Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни свойства на метионин Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни свойства на метионин

Полезни свойства на метионин - изображение

Често страдате от цистит? Вече откривате признаците на мъдростта в косите си и се налага да измислите начин да прикриете сивия цвят? Не можете да се отървете от излишните килограми, въпреки здравословната диета и редовните тренировки във фитнеса? Нямате настроение и често изпадате в депресия?

Една от най-вероятните причини за тези неприятни състояния е липсата на метионин в организма, поради намален или силно ограничен внос или повишени загуби.

МетионинМетионин, известен още и като L-метионин, представлява есенциална алфа-аминокиселина, съдържаща сяра.

Терминът есенциална посочва липсата на възможността от самостоятелно производство и необходимост от набавяне с хранителните източници или с добавки.

Тази незаменима субстанция добива все повече популярност напоследък и е известна предимно сред спортуващите, като средство за повишаване на физическата издръжливост и възможностите, повишено изгаряне на мазнините и намаляване на тяхното натрупване.

Подробна информация за приложението на аминокиселината в спорта може да намерите на:

Но полезните свойства на субстанцията не се ограничават само с улесняване на отслабването и подобряване на спортните възможности.

С изключение на цистеин, това е единствената сяра съдържаща аминокиселина, като тя и нейният дериват, S-аденозил метионин (SAM), намират изключително широко приложение като допълнителна терапия при редица заболявания, а също и с профилактична цел сред интересуващите се от здравословното хранене и здравословния начин на живот като цяло.

За първи път субстанцията е открита и документирана от бактериолога, провеждащ изследвания в университет в Ню Йорк, John Howard Mueller през 1921 година.

През последните десетилетия редица специалисти и групи от учени провеждат изследвания за доказване и документиране на полезните ефекти (и рискове) при употребата на метионин.

Биологични функции на метионин

Аминокиселината е широко застъпена в редица процеси в организма, всеки от които с изключително важно физиологично значение за нормалното протичане на всички функции:

 • участие в ангиогенезата и формирането на нови кръвоносни съдове
 • изключително важен източник на сяра за организма
 • прекурсор (посредник) в синтезата на цистеин, карнитин, лецитин, фосфатидилхолин и други фосфолипиди
 • участие в протеиновата синтеза
 • участва в синтезата на мелатонин и в осъществяването на неговите биологични функции
 • повлиява синтезата на стресови хормони и невротрансмитери, като например адреналин и холин
 • повишава нивата на глутатион, субстанция с важно значение за реализиране на детоксикиращата функция на черния дроб
 • стимулира индивидуалната имунологична резистентност (повишава имунитета), като повлиява продукцията, освен на глутатион и на таурин, и така наречените CD4+ и CD8+ клетки
 • притежава изразени антиоксидантни свойства и предпазва от натрупване на токсични субстанции и свободни радикали, допринася за детоксикацията и отстраняването на тежки метали от организма
 • стимулира формирането на хрущялна тъкан и е изключително необходим за поддържане здравината и силата на хрущяла
 • има липотропно действие и намалява натрупването на мазнини в черния дроб
 • спомага за усвояването на някои от витамините от група В, като витамин В6, витамин В9 (фолиева киселина), витамин Б12
 • притежава противовъзпалителен и обезболяващ ефект
 • води до повишение киселинността на урината, което намира широко приложение за лечение на инфекции в нефрологията и урологията
 • стимулира възстановителните процеси и ускорява зарастването на рани

Биологични функции

Многобройните функции на метионин са причина за нарастващия интерес към него и разширяване на сферите за неговото приложение.

На как да си набавим необходимите нива и каква всъщност е препоръчителната дневна доза?

Източници на метионин и препоръчителна дневна доза

Трудно може да се определи точна цифра на необходимата дневна доза, тъй като потребностите на всеки са различни и множество фактори повлияват нуждите и изразходването на субстанцията.

Според различни източници дневните дози при средностатистическия възрастен човек варират в рамките на 11 до 19 милиграма на килограм тегло дневно или това се средно между 1 и 3 грама дневно.

При малките деца потребностите са по-високи (поради растящия организъм) и са изчислени на 25 до 27 милиграма на килограм тегло дневно.

За възрастта между 6 и 12 години дозата е по-ниска, от порядъка на 20 до 22 милиграма на килограм тегло ежедневно.

