Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при запек Лечебни практики при заболявания

Лечение при запек

Лечение при запек - изображение

Констипацията (запек, нередовно изхождане) е изключително често срещан проблем в съвременното общество, който по различни причини не получава необходимата гласност.

Всички знаят, че трябва да похапват повечко плодове, зеленчуци и ядки, да пият достатъчно вода и да се движат, но някак си тази информация просто минава покрай нас. Комфортът на отделния човек се е превърнал в първостепенна задача, поради което модерният човек предпочита вечер след работа да заседне пред екрана на компютъра или телевизора, с чипс или друга вредна храна в ръка и да прекара така няколко блажени часа. По-лесно е, по-удобно е, но дали е здравословно?

Запекът е само една малка проява на съвременния начин на живот, като вредните навици далеч не са единствената причина за неговата поява. Нелекувана констипацията, колкото и безобидно да звучи на пръв поглед (човек просто не ходи редовно до тоалетна) може да причини неподозирано сериозни здравословни проблеми. Своевременното лечение при запек ще ви спести много неприятни симптоми.

Тежестта, дискомфорта, болката, подуването, газовете са само една нищожна част от съпътстващите запека симптоми.

Малко хора осъзнават, че всъщност оптималното състояние на храносмилателната система (по целия си ход) е изключително важно за оптималното функциониране на целия организъм като цяло. Ние не сме отделни системи и органи, а един организъм, поради което всичко е свързано и проблемите в една система неминуемо ще отключат проблеми и в други системи.

Полезна и подробна информация за причините, проявите, усложненията, диагностичния подход при констипация може да намерите на:

 • раздел Здравни проблеми: Запек
 • раздел Заболявания: Запек

 Лечение при запек - отстраняване на причините

Лечение при запек: отстраняване на причините

Първата стъпка в ефективната терапия при запек включва елиминиране при възможност на причините, водещи до неприятното състояние.

Многобройни фактори, навици и подлежащи увреждания могат да се окажат скритата причина за наличието на запек, като при подобна ситуация се препоръчва отстраняване на причината, което само по себе си ще доведе до успешно лечение на констипацията вместо да се назначава прием на медикаменти и съответно рисковете свързани с тях.

Към едни от най-често срещаните причини в клиничната практика, криещи риск от констипация, се включват:

 • неправилно хранене: диетата бедна на фибри сама по себе си предразполага към запек, поради което се препоръчва в подобна ситуация повишаване приема на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки, които са богати на така необходимите фибри (препоръчва се дневен прием на фибри над 20 грама), като при невъзможност за промяна в хранителния режим, може да се консултирате с вашия лекар или фармацевт за подходящи хранителни добавки с фибри, чрез които да си набавите необходимите ежедневни количества
 • не приемате достатъчно течности: течностите подпомагат детоксикацията на организма, като с увеличаване приема на течности до препоръчителните осем чаши дневно (или над два литра в зависимост от теглото и ръста ви) се наблюдава подобряване на отделителната функция на бъбреците, очистителната функция на черния дроб и интестиналния тракт. Водата подпомага придвижването и изхвърлянето на фекалните маси
 • хормонални нарушения: хормоналният баланс в организма се грижи освен за всичко друго и за доброто функциониране на стомашно-чревния тракт. Констипация се наблюдава при увреждания на щитовидната жлеза (например при хипотиреоидизъм), паращитовидните жлези (хиперпаратиреоидизъм), по време на бременност (високите нива на естроген и прогестерон водят до констипация). При захарен диабет и влошена инсулинова резистентност също е възможно развитие на констипация
 • подлежащи заболявания: влошен чревен пасаж е възможна проява на редица заболявания на интестиналния тракт (тумори, дивертикули, стриктури), някои неврологични увреждания (болест на Паркинсон, множествена склероза, увреждания на гръбначния мозък) и други системни заболявания (склеродермия, амилоидоза и други)
 • продължителен прием на медикаменти: при продължителна употреба на някои лекарства като нормален страничен ефект може да се очаква развитие на констипация. Такива например са кодеин, оксикодон, някои антидепресанти (имипрамин, амитриптилин), антиепилептични лекарства (фенитоин, карбамазепин), калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали), антиациди, съдържащи алуминий, добавки, съдържащи желязо и много други. Запек може да се развие и при злоупотреба с лаксативни средства, което следва да се има предвид при лицата, приемащи подобни лекарства
 • намалена до липсваща двигателна активност: дори кратките ежедневни разходки могат да окажат благоприятно въздействие върху перисталтиката на интестиналния тракт. Препоръчва се ежедневна физическа активност поне 30 минути, разбира се съобразена с индивидуалните особености на пациента (възраст, тегло, подлежащи заболявания)

