Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rhamnaceae (Зърникови) Каскара саграда, Калифорнийски зърнастец

Каскара саграда, Калифорнийски зърнастец

Сем. Rhamnaceae (Зърникови)

Каскара саграда, Калифорнийски зърнастец - изображение

Каскара саграда, Калифорнийски зърнастец (Rhamnus purshiana, Frangula purshiana, Cascara sagrada) представлява дървовидно или храстовидно растение, вид зърнастец. Принадлежи към семейство Зърникови (Rhamnaceae).

Устройство на калифорнийски зърнастец

 

Каскара саграда достига на височина от 4,5 до 10 метра, с от 20 до 50 см. диаметър на ствола. Цветът на кората й отвън е кафеникав до сребристо-сив, със светли петна от лишеи, а вътрешната й повърхност е гладка и жълтеникава. Последната, с напредване на възрастта на растението или излагането й на слънце, добива тъмно кафяв цвят.

 

Листата са прости, широки, опадливи, разположени редуващо се, струпани близо до краищата на клонките. Те са овални, дълги 5 - 15 см. и 2,5 см. широки, с 0,6 - 2 см. дълги дръжки. Те са лъскави, по-тъмно зелени отгоре и по-бледо зелени отдолу. Притежават малки зъбчета по ръбовете и добре изразени паралелни листни вени.

 

Цветовете са малки, 4-5 мм. в диаметър, с пет зеленикаво-жълти венчелистчета, образуващи форма на чаша. Събрани са в съцветие сенник, разположено на края на дълга дръжка, прикрепена към пазвите на листата. Сезонът на цъфтеж е кратък, от началото до средата на пролетта, преминавайки в началото на лятото.

 

Плодът е с големина от 6 до 10 мм. в диаметър, оцветен в ярко червено в началото на зреенето, като придобива тъмно лилав или черен цвят при завършване на процеса. Вътрешността му е жълта. В нея са разположени две или три твърди, гладки, маслено зелени или черни семена.

 

 

Разпространение на калифорнийски зърнастец

Родното място на растението е Северна Америка, от Южна Британска Колумбия на юг до Централна Калифорния и на изток до Северозападна Монтана. Често се среща в смесени широколистни гори разположени в долини и във влажни планински гори. Каскара саграда се среща често в долните етажи на едролистната кленова гора, заедно с червена ракита, дрян и червена елша.

В много области, поради голямото търсене на пазара на кората на дървото, е довело до прекомерно събиране на реколта от диворастящи дървета, което може силно да намали популациите на вида.

Използваема част на калифорнийски зърнастец

Приложение намира изсушената кора на каскара саграда.

Химичен състав на калифорнийски зърнастец

Каскара саграда съдържа хидроксиантраценови глюкозиди, емодин, квиноидни вещества, антраноиди, от който две трети са каскарозиди, алоин, ябълчена киселина, танинова киселина и др.

Лечебни свойства и приложение на калифорнийски зърнастец

суха кора на каскара саградаИзсушената кора на Каскара е била използвана в продължение на векове като слабително - първо от индианците в тихоокеанския северозапад, а по-късно след това и от европейски колонизатори. Тя има силно горчив вкус, който се запазва в устата часове наред. Значително повишава мускулния тонус на стените на дебелото черво, следователно ускорява перисталтиката, което я прави една от най-добрите билки за прочистване на колона.

Кората се събира през пролетта или началото на лятото, когато лесно се обелва от дървото. След добиването й тя трябва да престои най-малко 1 година преди употреба, защото прясно сушената кора може да доведе до повръщане и диария. Това изсушаване обикновено се извършва на сянка, с цел запазване на нейния характерен жълт цвят. Този процес може да се ускори, като кората се пече при ниска температура в продължение на няколко часа. Кора, която е престояла три години се смята за най-добрата за употреба.

Билката е подходяща за прием от възрастни хора и е много полезна в случаите на хроничен запек. Кората притежава и тонизиращи свойства, насърчава дейността на стомаха, храносмилането и апетита като цяло. С настойка от нея понякога се боядисват ноктите с надеждата, че горчивият й вкус ще възпре лицето да си ги дъвче.

Растението трябва да се използва само за кратък период от време (не повече от 7 дни), и не трябва да се употребява от бременни жени (защото очистителни като Cascara може да предизвикат аборт), кърмещи жени (защото активните съединения могат да бъдат прехвърлени на кърмачетата чрез млякото), или от хора с чревни обструкции и наранявания, страдащи от болест на Крон, синдром на дразнимото черво, колит, хемороиди, апендицит или бъбречни проблеми. Честото използване може да доведе до загуба на вода и соли, отлагане на пигмент в чревната лигавица, и червена урина.

Свойства на каскара саграда:

  • слабителни;
  • антивирусни;
  • антитуморни;
  • тонизиращи.

плодове на каскара саградаПлодовете могат да се ядат варени или сурови и имат слабително действие. Хранително-вкусовата промишленост понякога използва калифорнийски зърнастец като овкусител за спиртни напитки, безалкохолни напитки, сладолед и сладкиши. Дървесината му се използва от местните хора за огрев и в стругарството. Засажда се и като декоративно растение, за осигуряване на храна и местообитание за дивите животни, или за предотвратяване ерозията на почвата.

Взаимодействия на калифорнийския зърнастец с лекарства:

Каскара саграда може да увеличи риска от кървене, когато се приема с лекарства, които го потенцират. Такива медикаменти са аспирин, антикоагуланти - варфарин (Coumadin®) или хепарин, антитромбоцитни лекарства като клопидогрел (Plavix®) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен (Motrin ®, Advil®) или напроксен (Naprosyn®, Aleve®).

