Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ентероскопия

Ентероскопия

Ентероскопия - изображение

Ентероскопията е ендоскопски диагностичен метод за изследване на храносмилателния тракт и по-точно - тънкото черво.

Ендоскопията на тънкото черво е предизвикателство дори и за опитните гастроентеролози поради трудния анатомичен достъп до тази част от храносмилателния тракт. При извършване на езофагогастродуоденоскопия се визуализират хранопровод, стомах и част от дванадесетопръстника (началната част на тънкото черво), а при колоноскопия - дебелото черво.

Съществуват няколко подобни ендоскопски уреда (единични, двойни - балонни ендоскопи) за визуализиране на тънкото черво, но въпреки своята информативност те не са широко разпространени. Причината за това е, че изискват пациента да е под дълбока седация или обща анестезия.

Актуален начин за извършване на ентероскопия е използване на миникамера, която се поглъща от пациента. Изследването е безболезнено и пациентите го приемат добре, като съдействат на специалиста. Единствен недостатък на ентероскопията е невъзможността да се направи биопсия (вземане на клетки за цитологично изследване).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Ентероскопията се провежда при различни заболявания на тънките черва - разрастване на чревната лигавица, нарушение на чревния пасаж и перисталтика, образуване на полипи, туморни образувания и други.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При провеждане на ентероскопия е необходимо пациентът да не е консумирал храна и напитки през последните 4-6 часа.

 

Метод на провеждане на изследването

При ентероскопията се използва безжична капсула с големина около 1,5-2 см, под формата на таблетка (хапче). В тази капсула е вградена видеокамера и в рамките на 8 часа тя предава безжично образите на структурите на храносмилателния тракт, през които преминава.

Ентероскопия и капсула

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на ентероскопията пациента не усеща болка и дискомфорт, единствено е необходимо да се преодолее психичната бариера за наличие на чуждо тяло в организма, което се отделя по естествен път. За целта е необходимо лекарят да предразположи своя пациент и да го информира за диагностичната важност от извършване на изследването.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са съобщени рискове при провеждане на ентероскопия.

 

Резултати от проведеното изследване

Резултатите от проведената ентероскопия са следните:

Нормални стойности

  • ненарушена цялост на лигавицата на тънкото черво (както и останалите органи на храносмилателния тракт);
  • нормална перисталтика;
  • липса на изменения в структурата на органите.

 

Отклонения от нормата

  • нарушена цялост на лигавицата;
  • сраствания;
  • полипи;
  • неоплазмени процеси и други.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ентероскопията не трябва да се извършва при съмнение за наличие на чревна непроходимост - илеус, поради опасност от влошаване състоянието на пациента.

3.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиОрганизацииСнимкиИсторияНовиниЗдравни съветиДиетиЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаФизиологияБотаникаНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)ИнтервютаНормативни актовеПроизводителиЗаведенияПсихологияСоциални грижиСпорт