В случай на персистиране на констипацията дори след отстраняване на причините, довели до нейната поява или при невъзможност за корекция на причините се преминава към подходяща, индивидуализирана лекарствена терапия за лечение при запек.

 Лекарства за лечение при запек

Лекарства за лечение при запек

Лекарствата за лечение при запек се наричат очистителни или лаксативи (лаксативни средства). По същество представляват голяма фармакологична група, като отделните представители се различават по механизъм на действие, начин на приложение на препаратите, продължителност на терапията, рискове от нежелани ефекти и други.

Някои от препаратите са свободно достъпни и налични в аптечните мрежи без рецепта, докато за други ви е необходима задължително прескрипция от лекуващия лекар.

Най-общо едни от най-често прилаганите в клиничната практика лекарства за лечение при запек се категоризират в следните групи:

 • бластни вещества (фибри): най-често за целта се използват въглехидрати (целулоза, пектини), които увеличават обема на фекалните маси и по този начин улесняват дефекацията. Допълнително бластните вещества съдействат за детоксикацията на организма, отстранявайки различни токсични субстанции и отпадни продукти. Важна особеност е, че при прием на бластни вещества е необходима консумация на повече течности. Към най-често срещаните в аптечните мрежи бластни вещества са метилцелулоза, поликарбофил, ленено семе, испагула (семена на псилиум) и други. Това са едни от малкото средства, които могат да се използват безопасно за краткосрочно лечение на запек по време на бременност и в периода на лактация (разбира се след консултация с лекуващия лекар)
 • осмотични лаксативи (лаксативи с осмотично действие): посредством задръжка на вода в интестиналния тракт се постига увеличение обема на фекалните маси, активиране на перисталтичните действия и улесняване на дефекацията. Групата включва голямо разнообразие от представители, раздели в отделни подгрупи в зависимост от химичния им състав. Към хидрофилните колоиди се включват метилцелулоза, поликарбофил и индийски бял живовляк. Към въглехидратите и полиолите се причисляват сорбитол, манитол (перорален), лактикол, лактулоза, глицерол, като лактулозата е често предпочитан агент при бременни. Към салинните очистителни се включва добре познатата английска сол (магнезиев сулфат), която се използва главно при отравяния и преди инструментални изследвания на червата във връзка със своя бърз ефект. Макрогол съдържа полиетилен гликол и се прилага най-често преди инструментални изследвания на интестиналния тракт
 • омекотители, омекотяващи (успокояващи) средства: докузат натрий се означава още и като емолиент, тъй като води до омекотяване на фекалните маси и улесняване на дефекацията. Може да се използва безопасно за по-продължителен период от време, като най-често се препоръчва при пациенти с хемороиди, анални фисури, след оперативна интервенция, след инфаркт, при раждане и други
 • пропулсивни лекарства (прокинетици): в тази група се включват тегасерод и цисаприд, като тези представители са особено подходящи за лечение на хроничен запек, при птоза на стомаха, рентгенова диагностика на стомаха и други
 • антрахинонови фитопродукти: по същество това се препарати, които стимулират перисталтиката и имат растителен произход. Най-често съдържат майчин лист (сена), алое, ревен, калифорнийски зърнастец и други. Могат да се прилагат перорално (под формата на таблетки, капсули, капки, разтвори), но също и ректално под формата на супозитории (свещички)

Голяма част от лекарствата, използвани за лечение при запек са налични и под формата на свещички за локална (ректална) употреба, като това е и предпочитаната форма при малки деца и бременни жени.