При децата над 13 години дозата е като при възрастните, а именно между 11 и 19 милиграма на килограм тегло за 24 часа.

Необходима дневна доза

Повишени потребности са налице при подлежащи болестни състояния, алергии, чернодробни увреждания, заболявания, засягащи отделителната система.

Основните хранителни източници, богати на метионин, са тези с животински произход. Последователите на вегетарианството (вегетарианци, вегани, суровоядци) също не са ощетени и не са изложени на риск от дефицит, следвайки своя хранителен режим, поради високото съдържание на аминокиселината в някои ядки.

Храни, богати на метионин:

 • яйца (особено белтъците), сирене, млечни продукти
 • месо: говеждо, агнешко, филе от пилешки гърди, пуешко, свинско
 • риба: сурова сьомга, риба тон, треска, камбала, щука, бяла риба
 • ядки: бразилски ядки, семена от чия (чиа), тиквени семки, слънчогледови семки, сусамови семена
 • плодове и зеленчуци: съдържат ниски количества метионин, като такива са главно броколи, спанак, кълнове
 • ниски нива се доставят и при консумация на водорасли

Най-богати на метионин ценни източници са бразилските ядки с удивителното съдържание на над 1 000 милиграма от аминокиселината в 100 грама продукт. Една порция от ядките (около 30 грама) осигурява малко над 40 % от необходимите дневни дози.

Една порция (приблизително 85 грама) говеждо или агнешко доставя над 100 % (115 %) от есенциалната субстанция. Порция пилешко, пуешко или свинско месо съдържа малко по-ниски количества, като също покрива дневните нужди (съответно 108 % за пилешко и пуешко и 100 % за свинското месо). Консумацията на едно-единствено яйце всеки ден снабдява организма с около 27 % от необходимите дневни дози метионин.

Хранителни източници на метионин

Важно е да се отбележи, че продължителната термична обработка на хранителните продукти води до намаление на съдържащия се в тях метионин (както и на редица други полезни съставки).

В случай, че не можете да си набавите необходимите количества само с храната, може да се обърнете към специалист, който да ви препоръча подходяща форма на субстанцията и хранителна добавка.

Метионин и особено неговият дериват SAM намират широко поле за изява в състава на редица добавки от тези, изцяло предназначени за спортуващите и търсещи редукция на теглото до комбинирани препарати, ефективни при артрит, депресия, подобряване на храносмилането и други.

Полезни свойства на метионин и показания за приложение

Поради широкото му участие в редица процеси показанията за неговата употреба са изключително широки.

 • Ставни заболявания

Приложението на SAM при артрит и дегенеративни ставни заболявания е широко, тъй като субстанцията от една страна участва в синтезата и стимулира образуването на хрущялната тъкан, а от друга страна притежава противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

Особено висока ефективност субстанцията показва при бурсит, тендовагинит, остеоартрит, фибромиалгия, като за разлика от много други добавки, чиито ефект е налице след поне 3 месечна употреба, приемът на метионин води до бързи резултати, осезаеми само след няколко седмици от началото на приема.

Множество проучвания в областта сравняват ефективността на метионин при артрит с тази на медикаментозните препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни средства.

В употребата при артрит хранителните добавки съдържат обикновено освен метионин, витамини от група В (витамин В6, В9, В12), хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат.

Подробна информация може да намерите на:

 Приложение на метионин при артрит и ставни заболявания

 • В спорта и при проблеми с теглото

Поради своята антиоксидантна активност и липотропно действие метионин е изключително ценен и верен съюзник в изтощителната борба с излишните килограми. Допълнително субстанцията повишава мускулната сила и издръжливост, ускорява възстановителните процеси, подобрява аминокиселинния баланс.

Липотропното действие на аминокиселината съдейства за понижаване натрупването на мазнини в черния дроб и спомага за изгарянето им. Метиониинът подобрява процесите на храносмилане и усвояване на основните нутриенти.

В състава на добавките, използвани за отслабване и повишаване на физическата активност, метионин често се комбинира с витамини от група В, L-карнитин, инозитол, L-лизин, хитозан, лецитин и други.

