Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Интраваскуларен ултразвук

Интраваскуларен ултразвук

Интраваскуларен ултразвук - изображение

Интраваскуларен ултразвук е изследване, при което чрез миниатюрно ултразвуково устройство, прикрепено към върха на специален катетър се получава информация за даден кръвоносен съд по време на операция. Ултразвуковото устройство е подвижно и се върти. Свързано е с анализиращ компютър и монитор.

Практически методът позволява да се получи напречен срез на кръвоносния съд, както и триизмерна реконструкция по дължината на изследвания съд.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Интраваскуларен ултразвук се използва:

  • За да се диференцират атеросклеротияни изменения (липидни, калциеви,фиброзни)
  • Да докаже фиброзни изменения на автовенозен байпас (трансплантация на собствена вена на място, където трябва да се заобиколи запушена артерия) и да измери локално вътрешния диаметър на съда
  • В ендоваскуларната (вътресъдова) хирургия, където се изисква точна информация за резултатите от хирургична интервенция

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Интраваскуларен ултразвук е интраоперативно изследване (прави се по време на операция). Специална подготовка за изследването не е необходима. Важно е да се спазват инструкциите на лекаря за подготовка преди операцията.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването интраваскуларен ултразвук се провежда в операционната зала от специалист по съдова хирургия. В съда, който ще бъде изследван се вкарва специален катетър, на върха на който е закрепено малко ултразвуково устройство. Последното е свързано с компютър, който анализира информацията и я представя на монитор под формата на образ. По време на интраваскуларен ултразвук хирургът получава информация за цялата съдова стена, както и триизмерна реконструкция по дължината на съда. Чрез изследването интраваскуларен ултразвук може да се получи информация и за тъканите около съда.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Интраваскуларен ултразвук се прави по време на съдова операция (интраоперативно) под пълна упойка - не сте в съзнание и не усещате нищо.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Методът интраваскуларен ултразвук се предпочита пред ангиоскопията (ендоскопско изследване на съдовете) поради това, че е по-информативен, а е свързан с по-малко рискове. При интраваскуларен ултразвук не се изисква спиране на потока на кръв и промивка на съда, което намалява рисковете при
провеждане на изследването.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от интраваскуларен ултразвук може да дискутирате с лекаря веднага, след като се събудите и възстановите от упойката.

 

   Нормални стойности:

Структурата на съдовата стена изглежда нормална, няма стеснения или разширения на просвета на съда.

 

   Отклонения от нормата:

По време на интраваскуларен ултразвук се откриват изменения на кръвоносния съд като:

  • Атеросклеротични промени
  • Аневризми (балоновидно разширение на съдовата стена)
  • Фиброза на автовенозен байпас и др.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването интраваскуларен ултразвук се прави по време на операция. Противопоказанията за извършване на съдова хирургична интервенция изключват провеждането и на интраваскуларен ултразвук.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаИсторияНовиниКлинични пътекиОрганизацииЛеченияБотаникаСнимкиСпециалистиЛайфстайлПатологияХранене при...Храни и ястияПсихологияСоциални грижиСпортНормативни актовеЗаведения