Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на храносмилателната система

Ембрионално развитие на храносмилателната система

Ембрионално развитие на храносмилателната система - изображение

Ембрионалното развитие на храносмилателната система се извършва под контрола на гени, които са известни като homeobox гени.

В ембрионалното развитие на храносмилателната система участие и трите зародишеви листа- ендодерма, ектодерма и мезодерма.

Триламинарният зародишев диск се преобразува в удължен цилиндър поради кранио-каудалното и странично нагъване на ембриона. Цилиндърът се състои от три концентрични вгнездени тръби. Външната тръба представлява ектодермата, която покрива цялата външна повърхност на ембриона с изключение на умбиликалната област (областта около пъпа). Там се вмъкват жълтъчният сак и съединителната дръжка. Централната тръба е първичната чревна тръба.

Първичната чревна тръба се състои от сляпо завършващи краниално и каудално сегменти. Тези сегменти се означават като предно, задно черво и централно средно черво, което е отворено вентрално към жълтъчното сакче. Предното и задното черво са затворени от мембрани. Предното черво се затваря от букофарингеална мембрана, а задното от клоакална мембрана.

От първичната чревна тръба произлиза епителната тъкан и жлезите, които произхождат от нея, като изключение прави епителът на по-голямата част от устната кухина и малка част от този на гълтача, които произхождат от ектодермата на първичната устна ямка.

Всички останали участъци, които влизат в състава на храносмилателния канал се оформят предимно от мезенхима чрез диференцирането му. Различните направления в неговата диференциация може да се насочат към формиране на различни съединителнотъканни образувания, гладка мускулна тъкан, лимфни фоликули, лимфни и кръвоносни съдове. Всички нервни елементи имат ектодермален произход.

2.3, 3 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Ембрионално развитие на храносмилателната система

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология