Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Холестерол и липиди

Холестерол и липиди

Холестерол и липиди: високите стойности на холестерол и липиди се означават като хиперхолестеролемия и хиперлипидемия. Те са често срещани състояния, при които нивото на общия холестерол в кръвта е по-високо от нормалното. Високият холестерол е сериозно състояние и увеличава риска от развитието на животозастрашаващи заболявания.

Холестеролът се състои от три компонента HDL (добър холестерол), LDL (лош холестерол) и триглицериди. Тези компоненти на холестерола са необходим елемент в правилното функциониране на организма. Когато нивата на общия холестерол станат твърде високи може да се стигне до натрупването на плаки по стените на артериите и да се увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Холестеролът и липидите могат да се повишат при:

  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата – захарен диабет, тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидизъм, затлъстяване, метаболитни нарушения, синдром на Шихан (Sheehan's syndrome), болест на Ниман-Пик тип В (Niemann-Pick disease, type B), абеталипопротеинемия.
  • Болести на храносмилателната система – панкреатит.
  • Болести на пикочо-половата система – поликистоза на яйчниците, нефротичен синдром, бъбречна недостатъчност.
  • Бременност, раждане и послеродов период
  • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации – тризомия на хромозома 3, делеция на хромозома 15p.

Диагностиката на висок холестерол изисква пълен медицински преглед и кръвни изследвания, като се измерват и трите компонента на холестерола HDL, LDL и триглицериди. Други важни фактори, които са от значение за нивата на холестерола са начина на живот, хранителни навици, тегло, кръвно налягане, нивото на стрес, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол.

Високият холестерол може да бъде успешно лекуван, чрез промени в диетата и прием на някои лекарствени средства.

3.0, 20 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (16)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Холестерол и липиди

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА

СИМПТОМА Е СВЪРЗАН КЪМ

Изследвания