Начало Медицинска енциклопедия Лечения Апетит потискащи лекарства Медикаментозно лечение

Апетит потискащи лекарства

Апетит потискащи лекарства - изображение

Наднорменото тегло и затлъстяването са проблеми с важно социално-икономическо значение в световен мащаб.

Доказана е връзката между високия индекс на телесна маса и редица увреждания и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Затлъстяването е сред рисковите фактори с най-голямо значение за развитие на захарен диабет тип 2, хормонален дисбаланс, репродуктивни нарушения, злокачествени новообразувания.

Нараства честотата на децата с наднормено тегло, като с напредване на възрастта става все по-трудно редуцирането му.

Подробна информация може да прочетете в рубриката Здравни проблеми:

Повишената телесна маса най-често се асоциира с ексцесивен прием на храна и значително понижена двигателна активност.

Необходимост от прием на апетит потискащи лекарстваСъвременното ежедневие създава редица предпоставки за наддаване на килограми.

Консумацията на храна, богата на мазнини, прекомерният прием на пържени храни и газирани напитки, вредният навик за "похапване пред телевизора", в комбинация с всевъзможните извинения за спортуване са основните предразполагащи фактори за развитието на наднормено тегло.

Основните средства, използвани в борбата с излишните килограми, са така наречените апетит потискащи лекарства.

Използват се главно при пациенти с индекс на телесна маса над 30 и затлъстяване първо, втора или трета степен.

Представляват медикаменти от различни фармакологични групи, които активират центъра на ситостта, разположен във вентромедиалното ядро на хипоталамуса.

Основните анорексигенни фактори (потискащи апетита) включват:

  • нива на кортикотропин-рилийзинг хормона
  • нива на тиреотропин-рилийзинг хормона
  • плазмени нива на нутриентите (липиди, глюкоза, аминокиселини)
  • гастроинтестинални хормони (грелин, холецистокинин, пептид YY)
  • стойности на лептин
  • плазмени нива на инсулин

Лекарствата, потискащи апетита, предизвикват в различна степен чувство на ситост.

Пониженият енергиен прием в комбинация с подходящ физически режим водят до значима редукция на телесното тегло при отделните пациенти.

Подходът при отделните лица със затлъстяване е индивидуален и при всеки пациент терапията се назначава след обстоен физикален преглед, разпит и анализ на параклиничните показатели.

Видове апетит потискащи лекарстваОсновните апетит потискащи лекарства включват следните три големи групи и съответните представители:

 

Фенфлурамин и дексфенлурамин стимулират освобождаването на серотонин и потискат обратното му захващане, като по този начин увеличават чувството на ситост.

Препаратите са забранени за употреба от 1997 година, тъй като употребата им се асоциира с повишен риск от тежки кардиоваскулаторни усложнения, като например увреждане на сърдечните клапи, белодробна хипертония.

Сибутрамин блокира обратното захващане на норадреналин и в по-ниска степен на серотонин и допамин. Увеличава чувството на ситост и повишава общата обмяна на организма, като намира приложение в терапията на захарен диабет, свързан със затлъстяване, както и при дислипидемия.

Не се препоръчва употребата му при пациенти със сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, аритмия, хипертония, чернодробна недостатъчност, глаукома.

Често води до изразени нежелани реакции, като например тахикардия, запек, главоболие, гадене, безсъние, световъртеж, промяна във вкуса.

Поради риск от развитие на сериозни сърдечно-съдови усложнения, като инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, употребата на препарати, съдържащи сибутрамин е преустановена от 2010 година.

Орлистат представлява обратим инхибитор на стомашната и панкреатичната липаза, като потиска до една трета от приетите с храната мазнини. След инактивирането на липазите приетите с храната мазнини не могат да се хидролизират и съответно не се усвояват от организма.

Добри резултати се постигат при комбиниране на приема на медикамента с хипокалорийна диета и подходящо физическо натоварване.

Нежелани ефектиПрепаратът води до редица неприятни странични ефекти, като например метеоризъм, честа дефекация, фекална инконтиненция, отделяне на мазни изпражнения, зацапване на бельото, главоболие.

Намалява резорбцията на мастноразтворимите витамини (A, D, E, K) и при продължителна употреба може да предизвика хиповитаминоза и свързаните с нея усложнения.

Орлистат е противопоказан при пациенти, алергични към основната субстанция, при холестаза, синдром на малабсорбция, както и в периода на лактация.

Римонабант притежава анорексигенен ефект, който се реализира посредством свързване с канабиноидните CB1 рецептори. Употребата му се асоциира с повишен риск от депресия, суицидни мисли и действия, поради което препаратът е забранен от 2009 година.

Употребата на лекарства за намаляване на апетита крие риск от развитие на различни по тежест странични ефекти, като невинаги се постига желаният резултат.

Твърде строгите диети, гладуването и изтощителните тренировки не се препоръчват, необходим е балансиран режим.

Може да започнете с малки промени, като например отказ от газирани напитки, сладкиши, снаксове, тестени изделия и наблегнете на плодове и зеленчуци, чай.

Ако фитнесът не Ви понася, можете да правите дълги разходки в парка или да карате колело. Плуването е особено подходящо за пациентите с тежка степен на затлъстяване, тъй като не натоварва излишно сърдечно-съдовата система.

При някои пациенти добър ефект се постига посредством използване на натурални продукти за потискане на апетита, каквито са например:

  • плодове, главно ябълки, лимони, грейпфрут
  • коприва, корен от репей, магданоз
  • зелен чай
  • водорасли

Препоръчва се прием на достатъчни количества вода, тъй като много често пациентите бъркат чувството на жажда с чувството на глад и приемат излишни калории.

В аптечната мрежа може да намерите много хранителни добавки, които стимулират изгарянето на мазнините. Такива например са препаратите, съдържащи аминокиселината L-карнитин, L-тирозин, екстракт от плодовете на растението Garcinia cambogia, екстракт от канна (скелетиум), конюгирана линолова киселина и други. Употребата им задължително се съчетава с подходящо физическо натоварване, в противен случай видим ефект не се наблюдава.

Употребата на апетит потискащи лекарства е необходимо да бъде консултирана предварително с лекар, за установяване на подходящия за конкретния пациент терапевтичен режим.

Още по темата:

4.1, 22 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияНовиниЛайфстайлФизиологияСпортЗдравни проблемиДиетиЗдравни съветиХранене при...БотаникаТестовеСнимкиВидеоИнтервютаПсихологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияОрганизацииЗаведенияИсторияРецептиАнкетиНормативни актовеКалкулаториПроизводители