Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Фиброза и цироза на черния дроб Склероза на черния дроб

Склероза на черния дроб МКБ K74.1

Склероза на черния дроб МКБ K74.1 - изображение

Склероза на черния дроб е хронично чернодробно заболяване, което причинява чернодробно увреждане и развитие на съединителната тъкан, която замества нормалната чернодробна тъкан. Склероза на черния дроб настъпва, когато фиброзна тъкан и регенераторни възли се образуват в черния дроб и започва заместване на здравия чернодробен паренхим. Поради тази формирана съединителна тъкан, черния дроб губи физиологичната си способност да произвежда протеини, които регулират съсирването на кръвта, контрол и борба с инфекциите. Нарушава се както секреторната, така и функцията за дезинтоксикация на токсични продукти попаднали или произведени в организма. Нарушава се смилането на храната, производство на жлъчка, мазнини и енергия.

Причини за склероза на черния дроб
Склерозата на черния дроб не се причинява от травма или остро, бързопреходно увреждане на черния дроб. Причините са най-често хронични и нелекувани заболявания. Най-често причина за чернодробна склероза са:
- Алкохолна болест;
- Затлъстяване;
- Хроничен хепатит Б, Ц и Д;
- Автоимунни хепатитит;
- Неалкохолна стеатоза на черния дроб (състояние, при което мазнините се отлагат в черния дроб и причиняват възпалителна реакция);
- Продължително излагане на токсични химикали, лекарства, паразитни инфекции и др.;
- Генетично наследствени заболявания хемохроматоза, кистозна фиброза, болест на Уилсън или протопорфирия;
- Блокиране или увреждане на жлъчните пътища и връщане на жлъчка в черния дроб.

Клинична картина на склероза на черния дроб
Обикновено не се наблюдават симптоми по време на началните етапи на болестта, но с напредването на заболяването може да се появят следните симптоми:

  • Слабост и умора;
  • Загуба на апетит и загуба на тегло;
  • Гадене и повръщане;
  • Коремни болки и подуване на корема поради натрупване на течност в коремната кухина;
  • Сърбеж;
  • Жълтеница по кожата и склерите;
  • Разширени кръвоносни съдове по кожата.

Диагноза на склероза на черния дроб
Диагнозата обикновено се потвърждава от физикалния преглед, кръвни изследвания и образна диагностика. Компютърна томография (КТ), ултразвук, ядрено-магнитен резонанс (MRI), кръвни изследвания дават оценка на признаците на увеличение на черния дроб, намален приток на кръв и асцит. За по-добра диагностика може да се направи лапароскопско изследване или дори може да извърши чернодробна биопсия, която дава най-точна представа за хистологичните промени в черния дроб.

Лечение на склероза на черен дроб
Лечението на склерозата зависи главно от причиняващото го заболяване, симптомите и различни усложнения свързани с него. Основната цел на лечението е да се забави прогресирането на съединителна тъкан в черния дроб. Ако лечението на усложненията, които са резултат от заболяването стават неефективни, трансплантация на черен дроб може да бъде единственото лечение.

2.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Склероза на черния дроб МКБ K74.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия