - изображение

Пиелозис хепатис или чернодробна ангиоматоза е рядко съдово състояние, характеризиращо се с множество разпръснати и изпълнени с кръв кухини в черния дроб. Размерът на кухините обикновено варира между няколко милимитра и 3 см в диаметър. Въпреки че пиелозата на черния дроб е най-често срещана също може да се срещне и в далака, лимфни възли, бели дробове, бъбреци, надбъбречните жлези, костен мозък и други части на стомашно - чревния тракт.

Причини за пиелоза на черния дроб
1. Идиопатична 20-50%;
2. Токсини (арсен, поливинилхлорид, торий оксид);
3. Лекарства (анаболни стероиди, азатиоприн, кортикостероиди, диетилстилбестрол, имуноглобулинова терапия, метотрексат, орални контрацептиви, тамоксифен, 6-тиогуанин, 6-меркаптопурин);
4. Хронични заболявания (злокачествено заболяване особено хепатоцелуларен карцином, туберкулоза, лепра, тропическо спру, захарен диабет, некротизиращ васкулит, хематологични нарушения - болест на Ходжкин, множествен миелом);
5. СПИН;
6. Други (бъбречна или сърдечна трансплантация).

Патогенезата на пиелозата на черния дроб е неизвестна. Има няколко хипотези, като например, увреждане на епитела на синусоидите, увеличаване на налягането в синусоидите поради запушване, което затруднява оттичането на кръвта от черния дроб или некроза на хепатоцитите.

Клинична картина на пиелоза на черния дроб
Състоянието обикновено е безсимптомно и се открива при кръвни изследвания на чернодробната функция. Въпреки това, може да се изяви с:

  • Жълтеница,
  • Коремна болка,
  • Хепатомегалия,
  • Асцит,
  • Холестаза,
  • Портална хипертония,
  • Чернодробна недостатъчност,
  • Хемоперитонеум.

Диагноза на пиелоза на черен дроб
Поради асимптомното протичане или нехарактерната клинична картина пиелозата се открива случайно при направени изследвания по друг повод. От лабораторните изследвания обикновено има леко повишени АСАТ и АЛАТ. От образните изследвания голямо значение има ехографското изследване и компютърната томография, при които се откриват множество хипоехогенни лезии с различни размери.

Лечение на пиелоза на черен дроб
Лечението на пиелозата е насочено към лечение на основното заболяване или преустановяване на токсините и лекарствата довели до пиелозата и предотвратяване на сериозни усложнения като чернодробна недостатъчност и руптура на хеморагичните кухини (водещо до интраабдоминална хеморагия). Когато лезиите са локални може да се направи резекция на кухините.

2.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия