Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Аполипопротеин CII

Аполипопротеин CII

Аполипопротеин CII - изображение

Аполипопротеин CII известен още като (Апо СII) е белтък съставен от 79 аминокиселини, който се синтезира в черния дроб и червата, но в по малко количество.

Задачата му е да, активира ензима липопротеинлипаза в капилярите, което води до освобождаване на мастни киселини и моноглицериди от хиломикроните, които преминават в мастните клетки, където се съхраняват като депа или в мускулните клетки, които могат да ги използват като енергиен материал.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването се препоръчва при пациенти с неизяснена хипертриглицеридемия, ксантоми (подкожни мастни образования около очите), каснтелазми (подкожни мастни образования по ръцете), хипертриглицериемия (повишени триглицериди в кръвта) при панкреатит с липсваща алкохолна причина, млади пациенти с ранна атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Необходимо е пробата да, бъде взета сутрин, когато пациентът не е приемал вода и храна поне 12 часа.

Метод на провеждане на изследването:

Иползваният метод е ELISA. Изследването не се назначава рутинно, което налага и извършването му в специализирани имунологични лаборатории.

Какво ще усещате по време на изследването?

Неприятното усещане е при вземане на венозна кръв от ръката на пациент.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от вземане на венозна кръв са минимални и могат да, бъдат подуване около мястото на вземане, посиняване или локално възпаление.

Резултати от проведеното изследване:

Референтни граници:  1,6-4,2 mg/dl

Стойности под референтните могат да се тълкуват като недоимък на Аполипопротеин CII, а тези над референтните граници като хиперлипопротеинемия.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за извършване на теста. За точност на резултатите не е желателно да се работят проби със силна хемолиза и когато серумът е престоял замразен повече от 21 дни.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияФизиологияЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиСнимкиНовиниСпециалистиХранене при...ИсторияЛайфстайлАлт. медицинаСпортЛеченияПсихологияВидеоБотаникаНаправления в медицинатаНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиЗаведенияПроизводители