Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Аполипопротеин В100

Аполипопротеин В100

Аполипопротеин В100 - изображение

Аполипопротеин В100 (известен като аполипопротеин В или апо В) е протеин, който участва в метаболизма на липидите и състава на липопротеините с много ниска плътност VLDL и с ниска плътност LDL (LDL “лош холестерол"), които участват в транспорта на триглицериди и холестерол.

Хиломикроните са липопротеинни частици, които пренасят липидите от храносмилателния тракт чрез кръвообръщението до черния дроб. В черния дроб се свързват с апо B и се образуват богати на триглицериди VLDL, които се транспортират до периферните тъкани и клетки. Ензимът наречен липопротеин липаза отделя триглицеридите от VLDL, след което се обогатяват с холестерол и се превръщат в LDL.

Apo B100 се разпознава от рецептори разположени върху клетъчната повърхност. Тези рецептори улесняват преноса на холестерол и триглицериди в клетките. Холестеролът, който се транспортира от LDL е жизненоважен за целостта на клетъчните мембрани, продукцията на половите и стероидни хормони. При излишък, обаче LDL може да доведе до мастни депозити (плаки) в стените на артериите. Тези мастни депозити водят до стеснения на съдовете понятието е известно като атеросклероза. Атеросклеротичния процес увеличава риска от инфаркт на миокарда.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Апо В100 помага да се оцени риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване, проследява ефекта от лечението срещу повишен холестерол и триглицериди.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима, обаче този тест често се назначава с други тестове, за които е необходимо кръв да бъде взета на гладно, т.е. пациента да не е приемал храна и течности поне 12 часа.

Какво ще усещате по време на изследването?

Венозна кръвна проба се взима от ръката на пациента.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от вземане на венозна кръв са минимални за пациента.

Резултати от проведеното изследване:

 

Референтните стойности са от 50 - 150 mg/dL.


Повишените нива на Аполипопротеин В100 кореспондират с увеличените нива на LDL и са свързани с повишен риск от кардиоваскуларни заболявания.

Първични причини за абнормални нива на апо В са генетични отклонения като:

 • Комбинирана фамилна хиперлипидемия асоциирана с високи нива на триглицериди и холестерол
 • Аполипопротеин В недоимък (синдром на Корнцвайг) е много рядко генетично състояние, което е причина за абнормно ниски нива на Аполипопротеин В100

Вторични причини за високи нива на апо В:

 • Диабет
 • Употреба на някой лекарства, като андрогени, бета-блокери, диуретици, прогестерони
 • Хипотиреоидизъм
 • Нефротичен синдром
 • Бременност (нивата са повишени временно и се понижават след раждането)
 • Високомаслена диета и/или понижено изчистване на LDL от кръвта.

Вторични причини за понижени нива се наблюдават при:

 • Употреба на лекарства като естрогени (при жени след менопауза), ловастатин, симвастатин, ниацин и тироксин
 • Хипертиреоидизъм
 • Недохранване
 • Синдром на Рей
 • Понижение на теглото
 • Хронични чернодробни заболявания

Кога не трябва да провеждате изследването?

Този тест не се използва рутинно, приложим е за хора с фамилна обремененост от сърдечни заболявания и/или висок холестерол и триглицериди (хиперлипидмия). Може да се извърши заедно с други тестове, за доизясняване на причината за високите нива на липидите в кръвта.

Често заедно с апо В се назначава и Апо А (свързан с липопротеини с висока плътност HDL, т.нар. “добър холестерол”). След което се определя отношението апо А/апо В. Това отношение се използва за преценка на риска от развитие на кардио-васкуларно заболяване.

Правилната диета и упражнения понижават нивата на LDL холестерола и повишават нивата на HDL холестерола това води до понижен риск от развитие на сърдечно заболяване.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗдравни съветиФизиологияОрганизацииЛюбопитноСнимкиНовиниСпециалистиАлт. медицинаБотаникаЛеченияИсторияХранене при...ЛайфстайлСпортПсихологияВидеоНаправления в медицинатаНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиЗаведенияПроизводителиСъставкиЗдравни проблемиТестове