Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Нефрозен синдром

Нефрозен синдром МКБ N04

Нефрозен синдром МКБ N04 - изображение

Съвкупността от клинични симптоми, срещащи се при бъбречни заболявания и протичащи със загуба на белтъци с урината, хиперлипедимия (повишено ниво на холестерола) и отоци се нарича нефрозен синдром.

Загубата на белтък с урината е повече от 3.5 грама за 24ч.

В резултат на това настъпва хипопротеинемия (намалено количество на белтък в кръвта).

Поради ниското ниво на белтъци онкотичното налягане на кръвта не е достатъчно за да задържи течността в кръвоносните съдове, тя преминава през стените им и образува отоци в подкожието или телесните кухини.

Отоците при нефрозен синдром се появяват предимно сутрин по лицето и крайниците. Изливът на течности в телесни кухини може да предизвика белодробен оток, асцит, сърдечна тампонада и други.

Към нефрозен синдром принадлежат заболяванията:

 • Вроден нефрозен синдром. 
 • Липоидна нефроза (болест на минималните изменения).

Към нефрозен синдром принадлежи вроден нефрозен синдром.

Вроденият нефрозен синдром представлява наследствено заболяване, протичащо клинично с нефрозен синдром. Среща се предимно при хора с Финландски произход, като основа на заболяването е наличието на дефектен белтък, наречен нефрин (той е необходим за филтрирането на кръвта през гломерулната мембрана).

Клиничната изява на заболяването става скоро след раждането. Обикновено при това наследствено заболяване се наблюдава и уголемена плацента. Детето отделя с урината си голямо количество белтък и липиди, като тя става мътна и с мазни капчици. Освен това детето е оточно, с по-ниско телесно тегло от нормалната за възрастта, бавно наддава, няма желание за мляко и има суха кашлица.

При прегледа се установява изразена оточност на кожата на бебето, глухи сърдечни тонове, дребни влажни хрипове в двете белодробни основи, кръвното налягане може да е повишено. Необходимо е да се вземе кръв и урина за лабораторни изследвания. При тях се установява повишено ниво на белтък и липиди в урината, хипопротеинемия и други неспецифични промени.

Диагнозата се поставя след генетичен анализ. По време на бременността вроденият нефрозен синдром може да се предвиди при наднормено ниво на алфа-фетопротеина в амниотичната течност.

Лечението трябва да започне възможно най-скоро, като се използват диуретици, АСЕ - инхибитори, хуманалбумин и други. Най-радикалното лечение е бъбречната трансплантация.

Прогнозата на болестта е сериозна. Много голяма част от децата умират в рамките на една година.

Към нефрозен синдром принадлежи липоидна нефроза.

Липоидна нефроза е заболяване, протичащо с нефрозен синдром, наречено още болест на минималните изменения. Среща се обикновено при деца в ранна детска възраст до 7 години.

Причината за развитието на липоидна нефроза не е докрай изяснена. Установена е по-голяма честота на заболяването при състояния като болест на Ходжкин, неходжкинов лимфом, левкемия, прием на нестероидни противовъзпалителни, вирусни инфекции, след ваксинации и други.

Клиничната изява на липоидната нефроза съвпада с тази на вродения нефрозен синдром.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина, характерните за нефрозен синдром лабораторни резултати и бъбречната биопсия показваща минимални изменения в гломерулите.

Лечението на липоидната нефроза става чрез кортикостероиди и имуносупресивни медикаменти, диуретици, АСЕ-инхибитори и други. Децата се повлияват много успешно и бързо. Понякога е необходимо доста дълго приемане на имуносупресивни медикаменти за да не настъпи рецидив на заболяването.

  3.1, 8 гласа

  СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нефрозен синдром МКБ N04

  ВСИЧКИ

  ЛЕЧЕНИЕ НА Нефрозен синдром МКБ N04

  ВСИЧКИ

  ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Нефрозен синдром МКБ N04

  ВСИЧКИ

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

  КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

  ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

  АнатомияКлинични пътеки