Подробна информация по темата може да намерите в раздел Спорт:

 Приложение на метионин в спорта и за отслабване

 • За укрепване на косата и ноктите

Метионинът е безценен донор на сяра, която от своя страна е изключително необходима за поддържането на здравето на ноктите, косата и космения фоликул. И тъй като сярата не се предлага под формата на хранителна добавка, алтернатива остават донорите на сяра, какъвто е метионин. Приемът на оптимални количества повишава здравината и блясъка на косата, намалява косопада и забавя процесите на стареене и посивяване на косата.

 • При психологични и неврологични нарушения

Приемът на метионин подобрява настроението, като участва в механизмите на регулация на серотонин, известен неслучайно като хормон на щастието. Повлиявайки невротрансмисията на редица други субстанции аминокиселината се бори с проявите при депресия, включително с нарушенията в съня.

Добавката намира приложение и като допълнителна терапия при пациенти с болест на Паркинсон, тъй като води до редукция на симптоматиката, намаляване на тремора, подобряване на координираните движения, мускулната ригидност, акинезията. Наред с медикаментозната терапия редица специалисти препоръчват прием на достатъчно метионин посредством естествени източници (храненето) или добавки.

Проучват се ефектите на метионин при пациенти с шизофрения, като са налице противоречиви данни. Резултатите от едни проучвания показват подобрение на симптоматиката, докато други проучвания стигат до противоположния извод, а именно че приемът на метионин може да влоши проявите при лица с шизофрения. Необходими са допълнителни, задълбочени проучвания в областта.

Приложение на метионин при психични и неврологични заболявания

 • Инфекции на уринарния тракт

Метионинът води до подкиселяване на урината и поддържане на рН между 4 и 6 (стойностите на рН под 7 се характеризират с киселинност, докато високите стойности водят до алкализиране на средата), което от една страна създава неблагоприятни условия за развитие и размножаване на редица бактериални агенти (особено един от честите причинители на урогенитални инфекции, E. coli), а от друга страна тези стойности са благоприятни за реализиране на оптималния ефект на редица антибиотични средства, като например бета лактамите и по-конкретно пеницилините.

Приемът на аминокиселината се препоръчва като превантивна мярка при жени, често страдащи от цистит. В допълнение метионинът предпазва бъбречните структури от формиране на конкременти.

 • Детоксикация на организма

Действието като антиоксидант и повишаването на имунологичната резистентност са причина за употребата на метионин при различни форми на натрупване на токсини в организма, в резултат от радиация, професионални вредности, отравяне с мед и някои медикаменти.

L-метионин е специфичен антидот при отравяне с парацетамол, мед и медни соли, като ефективно се справя с последиците от продължителната консумация на спиртни напитки.

При алкохолизъм и развилите се в последствие чернодробни увреждания аминокиселината се прилага в комбинация с витамини от група В и други антиоксиданти.

Допълнително метионин се прилага за намаляване на проявите на абстинентен синдром при прекратяване употребата на някои наркотични вещества, като например кокаин, тъй като блокира неговите ефекти върху организма.

 • Други

Съществуват данни за благоприятно повлияване от метионин на проявите при астма и различните форми на алергия. Проучват се противораковите свойства на субстанцията, като експерименти при животни (плъхове, мишки) показват намаление на риска от развитие на колоректален карцином.

Показания за приложение на метионин

Рискове при употреба на метионин

Приемът на препоръчителните дневни дози не крие съществени рискове за здравето, като при чувствителни пациенти могат да се очакват дискомфорт в коремната област, главоболие, неприятен вкус в устата, гадене.

Рискове съществуват при прием на многократно по-високи дози над препоръчителните, като са възможни тахикардия, замайване, дезориентация, синкоп, влошаване на подлежащи заболявания.

Не се препоръчва употребата на добавката по време на бременност и кърмене, поради липсата на информация за възможните ефекти върху плода и кърмачето.

Не са известни нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с други медикаменти, но за минимизиране на рисковете се препоръчва преди започване на приема консултация със специалист.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Полезни свойства на метионин

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
http://www.aminoacid-studies.com
https://www.healthaliciousness.com
https://draxe.com
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
https://selfhacked.com
https://en.wikipedia.org
http://www.vitaminstuff.com
https://jonbarron.org
http://www.dummies.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСъставкиЛюбопитноНовиниИсторияИнтервютаСнимкиЗдравни съветиЛеченияПроизводителиАлт. медицинаОткритияБотаникаНормативни актовеЛайфстайл