каскара саградаБилката може да инхибира усвояването на сърдечни гликозиди, като например дигоксин, и намаляване на техния ефект върху сърцето. Консултирайте се с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, преди предприемане на такава комбинирана терапия.

Cascara се използва като лаксатив, а лаксатив-индуцираната диария може да доведе до намалена абсорбция на изониазид или сулфизоксазол (sulfisoxazole). Използването й с други лаксативи може теоретично да доведе до електролитен дисбаланс и дехидратация. Също едновременната употреба на Cascara с диуретици (лекарства, които увеличават потока на урината), кортикостероиди (стероиди), или калий изчерпващи лекарства, може да доведе до прекомерна загуба на калий.

Взаимодействия на калифорнийския зърнастец с билки и хранителни добавки:

Калифорнийският зърнастец може да повиши риска от кървене, когато се приема с билки и добавки, за които се смята, че потенцират този риск. Множество случаи на кървене са били наблюдавани при употребата й заедно с гинко билоба, и по-малко случаи с чесън и ниска палма. Много други подобни билкови агенти могат теоретично да повишат риска от кървене, въпреки че това не е доказано в повечето случаи.

калифорнийски зърнастецСъщо теоретично, едновременната употреба на Cascara с диуретични билки и добавки може да доведе до прекомерна загуба на калий. Препоръчва се използването й с повишено внимание при пациенти, приемащи билки или добавки, които повишават отделянето на урина, или имат диуретичен ефект.

Каскара саграда може да инхибира усвояването на сърдечни гликозиди, като напръстник и да намали техният сърдечен ефект. Може да взаимодейства със синчец. Такава съвместна употреба изисква консултация със специалист – лекар, фармацевт.

Теоретично, едновременната употреба на Cascara заедно с билки, като хвощ, може да увеличи риска от калиевото изчерпване. Използването на лаксативи или женско биле с каскара саграда, също може да повиши загубата на калий.

Cascara индуцира повишена скорост на изпразване на червата, което теоретично може да доведе до намалена абсорбция на витамин К.

Странични ефекти и предупреждения при употребата на калифорнийски зърнастец:

Cascara sagrada преди е била одобрена от САЩ (FDA), като безопасна и ефективна, но това е отменено през 2002 г. поради липса на доказателства в нейна подкрепа. Когато се приема през устата, Cascara може често да причини лек дискомфорт в коремната област, колики и спазми. Продължителната употреба може да доведе до изчерпване на калия в организма, албуминурия (албумин в урината над определено ниво, показващо потенциално увреждане на бъбреците), хематурия (кръв в урината), нарушена сърдечна функция, мускулна слабост и кахексия (прекомерна загуба на тегло).

Кората на растението е отбелязана от германска комисия, свързваща я със загубата на калий. Пациентите, които я използват за повече от една до две седмици могат да изпитат хипокалиемия. Признаците и симптомите, които включва тя са летаргия, мускулни спазми, главоболие, парестезии, тетания (болезнени мускулни спазми и тремор), периферен оток, полиурия (прекомерно уриниране), задух и хипертония (високо кръвно налягане).

странични ефектиЛек дискомфорт в коремната област, колики, стомашна меланоза (необичайни депозити на меланин), холестатичен хепатит, асцит (течност в коремната кухина), портална хипертония (високо кръвно налягане), спазми, гадене, повръщане, диария и повишено движение на дебелото черво, са докладвани при хронична употреба на калифорнийски зърнастец в комбинация с други антрахинонови лаксативи. В някои случаи, хроничната употреба може да предизвика pseudomelanosis coli (пигментни петна в лигавицата на дебелото черво). Te се смятат за безвредни и не са пряко свързани с повишен риск от развитие на колоректален аденом или карцином.

Поради вече известният факт, че калифорнийският зърнастец може да увеличи риска от кървене, се препоръчва използването му с повишено внимание от пациенти с нарушения в кръвосъсирването или приемащи противосъсирващи лекарства. Може да се наложи адаптиране дозата на медикаментите.

Каскара саграда трябва да се приема с повишено внимание от пациенти в напреднала възраст. Слабост, дискоординация и ортостатична хипотония (ниско кръвно налягане при изправяне) наблюдавани при тях, могат да се влошат, в резултат на значителна загуба на електролити, настъпила от продължително използване на лаксативи, с цел евакуиране на масите от дебелото черво. Бъдете наясно, че Cascara sagrada може да ускори преминаването на всички перорални лекарства през червата, като по този начин инхибира действието им.

Да се избягва използването на билката от пациенти с гадене или повръщане, възпалителни заболявания на червата, апендицит, чревна непроходимост или остро възпаление на червния тракт. Това включва също хора страдащи от болест на Крон, улцерозен колит и апендицит. Тя също така е противопоказан за хора, които имат язви в различни отдели на храносмилателния тракт и болки в корема с неизяснен произход.

Внимание!

Билката да не се използва повече от една седмица. Употребата й да бъде съобразена с предписанията на лекуващия лекар. Да не се употребява прясна кора от нея, защото тя може да доведе до повръщане и кървава диария.

Да не се приема от хора с проблеми в черния дроб или бъбреците, с улцерозен колит, коремна херния, тежки хемороиди, заболявания на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, застойна сърдечна недостатъчност, болест на Крон, тежка анемия, диверкулит, карцином на стомашно-чревния тракт или апендицит, както и от лица, които наскоро са претърпели операция на дебелото черво.

Да не се използва от деца, бременни и кърмещи жени и лица с изразени алергии към рода растения, към който принадлежи калифорнийският зърнастец.

Всеки прием на каскара саграда трябва да бъде консултиран с лекар.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияБотаникаСпортНовиниАлт. медицинаЛайфстайлНормативни актовеПатологияСпециалистиИзследванияСнимкиКлинични пътекиХранене при...Интервюта