При хроничен запек с голяма давност вариант за лечение и е периодичното извършване на клизма. Съществуват различни видове клизми, като лекуващият лекар ще прецени най-подходящата за вашето конкретно състояние, съобразена с индивидуалните ви особености и цялостен здравословен статус.

Полезна информация по темата може да намерите в раздел Лечения:

 Хирургично лечение и биофийдек терапия при запек

Хирургично лечение и биофийдбек терапия при запек

Към хирургично лечение се пристъпва в изключително малък процент от случаите, при които лекарствената терапия е неефективна и не води до желаните резултати, а вече са налице и някои от възможните усложнения на запека.

Вашият лекуващ лекар ще прецени необходимостта от хирургично лечение и ще ви насочи към подходящ специалист и лечебно заведение.

Хирургичната намеса в някои случаи цели намаляване риска от развитие на усложнения, а в други случаи се прилага при вече налични такива с цел подобряване състоянието на пациента. Към възможните усложнения, свързани с хроничния запек, се включват появата на хемороиди, ректално кървене, анална фисура (разкъсване на ректалната лигавица), фекално задръстване, ректален пролапс (изпадане на части от дебелото черво през аналния отвор при дефекация), ректоцеле (наблюдава се по-често при жени след менопауза, като представлява вдаване на ректума напред към влагалището и натрупване на фекални маси в получената издутина) и други.

Изключително важни са подходящата предоперативна подготовка и следоперативна грижа за пациента, като при необходимост може да се наложи удължен болничен престой.

Въпреки липсата на достатъчно научна подкрепа и липса на достатъчно изследвания в областта, някои специалисти препоръчват така наречената биофийдбек терапия.

По същество, а и както подсказва наименованието на лечебната методика, целта е осигуряване на обратна връзка с организма. С помощта на специална апаратура и добре обучени здравни специалисти пациентите се приучават да разбират сигналите на своето тяло и да контролират определени процеси, мускули, като при добро обучение на пациентите може да се замести нуждата от прием на лекарства и е добра алтернатива при лица, които по една или друга причина са противопоказани за лекарствена терапия.

Терапията е особено подходяща и при бременни, тъй като в този период приемът на лаксативи не е препоръчителен, а медикаментозните опции са изключително оскъдни.

Съществуват множество техники и средства от алтернативната медицина, които успешно могат да се приложат за лечение на запек. Такива например са акупресурата (оказване на натиск в определени енергийни точки от тялото), прием на определени билки и лечебни растения (бъз, алое вера, зърнастец, лапад, ревен, индийски живовляк), масаж, йога и много други.

Полезна и подробна информация по темата може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

 Полезни съвети за профилактика и лечение при запек

Полезни съвети в комплексното лечение и профилактика при запек:

 • при възможност направете корекции в менюто и ограничете вредните навици, вместо да посягате ежедневно към лекарствата, назначени от вашия лекар или фармацевт за лечение на запека
 • приемайте достатъчно течности главно под формата на вода, айрян, плодови сокове, чай
 • осигурете си поне минимална физическа активност всеки ден: ходете пеша до работа, разхождайте се в близкия парк, намерете любим спорт
 • при необходимост приемайте допълнително добавки с фибри, пробиотици, витамини и минерали
 • не неглижирайте състоянието си и при първите тревожни признаци (продължителен запек, наличие на кръв в изпражненията, силна и продължителна болка и други) потърсете медицинска помощ

За успешното лечение при запек е необходима дисциплина от страна на пациента и стриктно следване съветите на лекуващия лекар. При назначаване на медикаментозна терапия се препоръчва нейното следване без излишни прояви на самоцелна промяна в дозата на медикаментите, честотата или продължителността на прием.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-constipation-treatment
https://www.verywellhealth.com/constipation-causes-diagnosis-and-treatment-1942582
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/treatment
https://www.everydayhealth.com/constipation/guide/treatment/
https://www.medicinenet.com/constipation/article.htm
https://www.webmd.com/digestive-disorders/prescription-medications-to-treat-constipation#1
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/constipation
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/diagnosis-treatment/drc-20354259

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаБотаникаХранене при...ДиетиНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияЛайфстайлСпортСнимкиПсихологияСоциални грижиЗаведенияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината